160’ıncı yıla özel sergi

Güncelleme Tarihi:

160’ıncı yıla özel sergi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 10:51

İstanbul’da bulunan tarihi yabancı özel okul 160’ıncı yılını yeni bir sergiyle kutluyor. Sergide fotoğraflarla birlikte öğrenci defterleri, kitapları, okulun geleneklerini yansıtan ödül taçları, öğrenci kıyafetleri görülebilecek.

Haberin Devamı

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, kuruluşunun 160’ıncı yılını ‘Tarihin Sonsuzluğunda: Notre Dame de Sion 160 Yaşında’ adlı sergiyle kutlayacak. NDS’liler Derneği tarafından düzenlenen sergi, 20 Ocak Çarşamba okulun ‘la Galérie’ sergi salonunda açılacak ve 12 Mart’ta kadar gezilebilecek. Serginin küratörlüğünü 2006 yılında NDS’liler Derneği’nin öncülüğünde hazırlanan ‘Notre Dame de Sion:150 Yılın Tanığı’ (Yapı Kredi Yayınları) kitabının yazarı Saadet Özen, grafik tasarımını ise Deniz Orçun üstleniyor. Serginin açılışına NDS mezunlarından Vildan Gülçelik, Dürin Ababay (Kariyo), Emine Perviz Erdem(Genpa), Habib Pişan (Bilgitaş), Ayşin Arca (Tura Turizm) ve Ahmet Kozikoğlu (Vista Turizm) da destek veriyor.

Küratör Saadet Özen sergiyle ilgili şunları söyledi:
“Sergide, 150 kadar fotoğrafın yanı sıra 100 dolayında öğrenci defteri, ders kitabı, kıyafet, okulun kendine has geleneklerini yansıtan ödül taçları, kuşaklar, kordonlar tarihi bir perspektifle ziyaretçilere sunulacak. 160’ıncı yıl sergisinin temeli, bundan 10 yıl önce, 2006’da, okulun 150’nci yılında yapılmış olan çalışmalara dayanıyor. O tarihte NDS’liler Derneği dönüm noktası sayılabilecek bu yıldönümünü kurumun geçmişiyle yeni bir bağ kurmak için bir fırsat olarak görmüştü. Notre Dame de Sion, Fransa dışında okullardan ilkini 1856 yılında İstanbul’da, o dönemdeki adıyla Pangaltı’da açmıştı. Kuruluşunun 150’nci yılında okul hâlâ aynı yerdeydi. Okul 19’uncu ve 20’nci yüzyılın keskin dönemeçlerinde varlığını ve büyük değişimlerden geçmiş olmasına rağmen imgesini nasıl koruyabilmişti? Bu soruya cevap aramak üzere Roma’da ve Fransa’da bulunan NDS arşivlerine gidilmiş, okulun eski öğretmen ve öğrencileriyle görüşülmüş, ayrıca mektup, fotoğraf, karne, kıyafet gibi malzemeler bir araya getirilmişti.”

 

BAKMADAN GEÇME!