Kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran 4 engel: Mesafe, maliyet sağlık, algı

Güncelleme Tarihi:

Kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran 4 engel: Mesafe, maliyet sağlık, algı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2017 22:37

UNESCO tarafından desteklenen uluslararası organizasyon ONE, dünyada 130 milyon kız çocuğun neden okula gidemediğini araştırdı. İşte kız çocuklarının okuldan uzaklaşmasına neden olan 4 engel.

Haberin Devamı

ABD Washington DC merkezli, aşırı yoksulluk ve hastalıkların önlenmesi konusunda çalışan uluslararası organizasyon ONE; kız çocukların okula gidememesinin önündeki 4 temel engeli ortaya koydu. Dünyada toplam 130 milyon kızın eğitimden yeterince faydalanamamasının ardında; maliyet, mesafe, sağlık imkânları ve yanlış algılar yatıyor. Bu dört engel ve yapılabilecekler şöyle:

MESAFELER KÖTÜ ETKİLİYOR
Uluslararası veriler, okula daha fazla yürümenin daha az okullaşma anlamına geldiğini gösteriyor. Okulla ev arasındaki mesafeler özellikle ergen kızları daha kötü etkiliyor. Okula giderken taciz, tecavüz ve ciddi şiddet riskiyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Bir kısmı toplumsal baskıyla da karşılaşıyor. Ulaşım zor olduğu için ihtiyaç duydukları zamanı, ev işleri nedeniyle bulamıyorlar. Araştırmalar, bunun için çok kolay çözümler olduğunu gösteriyor. Afganistan’ın kırsal bölgelerindeki gibi yerel topluluk okulları kurmak ve Hindistan’da yapılan kızlara bisiklet dağıtmak gibi yöntemlerin olumlu sonuçları var.

Haberin Devamı

YANLIŞ ALGILAR SORUN
Gerçekçi hayaller için bedeller ödenebilmeli. Hindistan’da eğitimli kadınlar için iş fırsatı bilgilendirme etkinlikleri yapılıyor. Köy konseylerinde kadın liderler için yer ayrılıyor. Kızların tüm bu rol modelleri görmesi çok önemli. Ailelerin, kızlarının gelecekleri konusunda heyecan duyması için bu tarz etkinliklere ihtiyaç var. İnsanlara eğitimli kadınların iyi işlerde çalışabileceğini söylemek, çeşitli burslarla desteklemek; kızlar kadar ailelerde de motivasyonu yükseltiyor.

MALİYETLER UNUTULMAMALI
Eğitim için çok düşük maliyetler bile çocukların okula gitmesinin önünde bir engel haline gelebiliyor. Eğitimin ücretli olmaması, üniforma desteği vermek büyük farklar yaratabiliyor. Gelişmiş ekonomilerde devlet okulları ücretsiz ancak aynı şeyi çoğu yoksul ülke için söylemek mümkün değil. Bazı ülkelerde ortaokul düzeyinde devlet okulları bile, bir ailenin yıllık kazancının üçte birini talep edebiliyor. Bu nedenle öğrenim ücretini kaldırdığınızda büyük bir adım atmış oluyorsunuz. Gana’da burslarla liseyi tamamlayan öğrenci sayısı son yıllarda yüzde 25’ten fazla arttı. Ergen kızlar için öğrenim bursları çok açık şekilde daha az oranda evlilik ve çocuk anlamına geliyor.

Haberin Devamı

SAĞLIKTA TAKİP ŞART
Bir çocuk hasta olduğunda, okula devam etmek daha fazla çaba gerektirir. Kızların sağlık durumunu iyileştirdiğinizde okullaşma oranı da artıyor. Özellikle yoksul ülkelerde ortaya çıkan salgın hastalıklar yakından takip edilerek, ücretsiz hizmet verilmeli. İhtiyaç duyulan yardımlar sağlanmalı. Bazı sağlık sorunları devamsızlıkları artırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!