LGS'nin ardından

Güncelleme Tarihi:

LGSnin ardından
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2023 08:33

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Sınavla ilgili tüm gelişmeler her yıl olduğu gibi bu yıl da hürriyet/eğitim sayfasında ayrıntılı şekilde yer aldı. Gelişmeleri okurlarımıza dakika dakika aktardık. İşte saat 09.30’da başlayıp 12.50’de sona eren ve iki oturumdan oluşan sınavla ilgili tüm gelişmeler ve adaylar ile velilerden en sıcak yorumlar.

Haberin Devamı

12.50 SINAV SONA ERDİ
LGS kapsamındaki merkezi sınav 80 dakika süren ikinci oturumun da tamamlanmasıyla sona erdi. Adaylar uzun bir hazırlık sürecinin ardından geleceklerini belirleyecek 90 soruyu yanıtladı. Adayların gözleri okul binalarından çıkarken onları bekleyen velilerini aradı. Yüzlerinden zorlu hazırlık ve sınav sürecini tamamlamanın verdiği rahatlama ve huzur okunuyordu. Sınavdan çıkan öğrenciler arasında soruların kolay olduğunu söyleyenlerin yanı sıra zorlandığını belirtenler de var. Öte yandan adaylar genel olarak sayısal bölümün zor olduğunu belirttiler.

LGSnin ardından

Yağız Mete Yıldız: Çok iyi geçti, hiç stres yapmadım ve çok az boşum var. Matematiği zor bekliyordum ama kolaydı. Fen bilgisi de bence çok kolaydı. Sözel bölüm de kolaydı ve hiç boşum yok. Güzel bir sonuç bekliyorum.
LGSnin ardından
Bahar Durak: Güzeldi. Sözel kolaydı ama sayısal biraz zordu. Umarım emeklerimin karşılığını alabilirim. Sayısalda matematik zorladı ama fen bilgisinde birinci dönem konuları olduğu için kolaydı. Sürem yetti ve cevaplarımı kontrol edebildim.

Haberin Devamı

Ecrin Yılmaz: Sözel kolaydı ama sayısal beni çok zorladı. Ortalama bir sınavdı bence. İyi bir Anadolu lisesinde okumak istiyorum.

