Antika halılara tekrar hayat veriyorlar

Güncelleme Tarihi:

Antika halılara tekrar hayat veriyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2015 14:26

UŞAK Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren Knottisse Halıcılık firmasında; zamanla yıpranan el dokuması antika halılar, uygulanan özel bir teknikle tekrar hayat buluyor.

Haberin Devamı

Uşak OSB'de 3 bin 300 metrekarelik alanda faaliyet gösteren, 12 kişinin çalıştığı, Knottisse Halıcılık firması; nadide el dokuması halı ve kilimleri tekrar eski canlılığına kavuşturuyor. El dokuması antika halılara, özel bir teknik uygulanıyor. İşletme sahibi Osman Bural, "1988 yılında başladığım halı dokuma işini 2000 yılına kadar sürdürdüm. Son 15 yıldır da hasarlı halıları yeniden canlandırıyorum. Bu işlemleri Konya ve Aksaray'dan özel olarak getirdiğim konusunda uzman 12 personelimle yapıyoruz. İşletmemize yeni dokunmuş, tezgahtan ham imalattan gelen halılar ve kullanımda iken hasar görmüş bakıma ihtiyacı olan halıların geliyor. Uşak, Kütahya Simav, Manisa Demirci, Erzurum ve Diyarbakır gibi illerden yeni ya da hasarlı halılar geliyor. Bu halılar, ustalarımız tarafından 5 veya 6 farklı işlemden geçiriliyor. Binlerce yıldır Orta Asya ve Türklerin kullandığı el dokuması halı ve kilimleri yenilediğimiz gibi, el emeği göz nuru dokunan halı ve kilimler, görücüye çıkmadan önce birçok işlemden geçiriyoruz. Halı ve kilimlere yeniden can veriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Antika halılara tekrar hayat veriyorlar

SIR, CEVİZ KABUĞU SUYUNDA

Uyguladıkları teknikten kısaca bahseden Bural, "Mağazada satışı bekleyen ve belli bir zaman satışı gerçekleşmeyen halılarda mağazanın havasıyla matlaşıyor. Bu halılar ve eski halı ve kilimler yine işletmemizde özel olarak hazırlanan ceviz kabuklarının kaynatılması ile elde edilen ceviz suyu işlemine tabi tutularak eski canlı ve berrak renklerine geri döndürülüyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!