Uyum Bakanı Aydan Özoğuz: Kamuda göçmen temsili yetersiz

Güncelleme Tarihi:

Uyum Bakanı Aydan Özoğuz: Kamuda göçmen temsili yetersiz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 14:51

Federal Hükümet, göçmenlerin daha fazla toplumsal hayata katılması ve kamuda daha fazla temsil edilmesi için 2016’yı ‘Katılım Yılı’ ilan etti. Bu konuda ilk adımı da Federal Hükümetin Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz attı.

Haberin Devamı

Almanya'nın Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, başbakanlık binasında düzenlediği 'Parçası Olun – Göç Toplumunda Katılım' konulu toplantıda, uzmanlar ve çok sayıda göçmen kurum ve kuruluş temsilcileriyle konuyu masaya yatırdı.

Federal Meclis eski başkanı Rita Süssmuth ile CDU Federal Meclis milletvekili Cemile Giousouf da toplantıya katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Özoğuz, Almanya'nın nüfusunun yüzde 20'sinin göçmen kökenli olduğunu ancak, göçmenlerin nüfusa göre kamu alanlarında çok düşük oranda temsil edildiğini söyledi.

Özoğuz, “Bu yıl katılımı sağlamak için her alanda kurum ve kuruluşla ortak çalışmalar yürüteceğiz. On yıllardır Almanya göç alıyor. Bugün Almanya'da yaşayan her beş kişiden biri göçmen kökenli. Ancak göçmenler sayıları kadar toplumun her kesiminde temsil edilmiyor” dedi. Federal Meclis'te 631 milletvekilinin 37'sinin göçmen kökenli olduğunu bunun da yüzde 6'ya denk geldiğini belirten Özoğuz, “Eyalet meclislerinde bu oran sadece yüzde 2.5... Göçmen kökenli seçmenlerin seçime katılımı da düşük. Bu ülkede sürekli yaşama kararında olanlar katılımcı olmalı” diye konuştu.

Uyum Bakanı Aydan Özoğuz: Kamuda göçmen temsili yetersiz


YASALARDA EŞİT AMA


Konuşmacılardan Osnabrück Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Jochen Oltmer, Almanya'nın göç tarihini, günümüz ve geleceğini anlattı.

Haberin Devamı

Bir diğer konuşmacı Prof. Dr. Mathias Rohe, Almanya'da yasalarda herkesin, her inancın ve toplumun tüm kesimlerinin haklarının eşit olarak koruma altında olduğunu ancak uygulamada aynı eşitliğin uygulanmadığına dikkat çekti.

Rohe, “Din özgürlüğü var. Yasalara göre herkes inanıcını yaşayabilir. Cami yapımına yasalar engel değil. Ancak cami yapımı sırasında 'Minarelerin boyu uzun olursa estetik olarak güzel olmaz' benzeri baskılar ve engeller çıkarılıyor. Bir bakıyorsunuz kısa minareli camiler ortaya çıkıyor. Aynı eğitimi almış Yılmaz ile Thomas aynı işe başvurabilir. Yasalara göre bir engel yok. Ancak işe alımda Thomas, Yılmaz'a göre yüzde 25 daha şanslı. Thomas'ı işe alıyorlar, Yılmaz'ı almıyorlar” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!