‘Menbiç temizlenir Rakka’ya gidilir’

Güncelleme Tarihi:

‘Menbiç temizlenir Rakka’ya gidilir’
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 19:28

Suriye’de Rakka’ya yönelik operasyonda ABD’nin PYD ile işbirliği yapmasını eleştiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Oysa (ABD ile) güçleri birleştirsek, onların özel güçleri var, bizim özel güçlerimiz var. Cerablus hattından bir cephe açılsa aşağıya doğru temizlenip Menbiç cebi kapatıldıktan sonra rahatlıkla Rakka’ya doğru gidilebilir” dedi.

Haberin Devamı

‘Menbiç temizlenir Rakka’ya gidilir’

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Rakka’nın Suriye rejimi tarafından ele geçirileceği iddiasıyla PKK ile bağlantısından ötürü Türkiye’nin terör örgütü kabul ettiği PYD-YPG ile işbirliği yapmasını eleştirdi. Çavuşoğlu, “Oysa (ABD ile) güçleri birleştirsek, onların özel güçleri var, bizim özel güçlerimiz var. Bir taraftan 98 kilometrelik alanda Afrin’den bu tarafa zaten muhalefetin bir ilerlemesi var. Cerablus hattından bir cephe açılsa aşağıya doğru temizlenip Menbiç cebi kapatıldıktan sonra rahatlıkla Rakka’ya doğru gidilebilir” dedi. A. A.’ya göre Çavuşoğlu, En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi için bulunduğu Antalya’da diplomasi muhabirlerine gündemi değerlendirdi. AFP Ajansı’na göre ise Çavuşoğlu, YPG dışında Suriyeli Arap muhaliflerin Türkiye, ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından desteklenebileceği böylece ‘ikinci cephe’nin kolayca Rakka’ya yönelebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

‘ABD SÖZÜNÜ TUTMUYOR’: ABD’nin Yüksek Mobiliteli Topçu Roket Sistemleri’nin (HIMARS) bu ay gelmesi gerekirken, ağustosa kaydırıldığını söyleyen Çavuşoğlu, “Bu konuda vardığımız anlaşmada da maalesef ABD sözünü tutmuyor. Biz hazırız, şimdi de bu anlaşmaları uygulamak yerine gidip YPG arması takıyorlar. Yaptıkları gerçekten müttefikliğe de dürüstlüğe de sığmaz. Tam çifte standart” diye konuştu.

RUSYA İLE İLİŞKİLER: Rusya Devlet Başkanı Putin’in, “Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz” açıklamalarına ilişkin ise Çavuşoğlu, “Türkiye de ilişkileri düzeltmek istiyor. Putin diyor ki, adım bekliyoruz. Biz de diyoruz ki, bu adımları atabilmek için ortak bir çalışma grubu oluşturalım” dedi.

KURTULMUŞ’UN AÇIKLAMALARI: Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da soruları yanıtladı. “IŞİD ile mücadele noktasında Türkiye’nin ABD’ye, Türkiye üzerinden Cerablus harekâtı teklif ettiğini öğrendik. Bu harekâtın detaylarını paylaşır mısınız” sorusuna Kurtulmuş, harekâtın detaylarını paylaşamayacaklarını belirtti. Kurtulmuş, Suriye’deki Azez-Cerablus arasındaki 98 km’lik Mare Hattı’nın stratejik önem taşıdığını, IŞİD ve diğer terör örgütlerinin bu hatta durdurulması gerektiğini vurguladı. Kurtulmuş, Moskova ile ikili ilişkiler konusunda “İlişkilerin kısa sürede tamir edilebileceği kanaatindeyim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!