A vitamini 600 bin insanı kurtarabilir

Güncelleme Tarihi:

A vitamini 600 bin insanı kurtarabilir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2015 11:09

ABD John Hopkins Üniversitesi’nde yapılan araştırma, A vitaminin sıtma ile mücadelede koruyucu etkisini ortaya koydu.

Haberin Devamı

Dünyada sıtmadan dolayı en çok 5 yaş altı çocuğun hayatını kaybettiği Sahraaltı Afrikası’nda yapılan sağlık çalışmasında bir büyük doz A vitamini alan çocuklarda sıtmanın gelişme riskinin yüzde 54 azaldığı keşfedildi. John Hopkins Üniversitesi Bloomberg Halk Sağlığı Fakültesi’nden Doç. Dr. Maria-Graciela Hollm-Delgado, 4 Afrika ülkesinde yürüttüğü araştırmada A vitamininin sivrisineklerden bulaşan sıtma parazitine karşı güçlü bir savunma mekanizmasının gelişmesinde kritik bir öneme sahip olduğunu tespit etti. Doktor Hollm-Delgado, “Dünya nüfusunun yarısından fazlası sıtma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu ölümcül hastalık özellikle tropikal bölgelerde pek çok çocuğun ölümüne neden oluyor. Bununla mücadele etmek için daha iyi çözüm yolları bulmamız gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

Akademik dergi eLife’ta yayınlanan sıtma araştırması için Doç. Dr. Maria-Graciela Hollm-Delgado ve ekibi; Burkina Faso, Mozambik, Ruanda ve Senegal’de 6-59 aylık 6 bin 100 çocuğu gözlemledi, özellikle vitaminlerin bu hastalıkla mücadelede nasıl kullanılabileceği konusunda çalıştı, testler gerçekleştirdi. Yüksek doz A vitamini verilen çocuklarda sıtma hastalığının yüzde 54 oranında daha az gelişim gösterdiği tespit edildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kesin olmayan 2013 rakamlarına göre 584 bin insan ağırlıklı Afrika’da olmak üzere sıtmadan dolayı hayatını kaybetti. Örgüt, sıtmanın önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çiziyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!