LGSnin ardından
Mert Demir: Matematik kolaydı ama fen bilgisi ve Türkçe beni zorladı. Birkaç tane eleyici soru Türkçe’den geldi. Matematik beklediğim gibi kolaydı ama diğer dersler beklentimin üstünde zorladı. Hedefim İstanbul Erkek ya da Çapa Fen Lisesi.
LGSnin ardından
Karan Doruk: Türkçe hariç diğer dersler bence kolaydı. Ben biraz yavaş yaptığım için matematiği yetiştiremedim. Ama matematiğin kolay olduğunu düşünüyorum. 450 üzeri bir puan bekliyorum.
LGSnin ardından
Elvin Deniz Atacan: Türkçe ve matematikte zorlandım ama onun dışında iyi geçti. Özellikle Türkçe’de noktalama işaretleri konusu, matematikte ise olasılık konusu zorladı. Genel olarak iyi bir sınavdı, 400 puanın üstüne alacağımı düşünüyorum.
LGSnin ardından
Arda Kadir Tahmazoğlu: Sınavı çok da zor yapmamışlar. Toplamda 3 soru boşum var. Takıldığım yerler oldu ama afallamadım. Denemelerden zor değildi. Yüzdelik dilimde yüzde 4’ün içine girmeyi hedefliyorum. Sözel genel olarak değerlendirdiğimde beklenenden zordu ama ben zorlanmadım. Sayısalda ise en kolay kısım fen bilgisiydi. Şu an kendimi özgür hissediyorum.
LGSnin ardından
Zeki Günay: Bu sınav benim girdiğim denemelerden çok ama çok daha basitti. Uzun sorular vardı ama basitti, yanıtları içindeydi. Özellikle Fen Bilimleri testinde kafamı karıştıran sadece 3 soru oldu onları da doğru yaptığımı sanıyorum. Hedefim İstanbul Atatürk Fen Lisesi ve kazanacağımı düşünüyorum.
LGSnin ardından
Ali Eren Yalçınkaya: Sorular uzundu ama güzeldi. Girdiğim denemelere göre daha iyi geçti. Sayısala göre Türkçe benim için daha zordu. 430 puan alacağımı düşünüyorum. Eğer tahmin ettiğim gibi olursa Kadir Has Anadolu Lisesini kazanabilirim.
LGSnin ardından
Batın Dalgıç: Sınav güzel geçti ama Türkçe zordu biraz. Diğer arkadaşlar da Türkçeye zor dedi. Matematik soruları geçmiş yıllara göre daha kolaydı. Sınav boyunca dakikaları hatırlattılar süreyi o nedenle iyi kontrol ettim. Gözetmen hocalar o nedenle işimizi çok kolaylaştırdı. Sınav öncesi benim stresten saçlarım döküldü. Köpeğim Sosis’in burada bekliyor olması sınavda beni çok rahatlattı.
LGSnin ardından
Muhammed Yavuz Ergül: Sorular çok zor değildi. Matematik kolaydı, fen bilimleri zordu. Sınavdan çıkar çıkmaz anneme babama ‘bitti’ dedim. İstediğim birkaç okul var ama olmayacak herhalde. Türkçede batırdım. Sınav sonrası arkadaşlarımla sorular üzerine tartıştık farklı yanıtlar vermişiz bakalım hangimizinki doğru.
LGSnin ardından
Ergün Kaan Ceylan: Sınavım çok kötü geçti. Sanırım yeterince çalışmadım. Matematikten sadece 1 soru yanıtlayabildim geri kalan 19 soru bomboş. Okul ortalamam 81. İstanbul’dan farklı bir ile taşınacağız orada adrese dayalı kayıt yaptıracağım. O nedenle benim biraz tuzum kuruydu sınava girdiğimde.
LGSnin ardından
Zeren Uruk: Sınavım güzel geçti. Denemelerim kötü geliyordu pek ümidim yoktu ama LGS denemelerden kolaydı.  Sınava doğum günümde girdim. Çıkınca ailem beni pastayla karşıladı ve çok güzel bir sürpriz oldu. Bugün hem doğum günüm hem de sınavı geride bırakmış olmanın rahatlığıyla gezeceğim.
LGSnin ardından
Seval Naz Börekçi: Sözel kolaydı matematikte birkaç eleyici soru olduğunu düşünüyorum o nedenle matematik zordu diyebilirim. Fen bilimleri ikinci ünite ağırlıklıydı ve orta seviyeydi. Şimdi çok hafiflemiş hissediyorum, tüm dönemin ağırlığını attım. Bugün kafamı dağıtmak için alışveriş yapacağım. Salı günü mezuniyet töreni için güzel bir elbise beğendim onu alacağım. Sonrasında aklımdaki lise Kadıköy Anadolu’nun hayalini kuracağım.

 

Haberin Devamı

12.40 İLK İZLENİMLER

LGSnin ardından


Sınavın ilk 30 dakikası ve son 15 dakikasından adayların salondan ayrılması kurallar gereği yasak. Bu yüzden sınavı tamamlayan bazı adayların 15 dakika saat kalmadan önce tek tük çıktıkları gözleniyor.

Erken çıkan bu adaylardan gelen ilk yorumlar sayısal alanın ağırlıkta olduğu ikinci oturumun daha zor sorulardan oluştuğu şeklide. Kazım Karabekir Ortaokulu’nda sınava giren Yiğit Gül fen bilimlerinden 6 matematikten 4 soruyu boş bıraktığını söyledi.

