Eğitim neferleri hayatlara dokunuyor

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 21:19

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Eğitim neferleri, Türkiye’nin dört yanında geleceğin mimarları öğrencilerin hayatlarını inşa ediyor. Kız çocuklarına voleybolu sevdirerek onlara şampiyonluklar kazandıran da var, verdiği sıra dışı ev ödevleriyle akranlarıyla iletişimlerini geliştirmek isteyenler de, babalara masal okutarak çocuğuyla arasındaki bağı güçlendirenler de.

Haberin Devamı

DENİZ ÖĞRETMEN'E AVRUPA KALİTE ÖDÜLÜ

Eğitim neferleri hayatlara dokunuyor
İstanbul’da Zühtüpaşa İlkokulu’nda görevli 13 yıllık sınıf öğretmeni Deniz Tokatlıoğlu, öğrencilerine İngilizce öğretmek için geliştirdiği projeyle ‘Avrupa Kalite Etiketi Ödülü’ aldı.

Projeyle il dışına çıkmamış çocukları yurtdışına götüren öğretmen, şunları anlattı: “İtalya, Finlandiya, Polonya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ve Türkiye’nin olduğu uluslararası bir proje yürüttük.

Türkiye’de 25 ödül aldık. Avrupa Kalite Ödülü’ne layık görüldük. Hedef, British Council’ın dünya çapında düzenlediği yarışmada ödül kazanmak. Başvurduk.

İngilizce öğrenme arkadaşlığıyla ilgili bir proje. Çocuklar teknolojiyi de kullanarak İngilizce öğrenmeye başladı. Farklı ülkelerdeki öğrencilerle hikâye yazdı, dergi çıkardı, video konferanslar düzenledi.

Öğrencilerim geçen yıl Finlandiya’da bir hafta eğitim aldı.”





Haberin Devamı


MASAL ANLATAN BABALAR YARATTI

Eğitim neferleri hayatlara dokunuyor
Samsun’da Ayvacık Anaokulu Müdürü Nurten Akkuş’un 8 yıl önce çocukla babası arasında iletişim ve bağı güçlendirmek için başlattığı ‘Baba bana bir masal anlat’ projesi 45 ile yayıldı.

Projeyle haftada bir gün babalar, çocuklarının eğitim aldığı sınıfa giderek masal anlatıyor. Bazı üniversitelerde araştırma konusu olan projeyle Sabancı Vakfı’nın ‘Fark Yaratanlar’ı arasında yer almaya hak kazanan Akkuş, “İlk önce tek bir babanın katılımıyla projeyi başlattık. Sadece bizim okulumuzdaklerin buna ihtiyacı var diye düşünüyorduk ama kısa sürede o kadar ilgi gördü ki Türkiye’ye yayıldı.

Projeyle binlerce çocuk ve baba birbirinin elini daha sıkı tutuyor diye düşünüyoruz. Okulumuza gelen babalar, masal anlatmanın çocukla kurulan bağda çok başka bir duygu yarattığını fark ediyorlar” diyor.


SIRA DIŞI ÖDEVLERİYLE TANINDI

28 yıldır ilkokul öğretmenliği yapan Ümit Deveci, öğrencilerine verdiği sıra dışı ödevlerle tanınıyor: “Tatilde en az bir kere ailece sinemaya gidin”, “Kar yağarsa mutlaka birer kardanadam bekliyorum”, “Ekranlarınızla değil, akranlarınızla vakit geçirin.” Deveci, hikâyesini şöyle anlattı: “Çocuklarımın aileleriyle vakit geçirmesini, arkadaşlarıyla oynamasını istiyorum. İki çocuğum var. Onlara nasıl öğretmenlik yapılmasını istiyorsam, öğrencilerime aynısını yapıyorum.”

Eğitim neferleri hayatlara dokunuyor


VOLEYBOLCU FABRİKATÖRÜ
Selahattin Aydoğan, Ordu’nun Fatsa ilçesinde Sakarya Ortaokulu’nun beden eğitimi öğretmeni. “Demir ustası, demire nasıl şekil veriyorsa bizler de çocuklarımıza dokunup şaheserler yaratıyoruz” diyen Aydoğan, ‘Voleybolcu fabrikatörü’ olarak tanınıyor. Özellikle kız çocuklarına yeni pencereler açan Aydoğan, Hürriyet’e, “Ordu’da gençlik ve spor il müdürlüğü ile il milli eğitim müdürlüklerinin desteğiyle ‘voleybol fabrikası’ kurduk. Şu anda 150 voleybolcu öğrencimiz var. Okulda işim biter bitmez çocuklarıma tamamen ücretsiz voleybol dersleri veriyorum. Tek tek okulları gezip yetenek taraması yaptık. Maddi imkânsızlıkları olan çocuklarımız, müsabakalarda İstanbul’dan, Ankara’dan özellikle maddi durumları daha iyi olan akranlarıyla bir araya geldiklerinde aslında statülerinin aynı olduğunu görüyorlar. Bu da kendilerine güvenlerini artırıyor” dedi.

Eğitim neferleri hayatlara dokunuyor


BU YIL ONLAR İÇİN ZORLU GEÇTİ
Öğretmenler ve öğretmen adayları için 2017 yılı zorlu geçti. En çok tartışılan konulardan bazıları şöyle:

PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ: MEB’in eğitim kalitesini artırmak amacıyla uygulamaya koyduğu, performans değerlendirmesi çok tartışıldı. Bazı öğrencilerin öğretmelerine düşük not vermek için sosyal medyada yazdığı ‘tehdit’ niteliğindeki ifadeler günlerce konuşuldu. “Hocam 100 ver 100 vereyim”, “Hocam sözlüleri girmedim akıllı olun” gibi paylaşımlar yapıldı. Rotasyon iddiaları da gündeme geldi.

KPSS ALAN PUANLARI: Geçen yıl KPSS kapsamında yapılan Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sonuçlarında aday öğretmenlerin birçoğunun başarısız olduğu, 50 sorunun yarısını bile yapamadığı ortaya çıktı.

MÜLAKAT TARTIŞMALARI: Sözleşmeli öğretmenlik ataması için yapılan mülakatlarda çıktığı iddia edilen bazı sorular çok tartışıldı. Adaylardan bazıları KPSS puanına göre ilk sıralarda atanacak durumdayken, mülakatla sıralamadan çıktıklarını iddia etti.

REHBERLİK YÖNETMELİĞİ: Resmi Gazete’de 10 Kasım’da yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Millî Eğitim Bakanlığı Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmenlerine nöbet tutma, sınavlarda görev alma şartı getirildi. “Uyarılarımız dikkate alınmadı” diyen eğitimciler nöbetin meslekleriyle çeliştiğini söylüyor. 

BAKMADAN GEÇME!