Son dakika: Fransa'yı karıştıran yasaya onay!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2023 19:09

Macron hükümetinin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı öngören yasa tasarısı Fransa Konseyi'nde kabul edildi. Referandum teklifi ise yüksek mahkemece reddedildi. Emeklilik reformunu kısmen onaylamasının ardından sokaklar yangın yerine döndü.

Haberin Devamı

Fransa'da Anayasa Konseyi, hükümetin tartışmalı emeklilik reformunda yasa tasarısının emeklilik yaşının 64'e çıkarılmasını öngören maddesine onay verdi. Konsey, parlamenterlerin emeklilik reformunun referanduma götürülmesi yönündeki talebini de reddetti. Fransa'da Anayasa Konseyi'nin emeklilik reformunu kısmen onaylamasının ardından protestolarda tansiyon artarak devam etti. Karara tepki gösteren protestocularla polis arasında arbede yaşanırken, sokaklarda çöp konteynerları ateşe verildi. Kararın ardından ülkenin önde gelen sendikaları tarafından yapılan ortak açıklamada, Anayasa Konseyinin kararına tepki gösterilirken, iktidarın hiçbir toplantı talebini kabul etmeyecekleri belirtildi. Sendikalar, tüm çalışanları 1 Mayıs'ta eylem yapmaya çağırdı.

Haberin Devamı

CNN TÜRK PARİS TEMSİLCİSİ SON DURUMU AKTARDI

Karar sonrası başkentteki son durumu aktaran CNN Türk Paris Temsilcisi Arzu Çakır Morin, şunları söyledi:

"Yürüyüşlerin ardından Fransa Konseyi kararını verdi. 64 yaş onaylandı. Bütün çalışanların istemediği madde onaylandı. Emeklilik 62 değil 64 oldu. Halk oylamasına gidip gidilmemesi konusunda iki ayrı başvuru vardı. Genel Sekreter 'Bu başvurulardan bir tanesi önce olduğu için onu yorumladık. Fakat ikinci bir başvuru var. Onu da mayıs ayında değerlendireceğiz' dedi. Bu da hükümete sendikalarla temasa geçmesi için zaman veriyor. Çalışanların istediği hiçbir madde geçmedi. Hükümetin istediği şekilde yasa, Anayasa Mahkemesi tarafından onaylandı. Anayasa Konseyi'nin önünde inanılmaz güvenlik önlemleri var. Önünde çok büyük zırhlı araçlar var. Eylemlere başlandı. Normalde Fransızlar Anayasa Mahkemesi kararına saygı duyar. Sendikalar açıklama yaptı. En büyük iki sendikadan biri olan CGT Sendikası 'Karar ne olursa olsun kabul etmeyeceğiz" derken, diğeri ise "Mahkemenin kararına saygı duyacağız ama oturup konuşacağız" dedi. Macron, sendikaları saraya çağırdı. Macron'un 2 hafta süresi var yasayı onaylamak için. Önümüzdeki salıya kadar onaylayacağına dair iddialara var."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!