LGSnin ardından
Yiğit Gül: Sözel kolaydı, o iyi geçti ama sayısal zordu. Bundan dolayı boş bıraktığım soru sayısı çok oldu. Sözel alanda özellikle Türkçede sorunun içinde cevabı bulabildiğim anlar oldu. Aslında denemelerime baktığımda sayısal derslerim iyiydi. Bence sınavdaki sayısal sorular benim girdiğim  denemelerden zordu.
LGSnin ardından
Mehmet Yiğit Özdere (öğrenci): Genel olarak iyiydi ama matematik zordu. Sözelde zorlanmadım. Sürede sorun yaşamadım. Sınav sona erdiği için kendimi çok rahat hissediyorum.

Haberin Devamı

Mert Akkoyun: Sözel kolaydı ama matematikte zorlandım. Matematikte özellikle cebir konuları zorladı. Sözelde din kültürü ve ahlak bilgisi zordu ama genel olarak beklediğimden kolaydı. 

11.30 İKİNCİ OTURUM BAŞLADI
Birinci oturumun ardından 45 dakikalık molaya çıkan adaylar şimdi ikinci oturum için sınav salonlarındaki yerlerine geri döndü. Arada sınava giren adayların okul bahçelerinin dışına çıkmasına izin verilmedi. Aynı şekilde ebeveynler de okul bahçelerine alınmadı. İki oturum arasında verilen 45 dakikalık arada çocuklarıyla bahçe parmaklıklarının arasından konuşan veliler, çocuklarının sabah saatlerindeki ilk heyecanını atlatmış olduklarını görerek biraz olsun rahatladı.

LGSnin ardından
Ayrıca veliler soruların kolay olduğunu duymaları nedeniyle daha da umutlandılar. Veliler, ikinci oturumun başlaması ile yeniden bekleyiş sürecine girdi. 11:30’da başlayan ikinci oturum 80 dakika sürecek. Bu oturumda adayların karşısına, 20 matematik ve 20 fen bilimleri olmak üzere toplam 40 soru çıkacak. Şimdi adaylar sınıflarda soruları çözmek zamanla yarışırken, ebeveynleri açısından 80 dakikalık yeni bir stresli bekleyiş başladı.

 

Haberin Devamı

11:15 İLK YORUMLAR

LGSnin ardından

Sınavın ilk oturumu sona erdi. Adaylar okul binasından bahçeye çıktıları anda soluğu velilerin yanında aldı. Velilerin oturum arasında okul bahçesine girmesi kurallar gereği yasak olduğu için sınav değerlendirmeleri parmaklıklar arasından yapıldı. Adayların çoğu  sınav binasından yüzleri gülerek çıktı. Bu da velilerin içini bir nebze olsun rahatlattı. İlk oturumda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru çözen adaylar genel olarak zorlanmadıklarını söyledi. Bu bölümde adayları en çok Türkçe dersindeki grafik soruları ve İngilizce zorladı. Öte yandan sınav hakkında, ‘Ortalama bir sınavdı ne çok zor ne de çok kolay’ diyenler de vardı. Özellikle Türkçe dersinde fiilimsi konusundan çok fazla soru beklerken bu alandan sadece tek bir soru gelmesiyle şaşkınlık yaşadığını belirtenler de oldu. Bir aday, “sözel bölüm kolaydı boş bıraktığım hiç soru olmadı. Türkçede daha çok kısa sorular vardı ancak bir mantık sorusu kafamı karıştırdı” derken bir başkası ilk oturumun çok iyi geçtiğini, soruları kolay bulduğunu ancak inkılap tarihinde zorlandığını ve bu yüzden iki soruyu boş bıraktığını söyledi.

