Kayıtlar başladı! Üniversiteye ilk adımı attılar

Güncelleme Tarihi:

Kayıtlar başladı Üniversiteye ilk adımı attılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 07:00

YKS maratonundan başarıyla çıkıp tercih ettikleri bölümlere yerleşen adaylar için kayıt süreci dün başladı. 26 Ağustos’a kadar sürecek kayıt işlemlerinin ilk gününde üniversiteler önünde uzun kuyruklar oluştu.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) 18-19 Haziran’da başlayan maratonu yerleştirme tercihlerinin açıklanmasıyla sona yaklaştı. Kontenjanların yüzde 99’u doldu. Şimdi yaptığı tercihe yerleşen 850 bin 631 adayın kayıt süreci var.

Dün başlayan takvime göre bireysel ve elektronik kayıt 24 Ağustos’a kadar sürecek. Bireysel kayıt işlemleri için son başvuru tarihi ise 26 Ağustos.

ZORUNLU DEĞİL

Elektronik kayıtlar e-Devlet üzerinden alınacak. Yerleşen adaylar e-Devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabilecek. Ancak elektronik kayıt zorunlu değil. Elektronik kayıt yaptırmak istemeyen ya da zorunlu nedenlerle elektronik kaydı yapılamayan öğrenciler yerleştiği üniversiteden kaydını bireysel olarak yapabilecek.

Haberin Devamı

BU BELGELERE DİKKAT

Kayıt için gerekli belgelerle ilgili olarak Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan açıklamada, “Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekmektedir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır” denildi. Her üniversite için farklı olsa da kurumlardan aslı ya da onaylı örneğiyle diploma, mezuniyet belgesi, fotoğraf, katkı payının ödendiğine dair belge gibi evraklar talep ediliyor. Uzmanlar, kayıt işlemlerinden önce adayların üniversitelerin internet sitelerinden istenilen evrakları mutlaka kontrol etmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

SIRADA EK YERLEŞTİRME SÜRECİ VAR

Kayıt takviminin tamamlanmasının ardından boş kalan kontenjanların belirlenmesiyle ek yerleştirme süreci başlayacak. Her üç adaydan birinin yerleştiği süreçle ilgili olarak eğitim uzmanı Salim Ünsal, “Kişisel kanaatim gerek özensizce yapılan tercihler, gerekse ekonomik nedenlerle kayıtların bir miktar etkileneceği yönünde. Yerleşen ama kayıt yaptırmayan 100 binden fazla aday olacaktır diye düşünüyorum. Geçen yıl bu rakam 70 binlerdeydi” dedi. Diğer yandan uzmanlar, kazanılan programa kayıt olunmaması halinde 2023 YKS’ye girildiğinde, ortaöğretim başarı puanının yarı oranda düşeceğini hatırlatarak adayları uyardı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!