Meslek lisesinde üretilen 'video laringoskop' cihazı tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

Meslek lisesinde üretilen video laringoskop cihazı tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2020 16:49

MEB'in koronavirüsle mücadelede yerli üretimi artırmak için yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonucu üretilen 'video laringoskop' cihazı tanıtıldı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede yerli üretimi artırmak için yürüttüğü Ar-Ge çalışmaları sonucu üretilen 'video laringoskop' cihazı tanıtıldı. Sancaktepe Eyüp Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Elektrik-Elektronik Öğretmenleri Özgür Tosun, Taştan Babur ve Ercan Aydemir tarafından geliştirilen ve okulun imkânları kullanılarak yapılan cihazın tanıtımı yapıldı.

Okul Müdürü Aykut Yılmaz, Kovid-19 salgının başlamasının ardından toplantı yaptıklarını ve mücadeleye nasıl katkı sunacaklarını değerlendirdiklerini anlatarak, şöyle konuştu:
"Öğretmenlerimiz bize, video laringoskop cihazını yapabileceklerini söyledi. Biz de bunu üstlerimizle konuştuk. MEB, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle yola çıktık. Dört gün gibi kısa bir sürede cihazı geliştirerek, Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesine teslim ettik. Hastanedeki doktorlar cihazı denedi, klinik testlerin başarılı olması durumunda elde edilen raporlarla Sağlık Bakanlığı'na başvuracağız. Oradan alınacak sonuca göre de seri üretime geçeceğiz. Cihazı, elektrik-elektronik alanındaki üç öğretmenimiz geliştirdi. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu bu dönemlerde de epey zorlandılar. Çeşitli parçaları birleştirerek bu cihazı hazırladılar. Gayet başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyorum."

Haberin Devamı

CİHAZ TAŞINABİLİR VE SABİT OLMAK ÜZERE İKİ TÜRDE GELİŞTİRİLDİ
Cihazın üretiminde yer alan elektrik-elektronik öğretmeni Taştan Babur, cihazı taşınabilir ve sabit olarak iki türlü geliştirdiklerini söyledi. Babur, taşınabilir olan cihazın altı saate kadar hizmet verdiğini belirtti. Sabit cihazda, küçük mikro çip kamera, laringoskop set ve görev bilgisayarının bulunduğunu, görüntüyü görüntülemek için de TV, tablet, cep telefonu gibi uygulamaların da kullanılabileceğine değinen Babur, "Bu cihazımız ve yazılımı Sancaktepe Eyüp Sultan Meslek Lisesi olarak kendi imkânlarımızla gerçekleştirildi. Basit ve kolay bir şekilde kullanılabiliyor" dedi.

UŞAK'TA DA ÜRETİLİYOR 

Uşak Bilim ve Sanat Merkezi öğretmenleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) hastaları ile asgari temas sağlayan ve sağlık çalışanları için riski en aza indiren videolaringoskop cihazı üreterek sağlık kuruluşlarına gönderiyor. Merkezin müdürü Hakan Erdal, yaptığı açıklamada, merkezdeki 3 boyutlu yazıcıyla daha önce de sağlık çalışanları için siperli maske ürettiklerini, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un çağrısıyla gönüllü olarak salgına karşı mücadelelerini sürdürdüklerini anlattı. Yeni tip koronavirüse karşı tüm kurumların ellerinden gelen çabayı sarf ettiğini, kendilerinin de buna destek olduğunu dile getiren Erdal, bu cihazın, sağlık personelinin hastaya temasında sosyal mesafeyi korumasına ve virüsün bulaşmasını en aza indirmesine büyük katkı sağladığına dikkati çekti. Sağlık çalışanlarının hastaya çok yakın olmak zorunda kaldığını, bu cihazın hastaya fazla yaklaşmadan soluk borusu ve gırtlak kısmının görüntülenmesini sağladığını ifade eden Hakan Erdal, "Ürettiğimiz videolaringoskop cihazı, hastaya çok yaklaşmadan cihazdaki kamera sayesinde monitöre bağlanarak karşıdan müdahale edebiliyor ve hastalık bulaşma riskini en aza indirebilmektedir." dedi.     

Haberin Devamı

GÜNDE 6-7 TANE ÜRETİP HASTANELERE GÖNDERİLİYOR
Türkiye'deki 7 Bilim ve Sanat Merkezi olarak bu cihazı üretmeye başladıklarını, cihaza ihtiyaç duyan sağlık kuruluşlarının buralardan temin edebileceğini, kendilerinin ürettikleri cihazları Kırşehir ve Akhisar'daki hastanelere gönderdiklerini belirten Erdal, şöyle konuştu:
"Videolaringoskoplarla sağlık personelinin hastaya temasında sosyal mesafeyi korumasını ve virüs bulaşmasını en aza indirmeyi hedefledik. Cihazın bir tanesi yaklaşık 2,5-3 saatte basılıyor, bizler de kurum olarak bir günde 6-7 videolaringoskop cihazı üretebiliyoruz. Bu cihazları üretmemizde bizlere destek veren başta Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk olmak üzere Uşak Valisi Funda Kocabıyık'a ve İl Milli Eğitim Müdürü Bülent Şahin'e teşekkür ederiz."

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!