Haberin Devamı

10:45 İLK OTURUM SONA ERDİ

LGSnin ardından

LGS’nin 09:30’da başlayan ilk oturumu sona erdi. Adaylar bu süre boyunca 50 soruyla karşı karşıya kaldı ve yanıtlamaya çalıştı. 11:30’da başlayacak olan ikinci oturum öncesi 45 dakikalık ara verilen sınavda adayların okul bahçelerinden ayrılmasına izin verilmiyor. Ebeveynleriyle okul bahçesinin demirleri arasından görüşebilen adaylar bahçe dışında heyecanla bekleyen aileleriyle ilk oturumun değerlendirilmesini yapıyor.

10:00
Adaylar uzun süren hazırlık maratonunun sonunda artık geleceklerini belirleyecek sınavla baş başa. Onlar içerde ter dökerken, veliler hava koşulları ne olursa olsun okulun önünde bekleyişlerini sürdüreceklerini söylüyor. Velilerin bir kısmı kendi aralarında sohbet ederken, bir kısmı da okul önünde sakinleşmek için yürüyüş yapıyor.

LGSnin ardından
Gül Baysal (veli): Bir senedir hep beraber aynı heyecanı yaşıyoruz. Çok umutluyuz, umarım istediği liseyi kazanır. Kızım şu an içerde ama sınavdan önce benden daha rahattı. Kardeşi de yanımda, 2 yıl sonra o da sınava girecek.

Doruk Baysal (kardeş): Ablamın güzel bir sonuç alacağından eminim. Ona güvenim tam. 2 yıl sonra ben ondan daha iyi bir sonuç elde edeceğim.

LGSnin ardından

Zeynep Arıcı (veli): Kızım içerde ve çok heyecanlıyım. Kızım da çok heyecanlıydı sabah karın ağrısı vardı ona ilaç verdik umarım geçmiştir. Muhtemelen stresten karnı ağrımaya başladı. Dualarımız onunla. Çok yoğun bir hazırlık süreci geçirdi. Onu bekleyeceğiz, bir sorun olursa bize hemen ulaşsın istiyoruz.

Ayhan Arıcı (veli): Ciddi heyecan var. Sabah yüreğim çarpmaya başladı. Onlarla birlikte biz de sınavı yaşıyoruz.

LGSnin ardından

Bahar Kıratlı (veli): Dün gece biraz stres yaptık ama yine de uyuduk. Sınav sonuna kadar hava koşulları ne olursa olsun onu bekleyeceğim.

Nazife Karamollaoğlu (veli): Benim çift yumurta ikizlerim var içerde. Uyumlu bir çalışma süreci geçirdiler. Ben de heyecanla onları bekliyorum. Kazanırlarsa farklı liseye gitmek istiyorlar.

09:30
Uzun süren hazırlık dönemi ve saatler süren bekleyişin ardından sınavın saat 09:30’daki  birinci oturumu başladı. Veliler sınava 15 dakika kala okul bahçesinden dışarı çıkarıldı. Okul bahçesinin kapıları kapatıldı. Okul müdürü adaylara sınav hakkında detaylı bir bilgilendirme konuşması yaptı. Bu konuşmanın ardından ‘hazır mıyız?’ diye soran okul müdürüne adaylar hep bir ağızdan ‘hazırız’ diye yanıt verdi.

LGSnin ardından

Sınavın 75 dakika sürecek bu oturumunda adaylar, sözel alandan; 20 Türkçe, 10 T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi ve 10 yabancı dil olmak üzere toplam 50 soru yanıtlayacak. Adaylar sınav salonlarında ter dökerken veliler de okul dışında 1 saat 15 dakikalık ilk oturum heyecanını yaşamaya başladı. Kendi aralarında sınav ve çocukları hakkında konuşan velilerin birbirlerini motive etmeye çalıştıkları dakikalar başladı.

