Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum! Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...

Güncelleme Tarihi:

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2022 07:11

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında 5'inci günde de kan dökülmeye devam ediyor... Belarus'taki barış müzakerelerinin ilk turu tamamlandı. İkinci tur görüşmelerin yapılacak olması umutları yeşertirken, maalesef bölgeden çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ediyor. Akşam saatlerinde Kiev'de çok büyük bir patlama meydana geldi. Günün önemli gelişmeleri arasında şunlar dikkat çekiyor: Ukrayna lideri Zelenski AB'ye üyelik başvurusunu resmen yaptı. Rusya lideri Putin ABD ve müttefiklerine karşı yaptırım kararı aldı. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

Haberin Devamı

Ukrayna Rusya savaşı 5'inci gününde... Başkent Kiev ve Harkiv güne patlama sesleri ile uyandı. Kiev'in yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusundaki Chernihiv'in merkezindeki bir konut Rus füzesinin hedefi oldu. Ukrayna sivil kayıplar ile ilgili yeni bir açıklamada bulundu. Savaşta 352 sivil hayatını kaybetti, bunlardan 14'ünün ise çocuklar olduğu belirtildi. Belarus sınırından ise dünyanın merakla beklediği görüntü geldi. Rus ve Ukrayna heyetlerinin görüşmesi başladı. İşte savaşın merkezindeki Ukrayna'dan son dakika gelişmeleri...

05.09 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı. Kuleba görüşmede, Rus saldırılarına karşı daha fazla desteğe ve silaha ihtiyaçları olduğunu belirtti.

02.38 
Harkiv Belediye Başkanı İhor Terehov, dün kenti düzenlenen roket saldırısında dokuz sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenler arasında üç de çocuk bulunuyor. Terehov, "Bugün çok zor bir gündü. Bize bunun bir savaş değil, Ukrayna insanlarına yönelik bir katliam olduğunu gösterdi. Füzeler konutları vurdu, barışçıl insanlar öldü, yaralandı. Harkiv uzun zamandır böylesi bir zarar görmemişti" ifadelerini kullandı. Terehov, hayatını kaybeden dört kişinin su almak için sığınaktan çıkıp öldüğünü açıkladı.

00.52 
Anonymous, son 72 saatte Rusya ve Belarus hükümetine, devlet medyaları ve şirketlerine bağlı 1500'den fazla internet sitesini hackledi.

00.20
 Ukraynalı bir vatandaş, 8 adet ambulanstan oluşan konvoyu Belarus sınırına ilerlerken görüntüledi. Ambulanslarda yaralı Rus askerlerinin olduğu tahmin edilirken, başka bir görüntüde de Rus askerlerinin trenle Belarus’ta farklı bir noktaya sevk edildiği görüldü.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

00.15 AB, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri saldırısı sonrası yaptırım uygulanacak kişi ve kurumları netleştirdi. AB Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Konsey bugün Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan veya tehdit eden eylemlerle ilgili olarak kısıtlayıcı tedbirlere tabi olan kişi, kurum ve kuruluşlar listesine 26 kişi ve 1 kuruluş ekledi. Yeni listeler, petrol, bankacılık ve finans sektörlerinde aktif olan oligarklar ve işadamlarının yanı sıra hükümet üyeleri ve üst düzey askeri şahsiyetleri ve Ukrayna karşıtı propagandanın yayılmasına katkıda bulunan ve Ukrayna'nın işgaline karşı olumlu bir tutumu teşvik eden propagandacıları içeriyor’’ denildi. Listede Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov ile Rosneft CEO'su İgor Seçin'in de olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

00.10 Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından Ukrayna eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko, yayınladığı video ile Rusya’ya tepkisini dile getirdi. Poroşenko, sosyal medya hesabından yayınladığı videoda Rus uçaklarına seslenerek, “Ülkemizden defolun gidin. Yaşasın Ukrayna” ifadelerini kullandı.

23.40 
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, basın toplantısında Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Psaki, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

Nükleer silahlarla ilgili bu söylemler tehlikelidir. Yanlış hesaplara yol açabilir. Putin'in talimatını inceliyoruz ama şimdilik kendi güçlerimizi harekete geçirmiyoruz. Rusya ve ABD her zaman nükleer silahların yıkıcı etkisi olacağını söylemiştir. Ciddi bir söylem gelmedikçe nükleer güçlerimizi harekete geçirmeyeceğiz. Başkan Putin modern tarihte NATO'nun en önemli birleştirici güçlerinden biri. Ona teşekkür etmek gerekir. Dünya, Putin'e karşı bir duvar örüyor.

