Beştepe'de akademik yıl açılışı

Güncelleme Tarihi:

Beştepede akademik yıl açılışı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2023 16:09

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Yükseköğretim Kurulu 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni düzenlendi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tüm üniversiteler birliğinin çalışmalarının artması, üniversite sayısının artmasına önem veriyoruz. Üniversitelerimizin uluslararası sıralamalarında üst sıralara yükselmelerini memnuniyetle izliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan törende şunları söyledi:

“Yüksek öğretimi herkes için erişebilir kılarken diğer taraftan da buna uygun kurumsal altyapıyı oluşturduk. Okullaşma 2023 oranı yüzde 45’e yükseldi. 7 milyon öğrencimizle Avrupa'da kayıtlı öğrenci sıralamasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Yüksek öğretim alanında genişlemeye paralel olarak akademisyen sayımızı da artırdık. Bugün akademisyen sayımız 184 binin üzerine çıktı. Profesör sayımızı 32 bin 488'e, doçent sayımızı 20 bin 768'e, doktor öğretim sayımızı ise 71 bin 700'e ulaştırdık. Bu sene ilk defa daha önce yüksek öğretim imkanı bulamamış 34 yaş üstü kadınlarımız için 21 bin kişilik ek kontenjan ayırdık. Ayrıca şehit ve gazilerimiz için 3 bin 704 kişilik kontenjan oluşturduk.

ÜNİVERSİTELERE DESTEK VERİYORUZ
Türkiye Yüzyılı herkes gibi bu kesimlerin de ufkunu açacaktır. Yüksek öğretim kurumumuz tarafından bilim diplomasisi alanında atılan adımlardan memnuniyet duyuyoruz. Üniversitelerimizin yurt dışındaki muhataplarıyla somut işbirliği çalışmalarını teşvik ediyoruz. Tüm üniversiteler birliğinin çalışmalarının artmasına, üniversite sayısının artmasına önem veriyoruz. Üniversitelerimizin uluslararası sıralamalarında üst sıralara yükselmelerini memnuniyetle izliyoruz. Üniversitelerin kendi içinde farklılaşarak misyon sahibi olmasını destekliyoruz. Bu süreçte Cumhurbaşkanlığı Dijital Ofisi’miz de üniversitelere gereken desteği vermeye hazır.

Haberin Devamı

DEPREMZEDELER İÇİN ÖZEL GAYRET
Asrın afetinde aralarında üniversite öğrencilerimizin, akademisyenin bulunduğu 50 binden fazla canımızı kaybettik. Depremzede öğrencilerimizin eğitimlerinin kesintiye uğramaması için gereken gayreti gösteriyoruz. Deprem bölgesinde ikamet eden adaylara, bu bölgedeki üniversitelere yerleşirken ek kontenjan tanıdık. Depremde zarar gören üniversite kampüslerimizi eskisinden daha iyi hale getirmek için canla, başla çalışıyoruz.”

340 BİNE YAKIN YABANCI ÖĞRENCİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar da şöyle konuştu:

"2022 yılında üniversiteye başvuran aday sayısı 3 milyon 243 bin civarındayken, 2023 yılı itibarıyla bu sayı yüzde 9'luk bir artışla 3 milyon 527 bine yükseldi. Açıköğretim programlarıyla birlikte bir milyonun biraz üzerinde olan kontenjanlarımız bu yıl yüzde 99,8 gibi çok yüksek bir doluluk oranına ulaştı. Aynı zamanda bu yıl 198 ülkeden 340 bine yakın uluslararası öğrenciye üniversitelerde öğrenim imkanı sağlandı. Aileleri deprem bölgesinde yaşayan, farklı illerde üniversite hayatlarına devam eden öğrencilerle birlikte 700 bini aşkın öğrencimiz, diğer bir ifadeyle ülkemiz örgün yükseköğretim öğrencilerinin yaklaşık yüzde 15’i depremlerden etkilendi. Onlar için diğer kontenjanlardan kısmadan yüzde 25 kontenjan artırımı yaptık.

Haberin Devamı

Türkiye Yüzyılında, Yükseköğretim Kurulu ve kurumları olarak bilimsel araştırma ve nitelikli akademik personel yetiştirerek, uluslararası iş birliğimizi daha ileri noktalara taşıyarak, ülkemizin her alanda gelişme kaydetmesi sürecine katkımızı sunmakta kararlıyız.”

Konuşmaların ardından rektörler ve akademisyenlere 2023 Üstün Başarı Ödülleri verildi.

BAKMADAN GEÇME!