Akdeniz Üniversitesi’nin logosu değişti

Güncelleme Tarihi:

Akdeniz Üniversitesi’nin logosu değişti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2014 15:57

Akdeniz Üniversitesi’nin (AÜ) kurulduğu günden bu güne kadar kullandığı 32 yıllık logosu değişti. Yeni logonun üniversite algısına uygun olduğunu anlatan Rektör Kurtcephe, yeniliklerin devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yükseköğretim kurumunun değişen logosuyla ilgili bilgi veren, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, okulun 1982 yılında kurulduğunu, söyledi. Üniversitenin kendi yönetiminde 6’ncı yılına girdiğini aktaran Rektör Kurtcephe, şöyle dedi:
"Rektörlük görevine geldiğim zaman şunu söylemiştim, ‘Üniversite, dünyada tanınan Antalya’nın markası haline gelecek’. Hedefimizi buydu. Bilim dünyasında saygıyla anılan üniversite olmayı düşünüyoruz. 5.5 yıllık zamanda AÜ algısı çok değişti. Elde ettiğimiz başarılar ve ortaya koyduğumuz eserler bizi, dünyada tanınır hale getirdi. Sokaktaki insanımızdan dünyanın önemli bilim kuruluşlarına kadar herkese ulaşan üniversite olarak başarıya imza atıyoruz. Bilim adına çok özel projeler ürettik."

Kimsenin yapmadığını yapmak

Haberin Devamı

Rektör Kurtcephe, şöyle devam etti:
"Birçok alanda başarı yakaladık.Okul, artık meyve veren her sezon sonunda hasat mevsimi gibi üretken bir üniversite haline geldi. Her alanda teknoloji üretebilecek noktaya ulaştık. Altyapımız da çok kuvvetlendi. AÜ 2008 yılından 2014 yılına kadar hem altyapı, hem personel, hem de öğrenci sayısıyla 3 kat arttı.”

Burada kurumsal kimliğin de değiştirilmesi gerektiği anlayışından yola çıktık. 2012 yılı sonlarında İletişim Koordinasyon Kurulu’nu oluşturduk.

İlk faaliyet logomuzun değiştirilmesi için oldu. Mevcut logonun üniversite algısını yansıtamadığı yönünde ortak bir kanaat oluştu. Çeşitli kesimlerden bu logonun AÜ’yü çağrıştırmadığı yönünde fikirler geldi. ‘İddialı bir içerik yok. Büyüklerle yarışmayı düşünen bir kurum algısı yaratmıyor, algılamıyoruz’ eleştirileri vardı. Bu doğrultuda bir yıl boyunca Türkiye genelinde bir logo yarışması açtık. Buraya 1.147 başvuru oldu. 868 eser kabul edildi. Yarışmadan istediğimiz eseri bulmadık. Bu işi yapan sektörlere yöneldik. Çağrıda bulunduk. Bize eserler geldi. Komisyon değerlendirdi. Bunların içinden birini seçtiler. Bu seçilen logo onandı."

Logodaki simgelerin anlamı

SAGA Global Sourcing firması grafik sanatçısı Mahyar Kalantari tarafından yapılan logodaki simgelerin anlamı ise şöyle açıklandı:

Haberin Devamı

1 SAYISI: Üniversite kavramı, bilgi ve bilimin kurumsallaşmasını ifade ediyor. Buda birlik ve bütünlüğünü öne çıkarıyor. Bu düşünce ile üniversite (uni-veritas) kavramı ve kurumu doğdu. Uni-Veritas (Hakikatin birliği) ise Antik Roma’da Latince Veritas, doğruluk anlamlarına geliyor. Ayrıca bir sayısı, üniversitenin temel misyonu olan, bilimsel bilginin üretimi sürecinde kurumsal hedefi de sembolize ediyor.
A HARFİ: Dünya ölçeğinde medeniyet havzası olarak nitelenen ’Akdeniz havzasından’ ve bölgenin adından ismini alan üniversitenin ilk harfi. Aynı zamanda ’A harfi’ bu tarihi coğrafyada Antalya kentini de vurgu yapıyor. Harf, başlangıç ve kaliteyi simgeliyor.
GÖK CİSİMLERİ: Uzaydaki gök cisimleri mükemmelliği simgeliyor. O nedenle, logonun dairevi yapısı, bilgelik mükemmellik düşüncesini hatırlatıyor.
GÜNEŞ: Üniversite kavramı olarak bakıldığında güneş, bilimsel aydınlanma ve toplumu aydınlatma misyonunu taşıyor
YILDIZLAR: Demokrasi, eşitlik ve özgürlüğü sembolize eden yıldızların logo üzerindeki şekli sonsuzluk hissi uyandırıyor. Ayrıca sıralanışı, başarı çabası ve dinamizmi sembolize ediyor.
RENKLER: Yeni logomuzun zemin rengini oluşturan lacivert düşüncenin rengi olarak nitelendirildi. Ayrıca bu renk, sonsuzluk, kararlılık, bilimsel otorite ve verimliliği ifade ediyor. Üniversitemiz ile özdeşleşen olan turuncu ise logomuzda yer alan ikinci ana renk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!