YPG Telabyad’ı aldı, Kobani ve Cezire'yi birleştirdi

Güncelleme Tarihi:

YPG Telabyad’ı aldı, Kobani ve Cezireyi birleştirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2015 01:26

ABD öncülüğündeki koalisyon ve bazı ÖSO gruplarının desteğini alan PKK bağlantılı YPG, Suriye sınırındaki Telabyad’ı ele geçirdi. Altı ay önce IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırısını püskürten YPG, Telabyad’ı da alarak Kobani ve Cezire kantonlarını birleştirmiş oldu. Bu durum Ankara'da, seçimden sonra dün ilk kez toplanan Bakanlar Kurulu’nda da haritayla ele alındı.

YPG Telabyad’ı aldı, Kobani ve Cezireyi birleştirdi
Sınırı aşan IŞİD militanları yakalandı

Haberin Devamı

SURİYE’de PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri (YPG), havadan ABD öncülüğündeki koalisyonun, karadan da Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı bazı gruplardan oluşan Burkan el-Fırat grubunun desteğiyle Irak ve Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) kontrolündeki sınır kasabası Telabyad’ın büyük çoğunluğunu ele geçirdiğini duyurdu. 12 günlük operasyonun nihai hamlesi, dün YPG güçlerinin önce Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine açılan sınır kapısı ve Telabyad’ı Rakka’ya bağlayan karayolunu ele geçirmesinin hemen ardından geldi.

YPG Telabyad’ı aldı, Kobani ve Cezireyi birleştirdi

KANTONLAR BİRLEŞTİ

YPG Komutanı Redur Helil, “Telabyad tümüyle kontrolümüzde” derken, muhalif çizgideki Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de (SOHR) kentin hâlâ bazı bölgelerinde IŞİD’in ‘mukavemet boşlukları’ olduğunu bildirdi. Bazı IŞİD militanları, Telabyad’ın batısındaki köylere doğru çekildi. YPG, Telabyad’ı alarak, IŞİD’in fiili başkenti Suriye’nin Rakka kentinin de giriş kapısını ele geçirirken, PYD’nin Kobani ve Cezire kantonları da birbirine bağlandı.

Haberin Devamı

YPG Telabyad’ı aldı, Kobani ve Cezireyi birleştirdi
BAKANLAR KURULU'NDA HARİTAYLA 'KUZEY KUŞAĞI' UYARISI

BİR SONRAKİ HEDEF

Şimdi YPG’nin bir sonraki hedefinin neresi olacağı tartışılıyor. YPG yetkilileri daha önce Telabyad’dan sonra sıranın Rakka’ya geleceğini söylemişti. Dün de Burkan el-Fırat güçleri, Telabyad’la Rakka arasında yer alan IŞİD’in bir diğer kalesi Ayn İsa kasabasına büyük bir operasyon başlattı. Bir diğer iddia ise YPG’nin bu kez Afrin kantonuyla Kobani arasında kalan bölgeye yöneleceği.

YPG Telabyad’ı aldı, Kobani ve Cezireyi birleştirdi

Halep’in kuzeyindeki bu bölgenin büyükçe bir kısımını IŞİD, kalanını da İslami Cephe, Özgür Suriye Ordusu ve El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi kontrol ediyor. Dün IŞİD ve El Nusra Cephesi dışındaki gruplartak bir açıklamayla Telabyad’ı alan YPG’nin etnik temizlik yaptığını ileri sürdü. Açıklamada “Suriye’nin bütünlüğü kırmızı çizgimizdir” denildi.

Haberin Devamı

YPG Telabyad’ı aldı, Kobani ve Cezireyi birleştirdi

5 SORUDA KRİZ

*Telabyad’ın tarihçesi nedir?

Kürtlerin Girê Spî adını verdiği Tel Ebyad 1962-63’ten itibaren Arap Kemeri projesi için seçilen pilot bölgeydi. 1962’de Cezire bölgesinde Türkiye ve Irak kökenli Kürtleri belirlemek için yapılan nüfus sayımında 1945’ten önce nüfus kaydını belgeleyemeyenler ‘ecanib’ (yabancı), sayıma katılmayanlar ‘maktumin’ (kayıtsız kaçak) olarak kaydedildi. Böylece 120 bin kişi vatandaşlık haklarından mahrum kaldı. Kamulaştırılan topraklar 99 yıllığına Araplara dağıtıldı.11 köye de Araplar yerleştirildi. .

*Rejim Telabyad’ı nasıl kaybetti?

Telabyad, 19 Eylül 2012’de operasyonla Nusra Cephesi, Ahrar el Şam, Furkan Tugayı ve Tevhid Tugayı’nın eline geçti. Kürtlerden bölgeyi terk etmelerini isteyen İslamcı gruplar 70 yetişkin erkeği öldürüp 400 çocuk ve kadını kaçırdı. Bu yüzden Telabyad ve civarındaki 18 köyde yaşayan Kürtlerin büyük bölümü Kobani, Cezire, Türkiye ve Irak’a sığındı. IŞİD, Ocak 2014’te eski ortaklarını kovup kasabanın kontrolünü ele aldı.

Haberin Devamı

*Telabyad’da kim savaşıyor?

Kobani’yi IŞİD’den temizleyen YPG, Telebyad’a yönelik operasyonu Araplardan oluşan Burkan el Fırat ile birlikte yürütüyor. ABD destek veriyor.

*Siviller ve Türkmenlerin durumu?

IŞİD tehdidi, çatışmalar ve hava bombardımanı nedeniyle binlerce kişi Türkiye’ye geçiş yaptı. YPG sivillerin canlı kalkan olarak kullanılmasını önlemek için insanlardan Kobani ve Cezire’ye gitmelerini istedi. Telabyad’ın doğusu ve güneyindeki köylerden 1000-2000 kişi Serekaniye’ye götürüldü. Telabyad’da 10-14 bin sivil olduğu tahmin ediliyor. Türkmenlerin bir kısmı Rakka taraflarına giderken 100 kadar aile Akçakale’ye geldi.

*Telabyad neden önemli?

Haberin Devamı

IŞİD’in merkez üssü Rakka’yı Türkiye sınırına ve Carablus’a bağlıyor. IŞİD, Rakka ve Telabyad’dan aldığı güçle doğuda Cezire, batıda Kobani’ye saldırabiliyor.

20 BİN SURİYELİ SINIRI GEÇTİ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) SURİYE’nin Tel Abyad bölgesindeki hava bombardımanından kaçan 5 bin 291 Suriyelinin, Akçakale sınırından Türkiye’ye giriş yaptığını bildirdi. AFAD açıklamasında 1 Haziran’dan bu yana sınırdan toplam 19 bin 445 Suriye vatandaşının giriş yaptığı’ kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!