23.10 
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin'in nükleer güçleri alarma geçirmesine ilişkin konuştu. Biden, Amerikalıların nükleer savaştan endişe etmemesi gerektiğini ifade etti.

22.55 
Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği öne sürülen savaş suçlarını soruşturmak üzere mahkemeye başvuruda bulundu.

22.46
Avrupa Birliği'ne mensup sekiz ülke, Ukrayna'nın Birliğe üyelik sürecinin başlatılmasına destek verdi. Söz konusu ülkelerin devlet başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifade yer aldı: "Biz, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya devlet başkanları olarak, Ukrayna'nın derhal AB'ye üyelik perspektifini almayı hak ettiğine inanıyoruz."

Haberin Devamı

22.44 ABD Birleşmiş Milletlerde görevli 12 Rus diplomatı persona non grata (istenmeyen kişi) ilan etti ve 7 Mart'a kadar ülkeyi terk etmelerini istedi.

22.40 
Twitter, Rus devlet medyası ve bağlantılı sitelerin linklerini içeren paylaşımlara "Bu tweet Rus devletiyle bağlantılı internet sitesiyle bağlantılıdır" etiketi koyma kararı aldı.

22.00 
Çekya, Rusya merkezli Sberbank’ın lisansını iptal etmek için çalışmalara başladı. 

21.35 
Polonya, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat'ta başlattığı askeri harekâttan bu yana 327 bin kişinin ülkeye girdiğini açıkladı.

21.00 
Almanya'nın Ukrayna'ya ölümcül silah yardımı yapmasına ilişkin Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi. Moskova Yönetimi, "Bu kararla Almanya, soğuk savaşın hayaletini değil sıcak savaşın kendisini çağırıyor" mesajı verdi.

20.39
 Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, video konferans yöntemi ile NATO Askeri Komite Toplantısı'na katıldı.

Haberin Devamı

20.30 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de akşam saatlerinde çok büyük bir patlama meydana geldi. Gelen ilk bölgelere göre, patlamanın, Rusya'nın attığı bir balistik füzenin Kiev'deki radar merkezini vurduğu bildirildi.



19.56
 Finlandiya Savunma Bakanı Kaikkonen, Ukrayna'ya 2 bin 500 saldırı tüfeği, 150 bin kurşun ve 1500 tanksavar silahlı gönderileceğini açıkladı.

19.50 Ukrayna Kabinesi, Rusya ile savaşa katılan askerlere ayda 3 bin 326 dolar ödenmesine karar verdi.

19.36 Beyaz Saray Putin'in 'nükleer' direktifinin ardından nükleer alarm seviyesini yükseltmeye gerek duyulmadığını açıkladı.

19.06 
Rus Tass haber ajansı, altı saat süren görüşmelerin sona erdiğini duyurdu.

18.50
Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD ve ABD'ye katılan ülkelere özel ekonomik yaptırımlar içeren kararnameyi imzaladı. Kararnameye göre Rusya'da yaşayan kişiler, 1 Mart'tan itibaren yabancı bankalardaki hesaplarına döviz transferi gerçekleştirmeyecek. Rusyalı ihracatçılar, 1 Ocak 2022'den itibaren elde ettikleri yabancı para birimindeki gelirlerin yüzde 80'ini satmak zorunda kalacak. 1 Mart 2022'den itibaren, kredi anlaşmaları uyarınca yerleşik kişiler tarafından yerleşik olmayan kişiler lehine yabancı para birimi sağlanmasıyla ilişkili döviz işlemlerinin gerçekleştirilmesi yasaklanacak.

18.20 
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında bi telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Macron'un Putin'e sivillere ve sivil altyapılara yönelik saldırılara son verme çağrısı yaptı. Macron ayrıca Putin'e ilerleyen günlerde iletişimde kalma teklifinde bulundu ve Putin de bu teklife olumlu yanıt verdi. Putin ise Macron'a Ukrayna'da anlaşma sağlanması için koşulsuz olarak Kırım'daki Rusya egemenliğinin tanınması, Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması ile Ukrayna'nın tarafsız statüsünün sağlanması gerektiğini ifade etti.

18:00 
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Rusya'ya yaptırımların artarak devam edeceğini belirterek, "Avrupa Birliği hızlı bir şekilde petrol ve doğalgaza olan bağımlılığı azaltmalı.Böylece Putin rejimi zarar görecek" dedi.

