Suriye'de Menbic operasyonu başladı

Güncelleme Tarihi:

Suriyede Menbic operasyonu başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2016 10:47

ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri, terör örgütü IŞİD'in kontrolündeki Menbic'i ele geçirmek için operasyon başlattı.

Haberin Devamı

Suriyede Menbic operasyonu başladı

Reuters'ın haberine göre, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, operasyona katılan muhaliflerin büyük bölümünü, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'ye mensup militanların oluşturduğunu belirtti. Reuters, bu açıklamanın, operasyona katılımın büyük oranda Suriyeli Araplardan olacağını söyleyen ABD'li yetkililerin ifadesiyle çeliştiğini bildirdi. ABD'li yetkililer, söz konusu güçlerin 5 ya da 6'da birinin YPG'li olacağını ifade etmişti.

ABD'Lİ ASKERLER KARADAN DA DESTEK VERECEK

ABD'li bir ordu yetkilisinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, operasyonun tamamlanması haftalar sürebilir.

Aynı yetkili, az sayıda ABD'li özel harekat gücünün sahada operasyonu destekleyeceğini fakat ön cephenin gerisinde kalarak danışman rolü üstleneceklerini belirterek, "Suriyeli savaşçılaraoperasyonu tamamlayabilmeleri için ne kadar yakın olmaları gerekiyorsa o kadar yakın olacaklar. Fakat direkt olarak çatışmaya girmeyecekler" dedi.

15 SİVİL ÖLDÜ

Haberin Devamı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD öncülüğünde Menbic'e son 24 saatte düzenlenen hava saldırılarında üçü çocuk, 15 sivilin öldüğünü belirtti. Gözlemevi, ABD destekli güçlerin Menbic'in 15 kilometre kadar içine girerek, 16 köyü IŞİD'den aldığını duyurdu.

Suriyede Menbic operasyonu başladı

“TÜRKİYE’NİN KATKISI YOK”

Reuters'a konuşan bir askeri kaynak, bu bölgede bir operasyon düzenleneceği konusunda ABD tarafından Türkiye'ye bilgi verildiğini belirtmekle birlikte, "ABD'nin Suriye'nin Menbic bölgesinde YPG'ye verdiği desteğe Türkiye'nin herhangi bir katkısı bulunmamaktadır" dedi.

ABD'li yetkililer operasyona Türkiye'nin de sınırdan yapacağı top atışlarıyla destek vereceğini ifade etmişlerdi.

Menbic bölgesinin Türkiye sınırına 40 kilometre uzaklıkta bulunduğunu ve bu nedenle teknik olarak böyle bir desteği sağlamanın "imkansız" olduğunu belirten kaynak, "zaten politika olarak da Türkiye'nin YPG operasyonlarına destek vermesinin de söz konusu olmadığını" söyledi.

Haberin Devamı

"AVRUPA KAPISI"

Reuters'ın haberine göre, operasyon Türkiye sınırı boyunca uzanan ve IŞİD'in Avrupa'dan gelen militanlarının Suriye'ye geçişi için lojistik üs olarak kullandığı rotayı kapatmayı amaçlıyor.

ABD'nin destek verdiği Suriye Demokratik Güçleri'nin ana unsurunu, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG oluşturuyor.

MENBİC ALINDIKTAN SONRA YPG ÇIKACAK

Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer, YPG'nin yalnızca Menbic'in çevresindeki bölgeyi IŞİD'den kurtarmak için savaşacağını ve operasyon planlarına göre IŞİD temizlendikten sonra bölgenin istikrar ve güvenliğinden Arap güçlerinin sorumlu olacağını söyledi.

Türkiye'nin operasyonu desteklediğini söyleyen yetkililerden biri, "Menbic alındıktan sonra, anlaşma YPG'nin kalmayacağı yönünde ... Dolayısıyla Suriyeli Araplar geleneksel olarak Suriyeli Arap olan bölgeyi kontrol etmiş olacak" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!