LGSnin ardından
Gül Erbay: Kızım Berra Nil Albay çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdi. 7’nci sınıfta hazırlanmaya başladı ve sonra sınav koçundan destek aldı. Bu hazırlık sürecini iyi geçirdiğimiz için içim biraz rahatlasa da aslında çok heyecanlıyım. Umudum var çünkü kızımın potansiyeli var. Okulu kazanmasından çok ermek verdikten sonra bir şeyleri başarabileceğini görmesi benim için çok daha önemli. Sınava girmeden önce stres yapmaması gerektiğini, sadece bu sınavın onun başarı kaynağı olmadığını söyledim.

Meltem Polat Sarıca: Benim kızıma son cümlem ‘elinden geleni yap, bence alırsın’ oldu. Ben çok stres yapmadım olanı da ona yansıtmamaya çalıştım. Ancak sınava girdikten, vedalaştıktan sonra kaygılarım başladı. Umarım başarılı olur.

LGSnin ardından
Gülay Şekerci Dikbıyık: İlk sınavı olduğu için  sabah çok gergindi ama  az önce vedalaşmadan ‘sen başarsan da başarmasan da benim biricik kızımsın’ dedim ve uğurladım. Onların stresi bizi de gerdi. Güzel hazırlandı ama bakalım nasıl çıkacak sınavdan.

09.15
Sınava dakikalar kala adaylar okul bahçesini doldurmaya başladı. Bahçe kapısından giren öğrencileri burada sevimli bir ev sahibi bekliyor. Bakırköy Emlak Kredi Bankası Ortaokulu’nun köpeği Tarçın gelenlere merhaba diyor. Adaylardan bazıları Tarçın ile oynayarak heyecanını gidermeye çalışırken, kimi arkadaşlarıyla sohbet ederek rahatlamaya çalışıyor. Veliler ise sınav öncesi henüz okula girmemiş çocuklarına son tavsiyelerde bulunup heyecanlarını yatıştırıyor. Öte yandan sınav öncesi kapı önünde rastladığımız çift yumurta ikizleri de birbirinden iddialı olduklarını söylüyorlar.

LGSnin ardından
Peri Demir (Veli): Çocuklarımızla birlikte heyecanlıyız. Bir yıl boyunca çalıştılar. Ailesi olarak onların arkasındayız. İyi ya da kötü nasıl bir sonuç alırlarsa alsınlar yanlarındayız. Önemli olan mücadele etmekti. İkiz rekabetleri hep vardı. Onlara ‘Rakibiniz sadece kardeşiniz değil’ dedim her zaman. Birlikte rekabet haline olmaları da iyiydi.
LGSnin ardından
Yağmur Demir (ikiz öğrenci): Ben 10 dakika daha büyüğüm. Sınav için oldukça heyecanlı ve stresliyim. Sınava kardeşimi geçeceğimi düşünüyorum. Vefa Lisesi’ni kazanmak istiyorum.

Efe Demir (ikiz öğrenci): Ben de çok stresliyim, gece uyuyamadım. Sınavdan iyi bir sonuç alarak Yağmur’u geçeceğimi düşünüyorum.

LGSnin ardından
Beril Yön (öğrenci): Normalde stresliydim ama arkadaşlarımı görünce stresim azaldı. Dün gece bir süre uyuyamadım. Amacım iyi bir liseyi kazanabilmek. Derslerim kötü değil, olabildiğince yüksek bir puan yapmaya çalışacağım.

Mina Aktaş (öğrenci): Hiç heyecanlı değilim, dün tüm günümü rahatlamaya çalışarak geçirdim. Sınavı atlattıktan sonra hedeflerimi daha net bir şekilde gerçekleştirmeye çalışacağım.

