Yeşiller’den başbakanlığa kadın aday

Güncelleme Tarihi:

Yeşiller’den başbakanlığa kadın aday
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2021 07:00

Almanya’da Yeşiller Partisi ilk kez başbakan adayı açıklayarak iktidara talip olduğunu ilan etti. Partinin ilk başbakan adayı Eşbaşkan Annalena Baerbock oldu. Anketlerde Yeşiller ikinci sırada gidiyor.

Haberin Devamı

Almanya, 26 Eylül’de ülkede yeni bir dönem başlatacak genel seçimler için geri sayıyor. Tam 16 yıldır Başbakanlık görevini yürüten CDU’lu (Hıristiyan Demokrat Birliği Partisi) Angela Merkel, bu seçimlerde aday olmayacak ve kuvvetle muhtemel siyaseti tamamen bırakacak. Hal böyle olunca, Merkel döneminin ardından kimin işbaşına geleceği büyük merak konusu.

BARIŞÇIL UZLAŞMA

CDU ve kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik’te (CSU) aday belirleme çekişmesi sürerken, Yeşiller adaylık için kavgasız şekilde uzlaştı. “Annalena Baerbock başbakan adayı olmak isterse öncelik onundur” diyen Yeşiller’in erkek Eşbaşkanı Robert Habeck, dün partinin Berlin’deki genel merkezinde Annalena Baerbock ile kameralar karşısına geçti. Duyuruyu Habeck yaptı ve “mücadeleci” ve “cesur” olarak nitelediği Baerbock’un partisinin başbakan adayı olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

ANKETLERDE İKİNCİ PARTİ

Baerbock, “İklim koruma bizim zamanımızın, benim jenerasyonumun görevi” dedi. Son anketlere göre Yeşiller, CDU/CSU’nun ardından, yüzde 22 oyla ikinci güçlü parti olarak görülüyor. Seçimlerde hükümet kurup başbakanlık koltuğuna oturması durumunda, 40 yaşındaki Annalena Baerbock, “Almanya’nın en genç şansölyesi” olarak tarihe geçecek.

NÜKLEER KARŞITI EYLEMLERDE BÜYÜDÜ

* 15 Aralık 1980’de Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover’de doğdu.

* Hamburg Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve kamu hukuku okudu. Ardından Londra’da London School of Economics’te Uluslararası Hukuk eğitimi gördü.

* Öğrencilik döneminde Hannoverische Allgemeine gazetesinde muhabir olarak çalıştı. 2005’te Yeşiller’e üye oldu. 2009-2012 yılları arasında Avrupa Yeşiller Partisi’nin yönetim kurulunda yer aldı.

* Ocak 2018’de Yeşiller’in eşbaşkanı oldu. Partinin 40 yıllık tarihindeki ilk başbakan adayı.

* Baerbock, küçükken ailesinin kendisini nükleer karşıtı protestolara götürdüğünü belirterek, çocukluğunu “Biraz tazyikli su ve ardından evde kek” olarak tanımlıyor.

* Şimdiden Finlandiya’nın en genç kadın lideri Sanna Marin ve Yeni Zelanda’nın başarılı kadın lideri Jacinda Ardern’e benzetiliyor.

Haberin Devamı

* Potsdam’da yaşayan Annalena Baerbock, iki kız çocuğu annesi.

BİRLİK PARTİLERİNDE ‘KARDEŞ KAVGASI’

İktidardaki Hıristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) başbakan adayını henüz belirleyebilmiş değil. Hatta öyle ki, Merkel’in halefi CDU lideri Armin Laschet ile CSU lideri Markus Söder arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise başbakan adayı olarak Başbakan Yardımcısı Olaf Scholz’u açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!