ALES 2017 ne zaman yapılacak? ALES tarihi!

Güncelleme Tarihi:

ALES 2017 ne zaman yapılacak ALES tarihi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2017 16:26

ALES ne zaman yapılacak sorusu, akademik kariyerlerini gerçekleştirmek isteyen vatandaşlar için önem arz ediyor. Yüksek lisansa başvurarak, üniversitelerde okutman, araştırma görevlisi ve uzman kadrolara atanmayı hedefleyen vatandaşların yakından ilgilendiği ALES, sözel ve sayısal testlerden oluşacak. Peki, Türkiye çapında milyonlarca kişinin merakla araştırdığı ALES ne zaman yapılacak?

Haberin Devamı

ALES ne zaman yapılacak sorusu, yüksek lisans eğitimini tamamlayarak üniversite kadrolarında yer bulmak isteyen vatandaşları yakından ilgilendirecek. Peki, ÖSYM tarafından üstlenilen ALES ne zaman yapılacak? İşte, detaylı bilgiler

2017 YILI ALES TARİHLERİ

ALES İlbahar sınavı 7 Mayıs 2017'de gerçekleştirilirken, sonuçların açıklanacağı tarih ise 8 Haziran 2017 olarak duyuruldu.

2017 yılının ikinci e-ALES'ine girecekler başvuru işlemlerini 6 Temmuz 2017'de yapacaklar. 20 Temmuz 2017'de ise başvuru süreci tamamlanacak. 29 Temmuz 2017'de gerçekleştirilen sınavın hemen ardından aynı gün sonuçlar da adaylarla paylaşılacak.

2017 ALES Sonbahar dönemi başvuruları ise 26 Eylül'de başlayacak ve 4 Ekim 2017'de tamamlanacak. 19 Kasım 2017'de gerçekleştirilecek sınavın sonuçları 21 Aralık 2017'de ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi ve ÖSYM Mobil üzerinden adaylarla paylaşacak.

Haberin Devamı

ALES'E KİMLER GİREBİLİR?

Kısaca ALES olarak anılan, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na üniversitelerde lisans eğitimi alan (4 yıllık) son sınıf öğrencileri girebiliyor. Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerin de girebiliyor. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici, eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına yerleşmek isteyen girebilir.

SINAV NE KADAR GEÇERLİ OLACAK?

ÖSYM'nin yayımladığı ALES başvuru kılavuzunda yer alan bilgilere göre sonuçlar, açıklandığı tarih itibariyle üç yıl süreyle geçerliliğini koruyacak. 

NE TARZ SORULAR YER ALACAK?

Sınavda uygulanacak testin sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri) yer alacaktır. Bütün adaylar, dört testten, yüksek olarak hesaplanmasını istedikleri ağırlıklı puana uygun en az üçünü seçerek toplamda en az 120 soru cevaplandırmış olacaklardır. Ağırlıklı puanlara göre testlerin ağırlıkları tabloda yer almaktadır. Adaylar istedikleri takdirde bütün testleri cevaplandırabileceklerdir.

Sayısal-1 ve Sayısal-2 Testleri adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Sayısal-2 Testindeki soruların, Sayısal-1 Testindeki sorulara göre daha ileri düzey sorular olması planlanmaktadır. Sözel-1 ve Sözel-2 Testleri ise, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Her bir testteki sorular, belirli yükseköğretim programlarında kazanılan yeterlikleri ve bilgileri ölçmeye yönelik olmayacaktır. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri nitelikte olacaktır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!