Aplastik anemi nedir? Nasıl tedavi edilir? Aplastik anemi belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Aplastik anemi nedir Nasıl tedavi edilir Aplastik anemi belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 02:19

Aplastik Anemi, sıklıkla araştırılan hastalıklardan biridir. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem teşkil eden rahatsızlıklar arasındadır. Bu bakımdan Aplastik Anemi nedir öğrenebilir ve tedavi aşamaları hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Aplastik Anemi nedir? Nasıl tedavi edilir? Aplastik anemi belirtileri nelerdir tüm detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Aplastik Anemi, vücudun ihtiyacı olan kan hücreleri üremediğinde ortaya çıkan bir kan hastalığıdır. Vücudun sağlıklı çalışmamasına neden olan bir hastalıktır.

 Aplastik Anemi Nedir?

 Aplastik anemi, vücudun ihtiyacı olan kan hücreleri üremediğinde gelişen ve de vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmamasına sebep olan bir kan hastalığıdır. Hücreler oksijen gitmediği için vücudun enfeksiyonlar ile savaşması mümkün olmaz ve buna bağlı olarak kişilerde birçok sağlık problemi ortaya çıkar. Her yaştan insanda aplastik anemiye rastlanması mümkündür. Daha çok ergenlik dönemi ve 60 yaş üstü kişilerde rastlansa da her yaştan kişide karşılaşılması mümkündür. Erken tanının oldukça önemli olduğu bir hastalıktır.

 Nadir görülmesine rağmen tedavisi mümkün olan bir hastalıktır ve bundan dolayı erken tanı ve gerekli yöntemlerle tedavi edilmesi mümkündür. Tedavi edilmezse hayati bir tehlike ortaya çıkması mümkündür. Vücuttaki kan hücrelerinin yetersiz sayıda olması hayati tehlike arz eden rahatsızlıklara neden olabilir. Kırmızı kan hücreleri vücut içerisinde oksijeni hücrelere taşımakla görevlidir. Kırmızı kan hücreleri aynı zamanda protein ve oksijen arasındaki aktarımı da sağlamaktadır.

Haberin Devamı

 Aplastik anemi hastalarında tüm kan hücreleri üretilmediği için bazı durumlarda ciddi kan hücresi eksikliğine rastlanması mümkündür. Çoğu zamanda direkt olarak tespit edilemese de risk faktörlerini bilmek ve buna göre dikkat etmek mümkündür. Hepatit ya da HIV gibi hastalık geçirmiş kişilerde, gebelerde, kemoterapi ya da radyoterapi alan hastalarda ve zararlı kimyasallara maruz kalma sonucu aplastik anemi riski taşımak mümkündür.

 Nasıl Tedavi Edilir?

 Tedavi süresi kişilerin yaşlarına, geçmişlerine ve belirtilerin şiddetine göre değişiklik göstermektedir. Belirti göstermeyen hastalıklarda tedaviden daha çok hastalığın ilerlemesini önlemek amacı ile işlemler yapılır. Düzenli alınan bazı ilaçların bırakılması ya da zararlı kimyasallardan uzaklaşılması alınan tedbirler olarak karşımıza çıkar.

 Tedavideki temel amaç aplastik anemiye neden olan durumun önüne geçmektir. Bağışıklık sistemini iyileştirmek ve geliştirmek en önemli tedavilerden biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ilaçlar kullanmak, kan nakli ya da kemik iliği nakli ile de hastalığın önüne geçmek mümkündür. Kan nakli genelde kısa dönemli olan hastalıklarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Kemik iliği nakli ise işlevini yerine getiremeyen kemik iliği olması durumunda tercih edilir.

Haberin Devamı

 Aplastik Anemi Belirtileri Nelerdir?

 Aplastik anemi belirtilerini bilerek dikkat etmek ve buna göre de daha tedbirli olmak mümkündür. Kan hücrelerinin sayısının yetersiz olmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık olan Aplastik aneminin belirtileri şu şekildedir:

Aşırı yorgunluk hali

Nefes darlığı

Sürekli hissedilen halsizlik

Diş eti kanaması

Kalp ritminde sürekli olan düzensizlik

Cildin çoğu yerinde morarma

Ateş

Burun kanaması

Zor durdurulan kanamalar

Uzun süre geçmeyen ya da atlatılamayan enfeksiyon hastalıkları

Hastalığın belirtilerine bağlı olarak uzman görüşüne başvurmak hastalığın erken teşhisi için oldukça önemlidir.

 Geçici ya da kronik olarak bu belirtilerin görülmesi mümkün olduğundan mutlaka doktora gitmek ve bu belirtilerden bahsetmek gerekir. Aneminin her türünde teşhis için tam kan sayımı yapılması gerekmektedir. Kan sayımı ile kişilerin vücudundaki kan hücresi ortaya çıkar ve buna göre de kan hücresinin sayısını tespit etmek mümkün olur. Bazı durumlarda ek testler yapılması ve daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi de mümkündür. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!