Menemenli mühendisin Hollanda zaferi

Güncelleme Tarihi:

Menemenli mühendisin Hollanda zaferi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 11:45

İZMİR’in Menemen İlçesi’nde yaşayan İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Gürcan Sarı, arkadaşlarıyla birlikte geliştirdiği, hidrojen enerjisi ile çalışan ’Hydro 1453’ isimli elektrikli araçla TÜBİTAK ödülü kazandı. Hollanda’da düzenlenen ve tüm Avrupa ülkelerinden katılımcıların yarıştığı yarışmada, en iyi Türkiye derecesini yapan Hydro 1453, beşinci oldu ve büyük bir başarıya imza attı.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi bünyesinde 2012 yılında başlatılan hidrojen enerjisi ile çalışan elektrikli araç projesi kapsamında geliştirdiği araç ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na katılan Gürcan Sarı ve ekibi burada iki yıl üst üste Türkiye birincisi oldu. En az yakıtla en fazla mesafeyi gitmeyi hedefleyerek bu aracı tasarladıklarını ifade eden Sarı, "2012’den bu yana geliştirdiğimiz aracımız ile TÜBİTAK ve Shell tarafından düzenlenen yarışmalara katıldık. Yakıt pili dediğimiz hidrojen gazını elektrik enerjisine çeviren sistemin araca optimizasyonunu sağladık. Böylece elektrik motorunu besleyerek aracı hareket ettiriyoruz. Bu şekilde katıldığımız 2014 ve 2015 TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında birincilik elde ettik. Shell Eco Maraton yarışında ise Türkiye’nin en iyi derecesini yaparak beşinci olduk" diye konuştu.

ÇEVRE DOSTU YAKIT

2016 yarışları için de aracı hazırlamaya ve geliştirmeye başladıklarını belirten Sarı, "TÜBİTAK 2016’ya eski aracımızı modifiye ederek katılacağız. Londra’da yapılacak Eco Maraton’a ise yeni bir araç tasarlayacağız. Günlük hayata uygulanabilir bir teknoloji olan hidrojen enerjisi ile doğanın korunması amaçlanıyor. Geliştirdiğimiz bu araçlar atık olarak sadece su buharı veriyor. Binek araçlara uygulandığında ortalama kilometre başına 25 kuruş gibi bir yakıt maliyeti oluyor" dedi.

Yakıt pili ve elektrik motoru dışında aracın tüm elektrik ve mekanik aksamının yerli olduğunu ifade eden Sarı, "Şu anda dışarıdan aldığımız parçaları 3-4 yıl içerisinde kendimiz üretebilir hale geleceğiz. Bu gerçekleştiğinde hidrojenle çalışan ve tamamen yerli olan bir araç üretmiş olacağız" diye konuştu. Gürcan Sarı’nın annesi Dudu Sarı ise oğlunun kazandığı başarılardan dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!