Tayland’ın kayıp çocukları bulundu ama... Kurtarmak zor olacak

Güncelleme Tarihi:

Tayland’ın kayıp çocukları bulundu ama... Kurtarmak zor olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2018 00:54

Tayland’da 23 Haziran’da girdikleri mağarada sel nedeniyle mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörleri önceki gün İngiliz dalgıçlar tarafından girişe 4 km uzaklıktaki bir galeride bulundu. Seçeneklerden biri çocukları dalış eğitimi sonrası sualtından tahliye etmek. Bir diğer seçenek ise aylarca suların çekilmesini beklemek.

Haberin Devamı

TAYLAND’da 23 Haziran’da girdikleri mağarada kaybolduktan 10 gün sonra bulunan 12’si çocuk 13 kişinin hayatta olduğu haberi dünyada büyük yankı uyandırırken, şimdi onların nasıl dışarıya çıkarılacakları konuşuluyor.

Çiang Rai eyaletindeki Tham Luang Nang Non mağarasında kaybolduktan sonra bulunan 11 ile 16 yaş arası 12 futbolcu çocuk ve 25 yaşındaki antrenörlerinin sağlık durumunun iyi olduğu ifade edilirken, arama kurtarma ekibindeki dalgıçlar, dün çocuklara yüksek proteinli sıvı gıdalar verdi. Aynı zamanda mağaraya dün dalan 7 dalgıç arasında yer alan bir doktor ve bir hemşire çocukları muayene etti. Taylandlı yetkililer, önlerinde iki seçenek olduğunu anlattı. Bunlardan biri çocuklara dalış dersi verdikten sonra profesyonel dalgıçlar eşliğinde su basmış mağaranın tünellerinden dışarıya çıkarmak. Ancak bu yöntemin riskli olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

YÜZME HAVUZU DEĞİL

Tayland İçişleri Bakanı Anupong Paojinda, “Dalış kolay değildir. Bunu hiç yapmamış insanlar için zor olacaktır. Yüzme havuzuna dalmak gibi değil. Mağarada küçük kanallar var. Eğer yolun ortasında birşey olursa, hayati tehlike yaşanabilir” dedi. Mağara kurtarma uzmanları da çocukları dışarı çıkarmaya girişmek yerine bekleyip şu anda bulundukları bölgeye tedarik yapmanın daha güvenli olacağını düşünüyor. Öte yandan Tuğamiral Arpakorn Yookongkaew, çocukların aylarca bulundukları yerde bekletilmesinin en kötü senaryo olduğunu söylerken, “Onları güvenle dışarı çıkaracağız” dedi. Çocukların hiçbirinin yüzme bilmemesi dalış opsiyonunun önündeki bir diğer engel olarak görülüyor.

TELEFON HATTI ÇEKİLİYOR

Çocukların yakınları ve aileleriyle konuşması için mağara içine telefon hattı çekilmesi için de çalışmalar yapılıyor. Aileler ise evlatlarının hayatta olduğu haberiyle büyük sevinç ve duygusal anlar yaşadı.

SU SEVİYESİ YÜKSELEBİLİR

Tayland’ın ekim ayı sonuna kadar yoğun yağışın görüldüğü bir iklime sahip olması en az 4 ay boyunca çocukların mağaradan çıkamayacağı anlamına gelebilir. Bu süre boyunca mağara içine daha fazla su dolmasıyla, çocukların sığındığı adacık da risk altına girebilir. Bu nedenle mağaradaki suyu dışarı boşaltma çalışmaları da devam ediyor. Ancak şimdiye kadar su seviyesinin azaltılması başarılamadı. Çocukların aylarca mağarada kalmaları, sürekli olarak gıda ve tıbbi yardımın sağlanmasını da gerektirecek. Mağaranın su dolmuş çamurlu koridorlarında görüş mesafesinin çok sınırlı olması dalgıçların işini zorlaştırıyor. Dalgıçlar dışındaki ekipler ise mağaranın dışından daha güvenli başka bir giriş yolu arıyor. Kayalıklar arasından bazı çatlaklar bulundu ancak bunlar, mağarada kalmış çocukların olduğu yere çıkmadı.

Haberin Devamı

İNGİLİZ DALGIÇLAR BULDU

Kayıplarla ilk teması iki İngiliz dalgıç gerçekleştirdi. İtfaiyeci olan Richard Stanton ve bilgisayar mühendisi olan John Volanthen, daha önce de başarılı kurtarma operasyonlarına imza atmışlardı ve Tayland’daki arama-kurtarma çalışmalarında gönüllü oldular. Önceki gün çocuklara ulaşan dalgıçlardan biri, çocuklara kaç kişi olduklarını sorduktan sonra 13 cevabını aldı. Dalgıç çocuklara “10 gündür buradasınız. Siz çok güçlüsünüz” diye seslendi. Çocuklardan biri de dalgıçlara “Yemek yememiz lazım” dedi. Çocuklar, mağaranın ağzından 4 km uzaklıkta bulundu. Çocuklar ve antrenörleri mağaraya girmelerinin ardından yağan aşırı yağmurla çıkışın kapanması nedeniyle içeride mahsur kaldı. Mağarayı iyi bilmeleri sayesinde suyun ulaşmadığı hava odacıklarını bularak hayatlarını kurtardılar.

Haberin Devamı

GİRİŞE 3 SAAT UZAKLIKTA

Çocuklar ve antrenörleri mağaraya girmelerinin ardından yağan aşırı yağmurla çıkışın kapanması nedeniyle içeride mahsur kaldı. Dalgıçların girişten 4 km uzaklıkta bulunan çocuklara ulaşmasının üç saat sürdüğü belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!