17:40 Harkiv'deki bombardımanda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi. Bölge valisi yaptığı açıklamada "Rusya yerleşim alanlarını bombalıyor. Şu anda 11 ölü ve onlarca yaralı var" dedi.

17:35 Uluslararası Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu, Rus ve Belaruslu sporcu ve yetkililerin oyunlara katılımının yasaklanmasını önerdi.

17:30 ABD, Rusya'daki Amerikalıların ülkeden 'hemen ayrılmasını' tavsiye etti.

17:20 Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya devlet başkanları Google, Facebook ve YouTube gibi sosyal medya platformlarına dezenformasyon içeren paylaşımlar konusunda bir mektup yolladı. Mektupta bu platformların Rus işgali konusunda yeterli efor sarf etmediği belirtildi.

16.46 Tarafsızlığıyla tanınan İsviçre resmi bir açıklama yaparak Rusya'ya karşı AB tarafından kabul edilen tüm yaptırımlara uyacağını açıkladı.

16.40 ABD Rusya'ya yönelik yaptırımlarının kapsamını genişletiyor

ABD Hazine Bakanlığı Amerikalıların Rusya Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve Putin'in yakın bir müttefiki tarafından yönetilen Ulusal Varlık Fonu'yla herhangi bir işlem yapmasının engellendiğini duyurdu.

Bakanlık yeni yaptırımlar kapsamında ABD'de tutulan Rusya Merkez Bankası varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.

ABD'li yetkililer, Washington tarafından uygulanan en yeni mali önlemlerin Rusya'nın enflasyonunu yükselteceği ve satın alma gücüne zarar vereceği beklentisini paylaştı.

16.22 Rus haber ajansı Tass’a dayandırılan bilgiye göre Rusya, aralarında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada gibi ülkelerin bulunduğu 36 ülkeye hava sahasını kapattı. Bu ülkelerin Rusya’ya hava sahasını kapatan ülkeler olması manşetlere ‘Rusya’dan misilleme’ olarak yansıdı.

16.18 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Cenevre’deki BM toplantısına gitmeyeceğini resmi olarak açıkladı.

16.07 Kiev heyeti Rus güçlerinin çekilmesini istedi.

15.38 ABD, Moskova Büyükelçiliği'ndeki 'Acil Durum Çalışanları' haricindeki kişilerin ve aile üyelerinin ayrılmasına izin vereceğini açıkladı.

15.35 ABD Minsk Büyükelçiliği operasyonlarını askıya alma kararı aldı.

15.05 AB savunma bakanları Ukrayna krizini görüşmek üzere toplanıyor

Avrupa Birliği (AB)'nin AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, Ukrayna işgalini görüşmek üzere bloğun savunma bakanlarıyla bir toplantı düzenliyor. Josep Borrell tarafından paylaşılan bir tweet'e göre, toplantının gündeminde AB'nin Ukraynalılara yardımının koordine edilmesi olacak.

14.55 Rus iş insanı ve Chelsea spor kulübünün sahibi Roman Abramovich, sözcüsü aracılığıyla Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmaların sonra ermesi için arabuluculuk yapmayı kabul ettiğini açıkladı.

14.18 AB'den Ukrayna'nın 'acil üyelik' talebine ilk yanıt geldi. AB yetkilisi Charles Michel, Kiev'in bir Rus işgali karşısında üyelik için çağrıda bulunması nedeniyle 27 üye ülke arasında bloğun genişletilmesi konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

Kiev'in katılmak için resmi bir talepte bulunması gerektiğinin altını çizen Michel, 'AB içinde genişleme konusunda farklı görüşler ve hassasiyetler var' dedi.

13.41 Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia santralini ele geçirdiği iddialarını yalanladı.

Ukrayna'nın devlete ait nükleer şirketi Energoatom, Interfax haber ajansına Moskova'nın bu tür iddialarının 'mutlak bir yalan, sahte haber' olduğunu söyledi.

13.20 Dünyanın beklediği Rusya ve Ukrayna arasındaki kritik görüşme başladı. Kremlin 'Müzakereler sessiz ilerleyecek' açıklaması yaptı.

Görüşmenin başında basın mensupları salona alındı. Tarihi anlar kameralara yansıdı.

Ukraynalı yetkililer gündemlerindeki ana konunun ateşkes ve Ukrayna topraklarından askerlerin çekilmesi olduğunu açıklamıştı.

