Eğitime erişim için devasa yatırımlar yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Eğitime erişim için devasa yatırımlar yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 15:57

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Üzümveren köyünde yapımı tamamlanan Köy Yaşam Merkezi'nin açılışına katıldı. Bakan Özer, "Son 20 yılda eğitimde devrim yaşanıyor. İstanbul'da Ankara'da, Hakkari'de, Bitlis'te, Muğla'da Türkiye'nin hiçbir ilini ayırmadan bu ülkenin çocuklarının eğitime çok rahat erişebilmeleri için devasa yatırımlar yapıldı" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Özer, bir dizi ziyaret ve Köy Yaşam Merkezi'nin açılışına katılmak üzere Bitlis'e gitti. Köy Yaşam Merkezi'nin açılışını yapan Bakan Özer, Bitlis’te bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek şöyle konuştu:

KÖY OKULLARINI VATANDAŞIMIZIN HİZMETİNE AÇALIM İSTEDİK
“Köylerden şehirlere göçler başladığında, Millî Eğitim Bakanlığı da bu akışı dikkate alarak taşımalı eğitimi ücretsiz bir şekilde uygulamaya soktu. Aynı zamanda taşımalı eğitimden yararlanan tüm çocuklarımızın da her gün öğlen ücretsiz olarak yemek yemelerini sağladı. Özellikle COVID sürecinden sonra gördük ki artık yavaş yavaş köylere, ilçelere doğru akınlarla çok kritik bir süreç yaşamaya başladık. Tüm dünyada tedarik zincirlerinde ciddi travmalar yaşanmaya başladı. Tarım, tekrar ülkelerin savunma sanayi gibi, enerji gibi en kritik alanlarına karşılık gelmeye başladı. Bu da köylere, tarım alanlarına doğru hareketliliği arttırdı. İşte biz Millî Eğitim Bakanlığı olarak istedik ki geçmişte köylerden şehirlere, ilçelere, büyük şehirlere doğru trendin getirmiş olduğu ama şu anda tersine dönen durumda köy okullarımızı tekrar vatandaşlarımızın, öğrencilerimizin hizmetine açalım.

Haberin Devamı

KÖYLERİMİZİ ÇOK DAHA GÜÇLÜ HÂLE GETİRECEĞİZ
Artık öğrenci sayısına bakılmaksızın tüm köylerimizde, öğrencinin olduğu tüm köylerimizde, tüm illerimizin köylerinde artık köy okullarını açabileceğiz. Sadece bu değil, köy okullarımızda anaokulu açılmasıyla ilgili 10 öğrenci kriterini de 5'e düşürdük. Sadece bu adımla son altı ay içinde 12 bin yavrumuz, köy okullarında anaokullarına kavuştular. Eğer köy okulu ve anaokulu olarak kullanma imkânı yoksa artık bu binaları halk eğitimi merkezi olarak kullanacağız. Yani köydeki vatandaşımızın, annelerin, babaların, kardeşlerin, dayıların, gençlerimizin hizmetinde tarım, hayvancılık gibi hayatın hangi alanına yönelik ihtiyaç duydukları eğitim varsa halk eğitimi merkezleriyle bu hizmeti ayaklarına getireceğiz. Böylece köylerimizi çok daha güçlü, çok daha dinamik, çok daha istikrarlı bir hâle getirmiş olacağız.

Haberin Devamı

ÜLKENİN EN BÜYÜK SERMAYESİ BEŞERİ SERMAYESİDİR
Son 20 yılda eğitimde devrim yaşandı. İstanbul’da Ankara’da, Hakkari’de, Bitlis’te, Muğla’da Türkiye'nin hiçbir ilini ayırmadan, bu ülkenin çocuklarının eğitime çok rahat erişebilmeleri için devasa yatırımlar yapıldı. Cumhuriyet tarihinin tanık olduğu eğitim seferberliği yaşandı bu ülkede. 20 yıl gibi kısa bir sürede bir devletin, toplumun tarihinde kısa bir döneme tekabül eden eğitimdeki makus tarihinde çok ciddi bir ilerleme sağlandı. 2000li yıllarda eğitimdeki okullaşma yüzde 11 iken, şu anda yüzde 93. Ortaokullarda yüzde 44lerden yüzde 90lara geldi. Yüksek öğretimde yüzde 14lerden yüzde 48lere geçti. Eğitimin tüm kademelerindeki eğitime girişleri artırıldı. Niye artırıldı? Ülkelerin en büyük sermayesi beşeri sermayesidir. Diğer ülkelerle gelişmiş ülkelerle rekabet edecek en önemli unsur beşeri gelişmedir.

