Lise tercihinde şans nasıl artırılır

Güncelleme Tarihi:

Lise tercihinde şans nasıl artırılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2022 07:00

Liselere Geçiş Sistemi (LGS), kapsamındaki merkezi sınavın 30 Haziran’da açıklanan sonuçları bazı adaylar için pek de iç açıcı olmadı. Aldığı puan hayalindeki liseye yetmeyecek öğrencilerin kafası karışık. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal daha düşük yüzdelik dilimdeki öğrencilere doğru seçim için ipuçları verdi.

Haberin Devamı

YÜZDELİK DİLİM YELPAZESİ
Adayın tercih şansını artırabilmesi öncelikle kendi yüzdelik diliminin olduğu bölgede seçenekleri fazla tutmasına bağlı. Dolayısıyla tercihleri, belirli bir yüzdelik dilim aralığına sıkışmadan daha geniş bir yelpazeden yapmak gerekiyor.

Tercih listesinde istediğiniz 2-3 okulu kendi yüzdelik diliminizin üstünden yazabilirsiniz. Ancak en az 6-7 tanesini kendi yüzdelik diliminizin altından yazmanız yerleşme şansınızı daha da artıracaktır.

FARKLI OKUL SEÇENEKLERİ
Kendi bölgenizde seçebileceğiniz okul sayısı çok değil ya da yüzdelik dilimleriniz yeterli değilse diğer okul türlerine farklı bir bakış açısıyla yaklaşın. Genellikle adaylar sınava fen liseleri, Anadolu liseleri ya da sosyal bilimler liseleri için hazırlanır. Ancak puanın ve yüzdelik dilimin yeterli olmadığı durumlarda mesleki teknik ya da Anadolu imam hatip liseleri gibi seçenekler de değerlendirilmeli. Bu okulların yüzdelik dilimlerinin diğer okul türlerine göre daha geniş ve rahat olduğu unutulmamalı.

Haberin Devamı

MESLEK LİSESİ İSTİYORSANIZ
Anadolu meslek liselerinde tercih yapacaksanız kendi ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda bir alan seçin. Gelecekte teknik, sosyal, sağlık ya da medya gibi alanların hangisinde çalışmak istediğinize karar verin ve gelecekte akademik olarak ilerlemek istediğiniz meslek doğrultusunda bir alan belirleyin.

Meslek lisesi tercih etmenin üniversiteye hazırlık için bir engel olduğunu düşünüyorsanız ve bu yüzden listeye yazmıyorsanız, yanılıyorsunuz. Meslek liselerinin özellikle teknik programlarında üniversiteye hazırlık programı da nispeten uygulanır. 12’nci sınıfta bir Anadolu lisesi gibi beşeri dersler de okutulur. Bu okulların üniversiteye hazırlık çalışmaları da daha kuvvetli.

KONTENJANI DAHA ÇOK OLANI SEÇİN

Kendi bulundukları bölgelerdeki okullara yerleşmesi zor olanlar nispeten erişilebilir olan ya da servisle gidilebilecek semtlerin okullarını tercih listelerine alarak hem şansını hem de tercih yelpazesini genişletebilirler.

Aynı yüzdelik dilimde yer alan ancak kontenjanı birbirinden farklı iki okul varsa, tercih listesinde kontenjanı çok olana öncelik vermek şansı artırır. Kontenjanı az olanda puan ve yüzdelik dilim hareketliliği daha fazladır.

Haberin Devamı

Bazı adaylar 10 tercih hakkını kullanmadan süreci noktalıyorlar. Ancak ne kadar çok tercih yaparsanız yerleştirilme şansınızı o ölçüde artırırsınız. Azami limiti zorlayın.

İstek sırasının da önemli olduğunu unutmayın. Puan ve yüzdelik dilime göre yapılan sıralama bazen öğrencinin isteğini yansıtmıyor olabilir. En çok istenilen okuldan en az istenene doğru bir sıralama yapmak en uygun olanıdır. Birinin puanı daha az öbürü daha çok diye salt puana göre sıralama yapmak isteğe uygun olmayabilir. Yoksa sırf puanı iyi diye öncelemediğiniz bir okula gidebilirsiniz.

Lise tercihinde şans nasıl artırılır

YEREL TERCİHTE İPUÇLARI

Yerel tercihte ise yerleşme şansını artırabilmek için verilen 5 tercihi de yakın bölgeden yapmak büyük bir avantaj sağlar.

Haberin Devamı

Tercih yaparken ilk önce adrese dayalı tercih yapılacağı için “önce bu tercihlere göre yerleştirileceğinizi düşünmek” hatalıdır. Zira sistem sizi önce merkezi yerleştirmedeki tercihlerinize yerleştirmeye çalışır, bunlardan birine yerleştirilmediyseniz adrese dayalı tercihlerinize bakar ve oraya yerleştirmeye çalışır.

Yerel yerleştirmede de her öğrencinin her yere yerleşemediğini unutmayın. Bölgedeki en popüler okullar, en yüksek diploma notlu öğrencilerle kontenjanını doldururlar. Dolayısıyla her okulun bir önceki yıl aldığı son adayın diploma notunu bilip ona göre tercih listesi oluşturmak da fayda sağlar.

Genel tercihler tamamlandıktan sonra nakil tercihleri döneminde daha yüksek puanlı okula geçebilme alternatifi de doğabilir. Bu sürecin de sıkı takip edilmesi gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!