Zelenski: Scholz Rusya’dan korkuyor

Güncelleme Tarihi:

Zelenski: Scholz Rusya’dan korkuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2024 07:00

Ukrayna lideri Zelenski, Almanya Başbakanı Scholz’un Kiev’e Alman yapımı Taurus füzelerini vermeme sebebinin Rusya’nın nükleer tehdidinden korkması olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Alman basınına verdiği röportajda Almanya Başbakanı Olaf Scholz’u Kiev’e Taurus füzelerini vermemesi nedeniyle eleştirdi. “Scholz, Putin’in nükleer saldırı tehdidinden korktuğunu söyledi ama bize Taurus vermemesi, dünyayı Rusya’nın nükleer tehdidinden korumayacak” diyen Zelenski, nükleer güce sahip olmayan Almanya’nın elindeki en güçlü silahlardan birinin bu olduğuna işaret ederek, “Scholz benimle ülkesini bu kadar güçlü bir silahtan mahrum bırakamayacağı mesajını paylaştı” ifadelerini kullandı. Alman Şansölyesi ise Taurus füzelerinin Kiev’e verilmesinin gerilimi tırmandıracağı ve Almanya ile Rusya’yı karşı karşıya getireceğini söylemişti.

‘İLKEL BİR PLAN’

Zelenski, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın işgal altındaki Ukrayna toprakları Kırım ve Donbas’ın Rusya’ya bırakılmasına ilişkin sözde barış planına da şüpheyle yaklaştığını söyledi. “Eğer Trump’ın aklındaki fikir sadece topraklarımızı vermekse, bu çok ilkel bir plan” ifadelerini kullanan Zelenski, Trump’a Kiev’e gelmesi davetini yineledi. Eski başkanın kampanya ekibi, ABD basınında çıkan Trump’ın barış planı iddialarını yalanlamıştı. Trump’ın daha önce başkan seçilmesi halinde Ukrayna’ya askeri yardımı durduracağına yönelik haberler de çıkmıştı.

Haberin Devamı

BARIŞ ZİRVESİ G7 SONRASINDA

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski’nin geçtiğimiz günlerde yeniden dile getirdiği barış zirvesi için 16-17 Haziran tarihlerinin düşünüldüğü belirtildi. ABD ve İsviçre medyasında çıkan haberlere göre 13-15 Haziran’da Roma’da gerçekleşecek G7 zirvesinin hemen ardından düzenlenmesi beklenen zirvenin Dört Kanton Gölü bölgesinde yer alan bir otelde yapılmasının planlandığı aktarıldı. Zelenski, 80 ila 100 ülkenin katılmasının planlandığı zirveye daha önce Rusya’nın davet edilmeyeceğini söylemişti. Öte yandan Rusya’nın en önemli ortaklarından Çin’in zirvede yer alıp almayacağı da belirsiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!