Nakil dönemi beklediğiniz okula sıra gelebilir

Güncelleme Tarihi:

Nakil dönemi beklediğiniz okula sıra gelebilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 09:07

Geçtiğimiz hafta özel okullara kayıt koşturması yaşandı. Saint Benoit Fransız Lisesi’nde yaşanan mükerrer kayıt ve velilerin haklı olarak ısrarı diğer birçok okulu da etkiledi. Önce kayıt hakkı kazandığı söylenen, sonrasında kayıt yapılmadığı açıklanan veliler okulun tarihinde belki de ilk kez “oturma eylemi” yaparak mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Okul yönetimi bu durumda “ek kontenjan” ile çözüme gidebileceklerini belirterek, okulda bulunan 70’e yakın velinin kaydını yaptı.

Haberin Devamı

Şunu hatırlatmakta yarar var. Bir okulun ek kontenjan alabilmesi öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile olur. Bunun için de binanın uygun olması gerekiyor. Kontenjan artışı talebinde bulunan okula, Bakanlığın talimatıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendirdiği bir müfettiş gelir, bina kontenjanlarının uygun olup olmadığını tespit eder. Müfettiş eğer yeterli kontenjanı uygun görürse kontenjan artışı mümkün olabilir. Ancak bu sadece hazırlık sınıfı için değil, daha sonra devam edecek üst sınıflara göre değerlendirme yapılır. Yeni sınıf değerlendirilmesi yapılırken sınıfın metrekaresi, kapıların yüksek ve alçaklığı dışında genişliği, camların durumu birçok fiziki imkan değerlendirilir. Sınıfın gün ışığı alıp almadığı, pencere alanın taban alanının yüzde 10’undan az olmaması gibi kriterlere bakılır. Ayrıca bahçe alanının da öğrenci sayısını kaldırıp kaldırmayacağı kontrol edilir. Bütün bu değerlendirme sonucunda ek sınıf açılması kararı alınır.

Haberin Devamı

Bu durumu sorduğumuz Fransız müdürü Pierre Gentric velilerin kayıtlarını aldıkları halde yeni sınıf açılması için bekleyeceklerinin altını çiziyor. Müdür, yeni kayıt almayacaklarını, var olan kayıtlarda da boşluk olacağından emin. Önümüzdeki hafta özel okullarda serbest kayıt dönemi ile kayıtlar sona eriyor. Ancak, Anadolu Liseleri’nin kayıtları başlıyor. Bu durumda da devlete geçiş yapan öğrencilerle yine okulda kontenjan açıklarının olacağı konusunda ümidini koruyan Fransız müdür, bütün bu işlemler sona erdikten sonra Bakanlığa başvurabileceklerinin altını çiziyor.

Önümüzdeki hafta buraya kayıt yaptığını düşünen 70 veli için kritik bir dönem. Bu konuda resmi belgelerini alıp beklesinler.

TEOG ile ilgili önemli süreçlerden biri de Anadolu Liseleri’ne kayıtların başlayacağı 14 Temmuz sonrası olacak. 24 Temmuz’da en geç saat 17.00’ye kadar e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden tercihler yapılacak. Bundan sonraki nakil sürecinde özel okullardan Anadolu liselerine geçiş olabileceği için yine kolejlerde kontenjan boşluğu olması ihtimali var.

Haberin Devamı

Kayıtlı bulundukları okuldan başka bir okula geçmek isteyenler yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilecek. Yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih başvuruları, 14-18 Ağustos, 21-25 Ağustos, 28 Ağustos-6 Eylül tarihlerinde olmak üzere 3 kez yapılacak. Yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin sonuçları, 21 Ağustos,  28 Ağustos ve 8 Eylül’de ilan edilecek.

Bütün bu süreçte bir koleje yerleşen ancak hala bir üst okulu bekleyenler için umut var.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!