Daha önce, lojistik ve güvenlik sorunları nedeniyle görüşmelerin ertelendiği bildirilmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Pazar günü yaptığı konuşmada, bu görüşmelerden bir ilerleme beklemediğini söylemişti. Ancak, küçük de olsa bu şansı denemeleri ve kullanmaları gerektiğini de sözlerine eklemişti.

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...

13:10 Putin, Batı yaptırımlarından sonra ekonomiye odaklandı. Kremlin'den yapılan açıklamada Rus liderin bugün kurmaylarıyla ekonomiyle ilgili bir toplantı yapacağı açıklandı.

Kremlin'den yapılan açıklamada ayrıca Rusya'nın batı yaptırımlarından sağ salim kurtulacağı belirtildi. Kremlin Sözcüsü Peskov, Batı'nın Ukrayna'ya silah tedariğinin uzun vadede çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Açıklamada Putin'in dün verdiği nükleer caydırıcı güçlerini en yüksek alarm düzeyine geçirme emrinin ikinci bir anlam taşımadığının altı çizildi.

Batının Rusya'ya yönelik yaptırımlarına cevapların ise Moskova'nın çıkarları göz önünde bulundurularak verileceği belirtildi.

13.06 Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR), işgali nedeniyle Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçanların sayısının 422 bine ulaştığını açıkladı.

12.55 Ukrayna Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Kiev bölgesinde bulunan yerel müze Ivankiv’e yapılan saldırı sonucu yandığı ve ünlü Ukraynalı ressam Mariia Pryimachenko’nun 25 eserinin yanarak yok olduğu ifade edildi.

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...



11.55 
Ukrayna lideri Zelenski, 'Kendi kabiliyetimizin farkında değildik. Müttefiklerimizle her bir konuşmada dünyada Ukraynalıların kim olduğunu gösteriyoruz' dedi.

Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

'Bizim müttefiklerimizle her bir konuşmamızda, Ukraynalıların kim olduğunu gösteriyoruz. Şu an bir düşünün, Rusya saldırısından sadece 4 gün sonra 16 Ukraynalı çocuk öldü, 45 çocuk yaralandı. Rus işgalcilerin yaptığı her bir suç bizi daha fazla birleştiriyor.'

Zelenski ayrıca 'acil AB üyeliği' talep ettiklerini duyurdu. Zelenski ayrıca Rus askerlerine 'silahlarınızı indirin' çağrısı yaptı ve 'gidin canınızı kurtarın' dedi. Ukrayna Devlet Başkanı "Muharebe tecrübesi olan mahkumlar serbest bırakılacak ve savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler" dedi.

11.51 Çin Dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Pekin'in Rusya'nın SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması konusundaki tutumu sorulduğunda, 'Çin, sorunları çözmek için yaptırımların kullanılmasını desteklemiyor ve uluslararası hukukta temeli olmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıkıyor' dedi.

11.28 Ukrayna heyeti Rusya ile müzakerelerin yapılacağı yere ulaştı. Heyete Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Zelenski'nin partisinin lideri milletvekili David Arakhamia başkanlık ediyor.

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov (soldan ikinci) heyete başkanlık ediyor.

11.20 AB Yüksek Temsilcisi Borrell, 'Bugün AB savunma bakanlarını, Rusya'nın sebepsiz saldırısı karşısında Ukrayna'daki son durumu tartışmak üzere bir araya getiriyorum' dedi.

Borrell görüşmede Ukrayna'ya yapılacak yardımın koordinasyonunun masaya yatırılacağını belirtti.

10.58 Alman Borsası (Deutsche Boerse) Aeroflot, Lukoil, Sberbank ve VTB hisselerinde işlemleri askıya aldı.

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...

GÖRÜŞMELER TSİ 12.00'DA BAŞLAYACAK

10.33 Ukrayna heyeti Belarus sınırındaki müzakerelerin 1.5 saat içinde başlayacağını duyurdu. Görüşmelerin TSİ 12.00'da başlaması bekleniyor.

10.19 Rusya ordusu Ukrayna'daki hava üstünlüğünü ele geçirdiğini duyurdu.

10.02 Yunanistan hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

09.50 Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 20'ye yükseltti.

09.25 İngiltere, vatandaşlarının Rusya Merkez Bankası ile her türlü işlemlerini yasakladı

08.57 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne göre Kiev, Ukrayna'nın kontrolü altında. Açıklamada, 'Rusya'nın burayı işgal etmeye yönelik tüm çabaları başarısız oldu' denildi.

