İntel mi, Amd mi? Hangisi tercih edilmelidir? Anakartın uyumlu olduğu işlemci markası nasıl anlaşılır?

Güncelleme Tarihi:

İntel mi, Amd mi Hangisi tercih edilmelidir Anakartın uyumlu olduğu işlemci markası nasıl anlaşılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 22:35

Bilgisayarlar iş görmeyi sağlayan programlama sayesinde komuta edilmiş bir dizi işlemi otomatik olarak yapabilen makinelerdir. Bireyler gerek iş yaşamında gerekse günlük yaşamında birçok işlemleri bilgisayarlar yani dijital araçlar aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla bu makineler çeşitli parçalardan oluşmaktadır. Bu parçalar çalışma etkinliğini sağlamaktadır. İşlemci ve ana kart denilen parçalar işte bu parçalardan sadece bir kaçıdır. İntel mi amd mi hangisi tercih edilmelidir, ana kartın uyumlu olduğu işlemci markası nasıl anlaşılır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Teknolojiyle ilgili olan ve dijital araçları aktif şekilde kullanan bireyler intel ve amd terimlerini mutlaka duymuştur. Dijital araçları için işlemci markalarını ve fiyatlarını araştırmaktadır. Hatta ana kart ile uyumlu olabilmesi en önemli ve bilinmesi gereken bir bilgidir. Bu sayede kullandığımız araçların ömürleri de daha uzun olmaktadır. Parçaların ve içeriğin doğru seçilmesi doğru dizayn edilmesi gerekmektedir.

İntel mi, Amd mi Hangisi Tercih Edilmelidir?

Bu sorunun cevabını vermeden önce intel ve amd terimlerini açıklayalım. Amd ve intel en kaliteli işlemciler arasındadır. Bir bilgisayarın temel işlem birimini oluşturan mantık ve matematik işlemlerini elektronik ortamda yapabilecek şekilde tasarlanan verilen komutları yorumlayan, düzenleyen, yürüten ve gerçekleştiren sisteme işlemci denmektedir.

Haberin Devamı

Piyasada çeşitli işlemci markaları vardır. İntel ve amd de bunlardan en iyisi olarak bilinir. İntel merkezi Santa Clara olan teknoloji şirketidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlarımızda bulunan işlemcilerden X86 olan seri işte intel şirketinin buluşudur.

Amd de Amerika merkezli olan mikro çip üreticisi olarak bilinir. APU ismi verilen işlemci serisi de AMD markasının mikro işlemci alanında geliştirdiği en önemli ürünüdür. AMD markasında merkezi işlem birimi, hızlandırılmış işlem birimi ve grafik işleme ünitesi tek parçada birleştirilmiştir.

Bilgisayarın en iyi gücü sağlaması için kullanıcılar hangi işlemciyi tercih edeceklerini araştırmaktadır. Bu bağlamda işlemciler arasında ne gibi farklar olduğunu ve hangi amaçları sağladığını bilmekte fayda vardır. Yapacağımız işlemci tercihlerimizi buna göre gerçekleştirebiliriz.

İntel mi amd mi sorusunun cevabı size bu iki işlemci arasında kıyaslama yapmanızı söylemektedir. Bunun için en iyi işlemcinin nasıl olması gerektiğini bilmeniz gerekir. Bazen eski teknolojilerden vazgeçilmese bile yeni teknoloji her zaman daha avantajlı olabilmektedir.

İntel mi amd mi sorusunun cevabı için kıyas yapmanız gereken bazı özellikler mevcuttur. Oyun performansı, genel performans, bütçe, fiyat performans oranı ve hız özelliklerini bu iki işlemci için tek tek araştırın ve yorumlayın. Sizin için hangi özelliğin daha iyi olması önemliyse intel ya da amd tercihinizi yapabilirsiniz. Örneğin çok fazla oyun oynayan bir kişiyseniz ve bilgisayarı sadece oyun için kullanıyorsanız oyun performansında hangi işlemcinin daha iyi olduğunu bilmeniz tercih yapmak için yetecektir.

Haberin Devamı

Ana Kartın Uyumlu Olduğu İşlemci Markası Nasıl Anlaşılır?

İşlemcinin bir bilgisayar için ne kadar önemli olduğunu söyledik. Özellikle işlemciler bilgisayarın performansını belirlemede en önemli kıstastır.

Modern bir bilgisayar karmaşık bir sistemden meydana gelir. Bu elektronik sistem birincil elden yani en merkezi baskılı olarak yönetilmelidir. İşte bu işlemi sağlayan bilgisayar parçası da baskılı devre kartı olan ana karttır.

Bilgisayarın ana kart modeline göre uyumlu işlemci markası seçilmelidir. İşlemci ve ana kart uyumluluğunu ise bazı şeyleri bilerek ve sorgulayarak anlayabilirsiniz. Ana kartın sitesine girerek işlemci destek listesine ulaşabilirsiniz. Bu sayede sizin ana kartınızın hangi işlemcileri desteklediğini bu listede görerek tercih yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu işlem için ana kart modelinin LGA soket numarasının öğrenilmesi lazımdır. İşlemcinin de soket numarasını bilerek uyumlu mu değil mi karşılaştırabilirsiniz. Ana kart modelinin orijinal sitesine girdiğinizde bile özellikleri arasından uyumlu işlemcileri görebilirsiniz.

Örneğin X3440 numaralı olacak şekilde yeni bir işlemci satın alacak olun. Bu durumda satın alacağınız işlemci 1156 pim LGA olacaktır. O halde işlemcinin ana karta uyumlu olması için ana kart işlemci soketinin bu örneğe göre 1156 olması gereklidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!