9:00

LGSnin ardından

Sınavın başlamasına yarım saat kala adaylar aileleriyle birlikte okulların önünde kalabalık oluşturmaya başladı. Çocuklarıyla konuşan veliler şu saatlerde hazırlık sürecinin değerlendirmesini yapıyorlar ve karşılıklı heyecanlarını yatıştırmaya çalışıyorlar. Adaylara tavsiyeler genelde bu sınavın önemli olduğu ama hayati olmadığı yönünde oluyor. Bazı adaylar aileleriyle vakit geçirirken bazıları da arkadaşlarıyla sohbet ediyor.  Kadıköy Kazım Karabekir Ortaokulu'ndaki adaylar ve aileleri şunları söylüyor.
LGSnin ardından

 Akın Özel: Sabah çok erken kalktım ve kahvaltı yapıp sınavdan 2 saat önce evden çıktım. Sınav yerine erken gelmenin heyecanımı azaltacağını düşündüm aynı zamanda trafik olabileceği için risk almak istemedim. Yorucu bir hazırlık dönemiydi. Soruların sadece ilk dönemden gelmesi bizim avantajımıza ama depremzedeleri de düşünüyorum ve onlar için üzülüyorum.  Lisedeki hayalim Kadıköy Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi. Denemelerde 430 puan alıyordum. Türkçeden eminim matematiği de yapabilirsem kazanacağımı düşünüyorum. 
Gönül Özel: Sabah saat 4’te uyanıp oğluma kahvaltı hazırladım. Daha önce ağabeyi de sınava girdi ama her sınav ayrı heyecan. Belli etmemeye çalışsam da ben ondan daha heyecanlıyım. Çok iyi bir hazırlık dönemi geçirdi stresin etkisi altında kalmasını hiç istemem. Bu sınav tek sınav değil, dualarım onunla olacak.

LGSnin ardından
Mehmet Rüzgar Turanlı: Sabah yedide kalktım ve hafif ama tok tutacak bir kahvaltı yaptım. Heyecandan dün gece boyu uyuyamadım ama şimdi o heyecanım azaldı. Hazırlanma sürecinde çok zorlandım. Gideceğim liseye puana göre bakacağım.
Reyhan Turanlı: Çok çalıştılar umarım hepsi karşılığını alır. Bu sene kızım da üniversite sınavına gireceği için zor bir sene oluyor. Son tavsiyelerim başaramazsa da üzülmemesi gerektiği yönünde olacak. Sonuç ne olursa olsun biz ondan yanayız. 

8:30
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav öncesi sabahın erken saatlerinde okullarda hareketlilik başladı. Saat 08.00 itibariyle okulların kapıları açıldı. Adaylar velileri ile birlikte sınava girecekleri okullara geliyor. Veliler sınav önlemleri gereği okul bahçesine alınmıyor.

Ebeveynleriyle bahçe kapısında vedalaşan adaylar yavaş yavaş okullarında yerlerini almaya başladı. Adaylar, LGS’nin birinci oturumunda Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 sorudan sorumlu olacak. 09.30’da başlayacak birinci oturumun süresi 75 dakikaları olacak.

LGSnin ardından
Eren Özbey (öğrenci): Denemeye girecekmişim gibi hissediyorum, heyecanım yok. Büyükyalı Anadolu Lisesi hayalimdeki okul. Dün matematik konu tekrarı yaptım ama zihnimi yormamak için çok fazla derslere bakmadım. Sınavdan sonra ders kitaplarımı geri dönüşüme atacağım.

Sibel Özbey (veli): Ben heyecanlıyım. İkinci çocuğum, ikinci sınav heyecanı. Gün boyu onu burada bekleyeceğim.

LGSnin ardından
İdil Zelda Tamer (öğrenci): Çok heyecanlıyım, lisemi belirleyeceğim sınava giriyorum. Çalıştım, çabaladım. Umarım iyi bir sonuç elde edeceğim. Sınavdan önceki son günü dinlenmeye ayırdım. Beşiktaş Anadolu Lisesi’ni kazanmak istiyorum.

Esila Özşahan (öğrenci): Gece uyuyamadım. Akşamdan kalemlerimi, kıyafetlerimi hazırladım. Çok stresli değilim, rahat rahat sınava gireceğim. İyi hazırladım ve güzel bir sonuç bekliyorum. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!