Ukrayna’da hayata tutunma merkezleri... Elektrik yok, su yok, dayanışma var!

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna’da hayata tutunma merkezleri... Elektrik yok, su yok, dayanışma var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2022 07:00

Rus güçlerinin Ukrayna altyapısını hedef alan saldırıları nedeniyle Ukrayna genelinde elektrik, su ve ısınmadan mahrum kalan milyonlarca insan, şehirlerde kurulan dayanışma merkezlerinde gündelik hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

RUSYA’nın ekim ayından bu yana Ukrayna’nın altyapısını hedef alan saldırıları, savaşın yıkıcı etkilerini cepheden gündelik hayata taşıdı. Başkent Kiev başta olmak üzere ülke genelinde ciddi elektrik kesintileri yaşanırken, 44 milyon nüfuslu ülkede yaklaşık 15 milyon sivil kışa elektrik, su ve ısınmadan mahrum şekilde giriyor. Ukrayna yönetiminin sivil halkı kötü koşullardan korumak için bulduğu çözüm ise dayanışma merkezleri.

YENİLMEZLİK SEMBOLÜ

Düşmana boyun eğmeyeceklerinin sembolü olarak bu dayanışma merkezlerine Ukraynalılar tarafından “yenilmezlik merkezleri” adı verildi. Rus güçlerinin altyapıları hedef alması üzerine sivil halkı donmaktan korumak amacıyla Ukrayna yönetimi iki ay önce tedbir almaya başladı. Şehirlerde kurulan merkezlerde halkın ısınabileceği, telefonlarını şarj edebilecekleri bir ortam oluşturuldu. Ülke genelinde aralık ayı başında 4 bin civarında dayanışma merkezi kurulurken, yalnızca Kiev’de 430 adet merkez bulunuyor.

Haberin Devamı

Ukrayna’da hayata tutunma merkezleri... Elektrik yok, su yok, dayanışma var

İŞ İNSANLARINDAN YARDIM

Öncelikli olarak okul, spor salonu veya sinema salonları yardımlaşma merkezine dönüştürülürken, bazı semtlerde ise parklarda büyük çadırlar kurularak halka hizmet vermeye başlandı. Gündüzleri bile hava sıcaklığının sıfırın altına düşmeye başladığı Kiev’de insanlar bu merkezlere giderek ihtiyaçlarını karşılıyor. Ukraynalı iş insanları ve işletmeciler de dayanışma noktalarına destek sağlıyor. Restoran sahipleri merkezlere sandviç türü atıştırmalıklar tedarik ediyor, bazı iş insanları ise merkezlere kışlık giysi ve battaniye sağlıyor.

Ukrayna’da hayata tutunma merkezleri... Elektrik yok, su yok, dayanışma var

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!