Engelliler için muhteşem buluş

Güncelleme Tarihi:

Engelliler için muhteşem buluş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2016 11:41

İZMİR Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin geliştirdiği "HandyHelp" adlı projeyle, görme engelliler için yapılan sarı renkli ve kabartmalı kaldırımlardaki olası engellerin, kamera sistemiyle görüntülenip, kişiye sesli olarak bildirilerek, tehlike oluşturmasının önüne geçileceği belirtildi.

Haberin Devamı

Engelliler için muhteşem buluş

İzmir Ekonomi Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Öğrencileri Mustafa Caner Demir ve Amine Boussada tarafından Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türker İnce danışmanlığında geliştirilen proje, sarı çizgi üzerindeki engelleri ya da yakınındaki araç, direk, ağaç gibi objeleri tehlikeli olmaktan çıkaracak. Çalışmaları hakkında bilgi veren öğrencilerden Demir, "Sarı ve kabartmalı bantlarla ilgili sıkıntılar sürekli görme engelli kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Engelliler için muhteşem buluş

Haberin Devamı

Çoğu zaman da kullanıcılar, büyük tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Şimdiye dek sarı çizgi üzerindeki araç, direk gibi objeleri algılayıp, vatandaşlarımızı uyaran ve yönlendiren bütüncül bir çözüm olmadı. Akıllı saat, cep telefonu ya da harici bir kamera aracılığıyla sarı çizgiyi gözlemleyip, gelen görüntüyü işleyeceğiz. Objenin işlenmesiyle birlikte kulaklık aracılığıyla kullanıcılarımızı yönlendireceğiz" dedi. Kameranın kullanıcının yaka kısmına takılacağını belirten Demir, buradan alınacak görüntülerin oluşturacakları sistemle işleneceğini ve ses olarak uyarı yapılacağını söyledi.


BAKMADAN GEÇME!