08.45 Belarus Dışişleri Bakanlığı müzakereler için hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Açıklamada 'heyetlerin gelmesi bekleniyor' denildi.

08.41 Adı açıklanmayan bir Rus kaynak Rusya heyetinin önümüzdeki birkaç saat içinde yapılması beklenen müzakereler için Ukrayna tarafını beklediğini söyledi.

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya- Ukrayna heyetlerinin görüşeceği salondan bir kare paylaştı. 

08.12 Rus basınında yer alan haberlere göre, Belarus nükleer olmayan statüden vazgeçme teklifini onayladı

Bu hamle teorik olarak Rusya'nın Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Rusya'nın nükleer silahlardan vazgeçmesinden bu yana ilk kez Belarus topraklarına nükleer silah yerleştirmesine izin verebilir.

07.49 Ukrayna’nın güneyinde, Azov Denizi'ne kıyısı bulunan Berdyansk kenti Rus kontrolüne geçti. 100 bin nüfuslu kentte küçük bir de donanma üssü bulunuyordu.

ABD'den Rusya'daki vatandaşlarına 'ülkeyi acilen terk edin' çağrısı yapıldı.

07.23 Rusya iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor, Ukrayna’nın kurduğu savaş esirleri sitesine erişimi engelledi. Ukraynalı yetkililer bu sitede öldürülen veya esir alınan Rus askerlerine dair fotoğrafları ve belgeleri yayınlıyordu.

Ukrayna bu internet sitesini, askerlerin Rusya’daki yakınlarının bu bilgilere erişebilmesi için kurduğunu açıklamıştı.

'BELARUS ASKER GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR'

07.17 Raporlar, Belarus'un Rus işgalini desteklemek için Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını iddia ediyor .

Washington Post ismi açıklanmayan bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde konuşlandırmanın en kısa sürede başlayabileceğini söyledi. Yetkili 'Minsk'in artık Kremlin'in bir uzantısı olduğu çok açık' dedi.

06.06 Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD başkanı Biden'in bugün batılı müttefikler ve ortaklarla Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla ilgili gelişmeleri tartışmak ve birleşik müdahaleyi koordine etmek için TSİ 19.15'te bir görüşmeye ev sahipliği yapacağı bilgisine yer verildi.

06.01 Ukrayna devlet özel iletişim servisi bir füzenin Kiev'in yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusundaki Chernihiv'in merkezindeki bir konut binasına çarparak yangına neden olduğu bildirildi.

EN KRİTİK 24 SAAT

05.49 İngiltere Başbakanı Boris Johnson , Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakanlık kaynakları görüşme ile ilgili ülke basınına şu açıklamada bulundu;

'Zelenski, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için çok önemli bir dönem olduğuna inandığını söyledi. Başbakan, İngiltere ve müttefiklerinden savunma yardımının Ukrayna'ya ulaşmasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.'

05.25 Ukrayna devlet özel iletişim servisi, Pazartesi sabahı Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ve Harkiv'da patlama seslerinin duyulduğunu söyledi.

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...
Savaşta şimdiye kadar 16 çocuk öldü. Toplam sivil kaybının ise 352 olduğu açıklandı.

05.21 BM Güvenlik Konseyi, 1982'den bu yana ilk kez Ukrayna için acil olarak toplanacak. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Acil Durum Özel Oturumu bugün yapılacak.

04.49 Ukrayna devlet özel iletişim servisi, Belarus'tan gelen savaşçıların Ukrayna'ya doğru yola çıktığını söyledi.

04.20 Japonya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve önemli Rus hükümet yetkililerinin mali varlıklarını dondurma kararı aldı.

03.30 Rusya Tur Operatörleri Birliği(ATOR), Rusya dışında 150 bin Rus turistin bulunduğunu ve 27 bin Rus vatandaşının hava kısıtlamaları nedeniyle ülkeye dönüş yapamadığını duyurdu.

02.57 Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Zelenski, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için çok kritik olduğunu söyledi.

01.50 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; yerel saatle 23.50 (TSİ 00.50) itibarıyla ülkenin kuzeyindeki Rus saldırıları genel olarak başarısız oldu. Fakat Rusya güneyde bazı başarılar elde etti. Özellikle Azak Deniz kıyısındaki Berdiansk kentinde kontrol Rusların eline geçti.

