Görüntülenebilir sargı beziyle TÜBİTAK yarışmasında finale kaldılar

Güncelleme Tarihi:

Görüntülenebilir sargı beziyle TÜBİTAK yarışmasında finale kaldılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2019 12:18

10’uncu sınıf öğrencileri Sude Nur Yıldırım ve Yasemin Kaval, TÜBİTAK 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda ‘Ferro-spanç’ olarak adlandırdıkları görüntülenebilir sargı bezi projesiyle Türkiye finaline gitmeye hak kazandı.

Haberin Devamı

Fen lisesi öğrencileri, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda ‘Ferro-spanç’ olarak adlandırdıkları görüntülenebilir sargı bezi projesiyle kimya dalında İstanbul-Avrupa Bölge birincisi oldu.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca, lise öğrenimine devam eden öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmaların gelişimine katkı sağlamak amacıyla her yıl düzenlenen yarışmaya, 12 dalda bin 245 proje katıldı. Kültür Koleji Fen Lisesi Danışman öğretmen Öznur Pamukçu Gezer öncülüğünde 10’uncu sınıf öğrencileri Sude Nur Yıldırım ve Yasemin Kaval, ‘spanç’ adı verilen sargı bezlerini manyetik özellik gösteren ve çeşitli görüntüleme sistemlerinde belirlenebilen magnetit partiküllerle donatarak, ürettikleri "Poli Magnetit Nanoliflerinin Sentezi ve Ferro-Spanç Üretimi" adlı projeleriyle İstanbul-Avrupa Bölge birinciliği elde ederek, Türkiye finaline gitmeye hak kazandı. Projeyle, ameliyat esnasında hastanın vücudunda unutulan sargı bezinin yerinin kolaylıkla tespit edilebilme ve görüntülenme ihtimali artırılarak, meydana gelebilecek komplikasyonların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

‘MAGNETİTLER SAYESİNDE SARGI BEZLERİNİN YERİ TESPİT EDİLECEK’
Öğrencilerden Sude Nur Yıldırım, ‘Poli Magnetit Nanoliflerinin Sentezi ve Ferro-Spanç Üretimi’ projesiyle yarışmaya katıldıklarını, ‘spanç’ın ameliyatlarda operasyon bölgesini temizlemek veya tamponlamak amacıyla kullanılan sargı bezi olduğunu anlattı. Bu sargı bezlerinin hasta vücudunda unutulmasının komplikasyonlara neden olduğunu belirten Yıldırım, "Biz de bu sorunu çözmek amacıyla sargı bezlerinin hasta vücudunda unutulması durumunda görünebilir hale gelmesi için içlerinde magnetit partikülleri yerleştirdik. Böylece herhangi bir unutulma durumunda mangetitler sayesinde sargı bezlerinin yerleri kolaylıkla tespit edilebilecek. Birinci seçildiğimiz an çok heyecan vericiydi. Özellikle ismimizin söylendiğinde çok heyecanlandık. İlk önce üçüncü ve ikinciyi açıkladılar. Sona kalınca 'Seçilecek miyiz?' diye tereddüt ettik" dedi.

Haberin Devamı

Öğrenci Yasemin Kaval da bilimsel projelere katılarak, laboratuvar ortamlarını görmenin, oradaki malzemeleri tanımanın ve kullanmanın kendisine büyük bir avantaj sağladığını söyledi. Birinci oldukları için mutlu olduğunu anlatan Kaval, "Derece alan öğrenciler açıklandığı sırada arkadaşımla 'Hayırlısı olsun' dedik. O kadar heyecanlıydık ki, ismimiz okunduğu zaman nasıl o sahneye indiğimizi bile hatırlamıyorum" diye konuştu.

‘ÖĞRENCİLERDE BİLİMSEL ÇALIŞMA TEMELİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORUZ’
Kültür Koleji Fen Bilimleri Bölüm Başkanı, Kimya Öğretmeni ve Proje Danışmanı Öznur Pamukçugezer ise bu yıl yarışmaya Türkiye'den yaklaşık 16 bin 600 okul, İstanbul Avrupa Bölgesinden de 1245 projenin katıldığını, bunların yaklaşık yüzde 10'luk diliminin İstanbul'daki sergide yer aldığını anlattı. Yarışmada İstanbul Avrupa Bölgesinden kimya dalında dokuz projenin bulunduğunu belirten Pamukçugezer, şöyle devam etti:
"Projemiz kimya dalında 'Poli Vinil Pirolidon' dediğimiz kimyasal bir poliver maddenin yine bir kimyasal olan manyetit demir 2-3 oksit madde bileşikleriyle komplike oluşan bir yapının tıp dilinde ameliyatlarda kullanılan sargı bezi denilen spançlar içerisine yerleştirilerek, geliştirdiğimiz ‘Ferro-spanç’ diye bir ürün. Maalesef operasyonlar sırasında çok sayıda hastada unutulabilen bu tarz spanç veya farklı cisimler var. Bu yabancı cisimler hasta vücudunda görüntülenemediği zaman maalesef komplikasyonlara neden olabiliyor. Ölümle sonuçlanan vakalar yer alabiliyor. Geliştirdiğimiz üründe sargı bezleri içerisine yerleştirdiğimiz polimer manyetik demir partiküllerinin aslında görüntülenebilme özelliğinin bu tarz sorunlara çözüm üretebileceğini düşündük.

Haberin Devamı

Öğrencilerimizin bilimsel çalışma yaptıkları bir yarışmada finale kalmalarından onur ve gurur duyuyoruz. Onlara bilimsel çalışma temeli oluşturmaya çalışıyoruz. Yani araştıran, sorgulayan, çevresindeki olayların farkına varan, dünyadaki buluşları takip eden öğrenciler yetiştirerek, bilimsel düşünce yaratmayı hedefliyoruz. Sadece lisedeki müfredatlarla sınırlı kalmayıp, literatür taraması ve deneysel çalışma yapmayı öğreniyorlar."

‘İSTİYORUZ Kİ, ÇOCUKLARIMIZ ÜRETEBİLSİNLER’
Kültür Koleji Fen Lisesi Müdürü Selin Tataroğlu ise lisenin, sayısal alanda yetenekli öğrencilerin gelişimini sağlamak ve birer bilim insanı yetiştirebilmek amacıyla kurulduğunu söyledi. Öğrencilerin bilimsel araştırma projelerine destek verdiklerini belirten Tataroğlu, "Çünkü istiyoruz ki, çocuklarımız sorgulasınlar, üretebilsinler. Var olanı değil, kendi bulduklarını kullanabilsinler. Bilimsel süreç becerilerinin gelişimi, bilimi anlamaları ve hayata geçirmeleri, teknolojiyi işlevsel hale getirmeleri bizim esas sebeplerimiz" dedi.

Haberin Devamı

Okulda fizik ve kimya laboratuvarlarından oluşan bir bilim merkezi ile inovasyon merkezi olduğunu anlatan Tataroğlu, burada öğrencilerin hem öngördükleri programlar hem de kendi hayalleri kapsamında istedikleri projeleri geliştirebildiklerini belirtti. Tataroğlu, öğrencilerin yarışmada birincilik elde etmelerinden onur duyduklarını, okulun kuruluşundan bu yana yaklaşık 470 TÜBİTAK projesine imza attığını ve şimdi de Türkiye finaline gideceklerini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!