MIT araştırmacısı ve ODTÜ’lü öğretim üyesi Şeyda Ertekin’den meslek tüyoları

Güncelleme Tarihi:

MIT araştırmacısı ve ODTÜ’lü öğretim üyesi Şeyda Ertekin’den meslek tüyoları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 09:35

MIT araştırmacısı ve ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Şeyda Ertekin, bilgisayar mühendisliğinin keyifli ve zor yanlarıyla birlikte eğitim sürecini anlattı. Üniversitede bu dalı seçmek isteyenlere önerilerde bulundu.

Haberin Devamı

MIT araştırmacısı ve ODTÜ’lü öğretim üyesi Şeyda Ertekin’den meslek tüyoları

- Mesleğinizin zorlukları neler?

Mesleğin en belirgin zorluğu alanın çok hızlı bir gelişim içerisinde olması ve insanın kendisini sürekli yenilemek zorunda hissetmesi. Ama bu, mesleğin en keyifli yanını da aynı zamanda.

- En keyifli yanları ne?
Günümüzü ve geleceği şekillendiren bir meslek dalı olması. Günümüzde teknoloji inanılmaz bir hızla gelişiyor ve hayatın her alanında dijital bir dönüşüm yaşanıyor. Bilgisayar mühendisliği, bu dönüşüme liderlik eden alan. Hem bir bilim dalı olarak işin temellerinin atıldığı ve teorisinin öğrenildiği, hem de bir mühendislik dalı olarak analitik bilginin uygulamaya döküldüğü çok yönlü bir meslek. Bir diğer keyifli yanı da tasarlanan algoritma ve sistemlerle birçok alandaki problemlere çözüm getirebiliyor olmanız. Böylelikle kişi isterse bir çok farklı alanda çalışma imkânı ve fırsatı elde edebiliyor.

Haberin Devamı

- Eğitim süreci nasıl?
Mühendislik problem çözme ve sistem tasarlama yeteneği gerektirir. Bu sistemler yazılım, donanım ve algoritma yapılarıyla şekillendirilir. Bilgisayar mühendisliği de uygun donanımlarda analitik metodlarla algoritma geliştirme ve bunu bir programlama diliyle yazılım ortamında bilgisayarların ve makinelerin anlayabileceği bir formata dökmeyi hedefler. Matematik, fizik, lineer cebir, olasılık ve istatistik gibi temel analitik konuların ve farklı programlama dilleriyle tekniklerinin öğrenilmesi gerektiği gibi, yapay zekâ, bilgisayar ağları, görüntü işleme, veri analizi, robotik gibi daha derin uzmanlık alanlarında da eğitim alınır. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yürütmek isteyen kişiler için yurtiçi ve yurtdışında birçok fırsat var.

- Bu bölümü seçmek isteyen gençlere neler önerirsiniz?
Dünyadaki birçok sorunla baş etmenin yolu artık bilim ve teknolojiden geçiyor. Bunu gerçekleştirebileceğiniz bir alana yönelirseniz, bu sizi mesleki yönden çok değerli kılacak. Gençlere ilim ve bilim odaklı bir yaşantı kurmalarını, içlerindeki soru soran çocuğu hep canlı tutmalarını ve yaşam boyu öğrenmeyi bir hayat stili haline getirmelerini öneririm.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!