Haberin Devamı

Bakan Özer, Bitlis programı kapsamında il eğitim değerlendirme toplantısına katıldı. Bitlis'teki eğitimin çok daha iyi noktalara taşınması için kapsamlı bir toplantı yaptıklarını belirten Bakan Özer, şu açıklamalarda bulundu: 

BİTLİS’TEKİ EĞİTİM YATIRIMINI 27 KAT ARTIRDIK
"Milli Eğitim. Bakanlığı olarak Bitlis'te bizim 2022 yılında yatırım programında 22 milyonluk yatırımımız var. Bugünkü değerlendirmeyle bu 22 milyona ilave olarak 514 milyonluk yatırımı Bitlis'e kazandırdık. Dolayısıyla toplam yatırım miktarımız 536 milyona çıkmış oldu. Yani Bitlis'teki eğitim yatırımını 27 kat arttırmış olduk. Bitlis, güçlendirme çalışmalarında en başarılı olan illerimizden bir tanesi. Mevcut yatırımlardaki tüm güçlendirmeleri başarılı bir şekilde tamamladı. Biz 2022 yılında 50 milyonluk ilave bütçe vererek şu anda tahkiki yapılan tüm okulların güçlendirilmesiyle ilgili bütçeyi de yarın itibarıyla Bitlis'e aktarmış olacağız.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 90 MİLYONLUK YATIRIM
Okul öncesinde okullaşma oranlarını OECD ortalamasına çıkartmak için Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi 3 bin tane yeni anaokulu yapacağız. Her gittiğimiz ilde mevcut hem merkezde hem ilçelerdeki anaokulu sayılarını mümkün olduğu kadar erişilebilirliği dikkate alarak arttırmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Bitlis'imize 12 tane yeni bağımsız anaokulu yapacağız. Yaklaşık 90 milyonluk bir yatırım yapacağız. Anaokullarının 3 tanesini merkeze, 2 tanesini Adilcevaz'a, 1 tanesini Ahlat'a, 1 tanesini Güroymak'a, 1 tanesini Hizan'a, 4 tanesini de Tatvan ilçemize yapacağız. Bu yatırımlar kapsamında Bitlis merkeze 32 derslikli, Konaç Köyü'ne ise 4 derslikli bir ilkokul yapacağız. Yukarı Karabayır Köyü'ne 1 ilkokul yapacağız ve 1 de anaokulu, buna ilave olarak 1 anaokulu daha merkeze yapacağız. Yine Tatvan ilçemize 24 derslikli bir ilkokul, ortaokul yapacağız. Kültür mahallesine 24 derslikli bir ilkokul ve ortaokul yapacağız. Ahlat ilçemize 20 derslikli bir okul, 4 derslikli 1 anaokulu kazandırmış olacağız. Adilcevaz'a 16 derslikli bir ortaokul. Hizan'a birinci ve ikinci kademeyi içerecek şekilde16 derslikli özel eğitim uygulama okulu, Mutki'ye 2 tane ilkokul yapacağız. Bunlar güçlendirme ve anaokullarına ilave olarak merkez ilçelerde yapacağımız ilkokullar. Bu kapsamda özellikle okullarımızın büyük onarımlarını tamamlamak, ihtiyaç duyulan çatı onarımından ıslak zeminlere, tuvaletlerine kadar hızlı bir şekilde tüm okullarımızı bakımdan geçirmek için 70 milyonluk bir büyük onarım bütçesini de Bitlis ilimize ayırmış olduk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!