LGS, başarı meyvelerinin toplandığı ağaçtır

Güncelleme Tarihi:

LGS, başarı meyvelerinin toplandığı ağaçtır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2023 16:16

Değerli arkadaşlar, LGS 2023 maraton koşucuları; Geçen yıl bu zamanlar LGS maraton yarışının sonuna gelmiş, bitiş çizgisini ufukta görmeye başlamıştım. Zor ama keyifli bir yolculuğun sonuna yaklaşmış olmanın heyecanını yaşıyordum. Yaklaşık üç yıldır hayalini kurduğum lisenin kapısını açmak için ihtiyacım olan anahtarı elde edeceğim sınavı bir yıllık disiplinli bir çalışmanın ardından artık gözümde çok büyütmemeye başlamıştım.

Haberin Devamı

LGS sınav hazırlık sürecini bir meyve ağacının yetiştirilmesine benzetirdim hep. Ekilen tohumum disiplinli ve planlı çalışma ile sulandığı, gelecek hayalleriyle yeşertildiği ve başarı meyvelerinin yılın sonunda toplandığı bir ağaç…

YANLIŞLARINIZ YAPBOZUN EKSİK PARÇASI
Kendi LGS sürecimi gözden geçirdiğimde birçok kez umutsuzluğa düştüğüm, hayallerime ulaşamayacağımı düşündüğüm, kendimi boşlukta hissettiğim anlar oldu. Önemli olan bu zor zamanları fırsata dönüştürüp zorlukların üstesinden gelebilmekti. Denemelerde, soru çözümlerinde yaptığım her yanlış aslında beni başarıya götüren yapbozun eksik kısımlarını tamamlayan birer parçaydı. Büyük resim, hayalimdeki lise; çözdüğüm her soru, resmi oluşturan parçalardı. Yaptığım her yanlış doğruyu bulmamda bana büyük destek sağladı. Eminim sizler de benzer süreçlerden geçmişsinizdir. Sonuna geldiğinizde başını unuttuğunuz sorular, bir çırpıda biten sınav süreleri, hem Türkçe hem de matematik/fen becerilerini isteyen sayısal alan soruları ve cevabı kuytu köşelere gizlenmiş yeni nesil sorular…
Aslında başarının anahtarı yılmadan, yorulmadan bu maratonu koşabilmek ve motivasyonu her daim yüksek tutabilmekti.

Haberin Devamı

BUNLARA DİKKAT!
Sevgili arkadaşlarım, şu anda son düzlüktesiniz. Eminim sevdiğiniz birçok etkinlikten feragat ettiğiniz, arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle doyasıya vakit geçiremediğiniz bir sürecin sonuna geldiniz. Hayallerinizin kapısını aralayacağınız sınava birkaç gün kala sizlere naçizane bazı önerilerim olacak:
1- Güvendiğiniz kaynaklardan sınavda çıkacak tüm LGS konularını içeren birkaç deneme çözün. Çıkan yanlışlarınız belirli konularda yoğunlaşıyorsa son günlerinizde bu konuların üzerine gidin, eksiklerinizi kapatmaya gayret gösterin.
2- Tüm derslerin LGS’de çıkacak konularını son haftanın günlerine dağıtarak genel bir tekrar yapın.
3- Sınavdan önceki hafta sosyal medyadan, bilgisayarınız ve telefonunuzdan kendinizi soyutlayın.
4- Yapmaktan en çok hoşlandığınız, sizi en çok mutlu eden, size nefes aldıracak faaliyet(ler) varsa mutlaka yapmaya gayret edin. Örneğin sinemaya gitmeyi seviyorsanız bir film seçin, arkadaşlarınızla sohbet etmeyi seviyorsanız arkadaşınıza bir kahve ısmarlayın ve LGS’yi bir süreliğine unutun.
5- Arkadaşlarınız ve aileniz ile LGS üzerine konuşmaya sınav sonrasına kadar ara verin.
6- Sınava gireceğiniz sınıf ve sıranızı kontrol edip sınav günü heyecanınızı bir nebze azaltmış olun.
7- Sağlığınıza zarar verebilecek, son haftanızda hatta sınav gününüzde size büyük zorluklar yaşatabilecek gıdalardan uzak durun.
8- Sınavdan bir gün önce test kitaplarınızla vedalaşın, denemelerinize hoşça kal söyleyin ve motivasyonunuzu LGS için son bir defa yükseltin.

Haberin Devamı

SINAVASİZİ MUTLU EDNE İNSANLARLA GİDİN
Gelelim sınav gününe;
Sınavdan önceki akşam içimde tatlı bir heyecan vardı. Ağaç yetişmiş, maraton koşulmuş, hayallerle süslenmiş geleceğim için tüm gayret sarf edilmişti. Ailemle hiçbir cümlede LGS geçmeyen güzel bir akşam geçirmiştim. Rutinimde olan vakitte yatağa giderek kendimi zorlamadan uykuya dalmıştım. Bu durum beni çok rahatlatmış, son denemem olarak gördüğüm LGS gününe beni hazırlamıştı. Sınav sabahı hafif bir kahvaltı sonrası ailemle okulun yolunu tutmuştum. Size de LGS günü için ufak tavsiyelerim olacak:
1- Son akşam kesinlikle rutininizden şaşmayın, erken uyumak için kendinizi zorlamayarak vücut saatinizin ayarlarıyla oynamayın.
2- Hafif bir kahvaltı ile güne başlayın. Kan şekerinizde ani değişiklikler yapabilecek gıdalardan sınav günü uzak durun.
3- Sınava; yanınızda olduğunda sizi mutlu eden, motivasyonunuzu ve enerjinizi arttıran insanların (aile fertleri, sınavı olmayan arkadaşlar, akrabalar…) refakatinde gidin.
4- Masaya oturur oturmaz rutininizde olduğu gibi sınav masanızı dizayn edin. Bu andan itibaren güzel şeyler düşlemeye, hayallerinizin bir adım ötenizde olduğunuzu düşünmeye başlayın.
5- Sözel ve sayısal bölümler arasında verilen molada sınava giren kişilerle kesinlikle sorular üzerinde konuşmayın. Duyacağınız bir cümleyle sözel bölümde yaptığınız bir hatayı fark edip büyük bir motivasyon kaybı ile sayısal bölüme girebilme ihtimalinizin olduğunu lütfen gözden kaçırmayın.
6- Denemelerde uyguladığınız derslere göre soru çözme sıralamanızı sınavda aynen uygulayın. Sınav anında yeni bir maceraya atılmayın!
7- Optik formda cevaplarınızı işaretlemeyi sınav sonuna kesinlikle bırakmayın. Çözdüğünüz her sorunun ardından cevabınızı optik forma işleyin.

Haberin Devamı

Elinizden geleni yaptığınız, yıl boyunca büyük gayret sarf etmiş olduğunuz bir dönemin kapanış sınavıdır LGS. Unutmayın lütfen! LGS sınavı sizin girdiğiniz ilk sınav olmadığı gibi son sınav da olmayacak.

Hepinize başarılar diliyorum

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!