Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır? Hangisi daha iyidir?

Güncelleme Tarihi:

Araba benzinli mi, dizel mi nasıl anlaşılır Hangisi daha iyidir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 19:38

Araba karşılaştırması yapılırken en fazla dikkat edilen konulardan birisi de yakıt tüketimine ve aracın fiyatıdır. Yakıt tüketimi konusunda, akla ilk olarak “Arabayı benzinli mi yoksa dizel mi alsam?” sorusu gelir. Aslında ikisinden birinin diğerine bariz bir üstünlüğü yoktur. Araba benzinli mi dizel mi nasıl anlaşılır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Benzinle çalışan otomobiller ile dizel yakıt kullanan otomobillerin birbirine karşı bazı konularda çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır.

Araba Benzinli mi, Dizel mi Nasıl Anlaşılır?

Arabanın dizel mi yoksa benzinli mi olduğunu anlamak için debriyaj ve gaz pedalı size referans olabilir. Benzinli araba ile sadece debriyaj ile kalkmaya çalıştığınız zaman araç çok daha fazla titrer hatta bazen stop edebilir. Dizel araçta ise, sadece debriyaj kullanarak kalkışı gerçekleştirebilirsiniz. Araç göstergeleri de araba dizel mi yoksa benzinli mi anlamanızda size yardımcı olur.

Genellikle benzinli arabalarda ise, devir saati 7-8 bin RPM seviyesinde son bulur Kırmızı çiki ise, yaklaşık olarak 6 bin RPM seviyesinde seyreder. Dizel araçlarda ise, kırmızı çizgi 4000 RPM seviyesinde başlarken devir seviyesi ise, 5000-6000 RPM’de sona erer. Yakıt kapağını açtığınız zaman aracınızda kullanılması gereken yakıt ise, aracın yakıt kapağında yazar.

Haberin Devamı

Pompacılar da siz bir şey demeseniz de yakıt doldururken bu kapağa bakarak araba dizel mi yoksa benzinli mi karar verir. Diesel >>Dizel, Unleaded >>Kurşunsuz şeklinde geçer. Dizel pompaları benzine göre çok daha daha kalındır. Eğer aracınız benzinli ise, dizel pompası ise yakıt deposuna girmez.

Hangisi Daha İyidir?

Araba alırken benzinli mi yoksa dizel mi daha iyidir diye hep merak ediliyor. “Dizel daha mı ekonomik?” sorusu ise en çok yöneltilen sorular arasında yer alıyor. Bu sorunun net olarak “evet” ya da “hayır” şeklinde net bir cevabı yoktur. Bu sorunun yanıtı ise, otomobilinizi kullanım alanınıza ve sıklığına göre değişir. Dizel sıfır otomobilin ya da ikinci el bir otomobilin kilometre başına tükettiği yakıtın fiyatı, benzinliye göre daha azdır. Dizel araçlar ise, benzinli araçlara göre yaklaşık olarak %25’e kadar daha az yakıt harcar.

Genellikle benzinli ikinci el otomobil ile dizel ikinci el otomobilin satış fiyatı da birbirinden farklıdır. Özellikle de Türkiye’de pahalı benzin fiyatları nedeni ile dizele olan talep artıyor. Bu nedenle de genellikle markası ya da modeli ne olursa olsun dizel otomobiller çok daha yüksek fiyatlıdır. Diğer yandan da otomobilinizi yıllık kullanım miktarı da arada bulunan fiyat farkını kapatabilir. Yani dizel aracınızı çok uzun yıllar boyunca kullanarak, satın alırken benzinli araçlara göre daha fazla ödediğiniz miktarın daha fazlasını çıkartabilirsiniz.

Haberin Devamı

Benzinli mi, Dizel mi Daha Uzun Ömürlü?

Her iki motor tipinin kullanım ve dayanıklılık ve kullanım ömrü birbirinden farklı kriterler üzerinden değerlendirilir. Ama dizel motorlarda ise motorun ömrünün daha çok uzaması, periyodik bakım açısından çok önemlidir. Aynı zamanda dizel motorlarda kalitesiz yakıtın kullanılması sonucunda motorun ömrünü kısalırken benzinli motor daha uzun ömürlü oluyor. Yani kalitesiz yakıttan, dizel motorları daha olumsuz bir şekilde etkilenir.

Pek çok kişi için hız ve motor gücü çok önemlidir. Bu nedenle de benzinli otomobilleri tercih edebilirsiniz. Sıkça motor bakımına gidemeyeceğinizi düşünüyorsanız da benzinli bir araç sizin için daha iyi bir seçim olabilir. Araç küçük ama yıllık gidilen yol az ise, benzinli almak çok daha mantıklıdır. Eğer aracınız ile bir yük taşıyacaksanız tercihinizi yüksek dizel bir araçtan yana kullanmanız gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!