00.35 Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını ve Divan'dan "acil tedbir kararı" talep ettiğini açıkladı.

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...
Ukrayna'nın en genç milletvekili Svyatoslav Yurash eline silah alarak harekete geçti. CNN Türk'e konuşan Yurash 'Türkler bize ilham veriyor. Birçok soruna rağmen özgürlüğünüzü kazandınız. Bunu 1923'te yaptınız' dedi.

00.26 Avrupa Birliği'nin hava sahası yasağının ardından Rus havayolu şirketi Aeroflot, Avrupa ülkelerindeki tüm destinasyonlarını iptal ettiğini açıkladı.

00.00 Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, BMGK'da yaptığı açıklamada, şehirlerinin her gün bombalandığını belirterek, "Saldırgan ülkenin temsilcisine şunu söylemek istiyorum. Şu anda Ukrayna şehirlerindeki genel uyarıyı biliyor musunuz? 'Dikkat, dikkat! Hava saldırısı' Lütfen fotoğraflara bakın, neler oluyor görün! Sabah akşam bombalanıyor şehirlerimiz. Rusya saldırganlık konusunda kararlı. Üstelik ilk planları başarısız oldu. Herkes de farkında başarısız olduğunu. Bu başarısızlık, Rus liderliğinin yerleşim yerlerine ağır bombardıman emri vermesine yol açtı. Bu çok endişe verici. Çünkü Rus başkan nükleer şantaja başvurmaya karar verdi. Dünya bu tehdidi ciddiye almak zorunda. Ukrayna'da en az 16 çocuk öldürüldü. Bombalı saldırılar nedeniyle hastaneler hizmet veremiyor. Bebekler sığınaklarda dünyaya geliyor" ifadelerini kullandı.

23.55 BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda yarın olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...
İngiliz Itv tarafından elde edilen belge Rusya'nın 'tıbbi bir acil durum' için hazırlandığını gözler önüne serdi. Söz konusu rapora göre, Rusya 50 bin asker kaybını göze almış durumda.

23.45 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Bayraktar SİHA’ların Rus konvoyunu imha ettiği görüntüleri paylaşarak, “Bayraktar TB2 SİHA’lar Herson bölgesinde Rus konvoyunu vurdu” ifadelerini kullandı. Herson'ın ardından Jltomir bölgesindeki Malin şehrinde konuşlanan Rus askeri birlikleri de Bayraktar TB2 SİHA ile etkisiz hal getirildi.

AB TARİHİNDE BİR İLK

Avrupa Birliği tarihinde ilk kez saldırı altındaki bir ülkeye silah yardımı yapma kararı aldı.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB tarihinde ilk kez, "saldırı altındaki bir ülkeye silah ve diğer teçhizatın satın alınmasını ve teslimatını finanse edeceğini" söyledi.

Komisyon'dan bir kaynak Reuters'e verdiği demeçte, AB fonlarında Ukrayna için silahlara 450 milyon euro ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere diğer malzemelere 50 milyon euro harcama planlandığını söyledi.

Komisyon Başkanı von der Leyen ayrıca, Rusya ve Belarus'a karşı yaptırımların genişletileceğini söyledi.

'50 BİN KAYBI GÖZE ALDI'

İngiliz basınında yer alan ve Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan sızdırılan bir belgeye dayandırılan haberlere göre, Rusya savaşta 50 bin asker kaybını göze almış durumda.

Belgede ülkedeki tıp şirketlerinden çalışanlarının detaylı listesini paylaşmasını istendiği anlaşılıyor. Bu da Rusya'nın bir sağlık acil durumu için hazırlık yaptığına işaret ediyor.

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında son durum Askerlere çağrı: Gidin canınızı kurtarın...
Ukrayna’da gıda sektöründeki tedarik zincirinin Rusya saldırıları nedeniyle sekteye uğramasının ardından market rafları boş kaldı.

SAVAŞTA 16 ÇOCUK  ÖLDÜ

Ukrayna savaşında öldürülen en genç kurbanlara ait görüntüler ortaya çıktı.

Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Mariupol kentinden gelen yürek burkan fotoğraflar pek çok çocuğun bomba ve mermilerin hedefi olduğunu gözler önüne serdi.

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyashko, Rus saldırılarının 16 çocuğun hayatına mal olduğunu duyurdu.

Lyashko, Rus birliklerini sivilleri hedef aldıkları için 'terörist' olarak nitelendirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!