Saygı duruşu ve taziye ziyaretleri... Türkiye ile DAYANIŞMA

Güncelleme Tarihi:

Saygı duruşu ve taziye ziyaretleri... Türkiye ile DAYANIŞMA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2023 07:00

Depremler sonrası dünya Türkiye ile dayanışma içinde. Dün AB’de bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, birçok ülke ve kurum lideri ise Türk büyükelçiliklerine taziyeye gitti.

Haberin Devamı

Arama-kurtarma ekibi göndererek afet bölgesinde varlık gösteren ülkelerin yanı sıra, Avrupa Birliği’nin planladığı bağışçılar konferansı gibi maddi yardım seçenekleri yabancı hükümetlerce değerlendiriliyor.

ELÇİLİKLERE KOŞTULAR

Milli yas ilanının ardından Türkiye’nin 257 dış temsilciliğinde taziye defterleri açıldı. Devlet ve hükümet başkanları, ülkelerindeki Türkiye elçiliklerine giderek dayanışma mesajları verdi.

- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye’nin BM Daimi Temsilciliğince New York’taki Türkevi’nde açılan defteri imzaladı.

Saygı duruşu ve taziye ziyaretleri... Türkiye ile DAYANIŞMA

- Washington’daki Türkiye Büyükelçiliğini ziyaret eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, taziye defterini imzaladı.

Haberin Devamı

- Brüksel’de taziye defterini AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell imzaladı.

- Stockholm’de büyükelçiliğin taziye defterine İsveç Başbakanı Ulf Kristersson imza attı.

- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bakü Büyükelçiliğine giderek başsağlığı dileğinde bulundu.

Saygı duruşu ve taziye ziyaretleri... Türkiye ile DAYANIŞMA

- Güney Kore’de Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol, Seul Büyükelçiliğini ziyaret etti.

- Afrika ülkesi Gabon’dan Arap Yarımadası’ndaki Umman’a büyükelçilikler üzüntülerini ileten devlet yetkililerinin akınına uğradı.

- Türk Devletleri Teşkilatı’na üye Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan’da taziye defterlerini devlet liderleri imzaladı.

Saygı duruşu ve taziye ziyaretleri... Türkiye ile DAYANIŞMA
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington elçiliğimizi ziyaret etti.

AB’DEN ERDOĞAN’A MEKTUP

BRÜKSEL’deki AB zirvesi, liderlerin Türkiye ve Suriye’deki depremlerde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunmalarıyla başladı. Avrupa Birliği liderleri ayrıca, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a bir mektup da gönderdi. AB Konseyi’nin tüm üyeleri tarafından imzalanan mektupta, dayanışma ve destek vurgusu öne çıktı. Zirve öncesi, Erdoğan ile video konferans yöntemiyle bir görüşme yapılması fikri gündeme geldiyse de sonrasında mektup gönderilmesine karar verildi. Derin bir şok ve üzüntü içinde olunduğu vurgusu yapılan mektupta, AB’nin her türlü yardımı süratle sağlamak için elinden geleni yaptığı belirtildi. Liderler, Türk makamlarıyla yakın koordinasyon içerisinde desteği daha da artırmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Benzer bir mesaj AB Zirvesi sonuç bildirisinde de kayıtlara geçirildi.     

Haberin Devamı

ALMANYA CUMHURBAŞKANI STEİNMEİER: ACINIZ BİZİM ACIMIZDIR

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Almanya’da yaşayan ve Türkiye ile Suriye’deki deprem bölgesinde yakınları olanlara yayınladığı video mesajında, “Sizin acınız bizim acımızdır” diyerek seslendi.  Cumhurbaşkanı Steinmeier, “Şiddetli deprem kentleri yerle bir etti. 17 binden fazla insan yaşamını yitirdi, on binlercesi yaralandı. Uzaktan bile dayanılması mümkün olmayan dramatik sahneler görüyoruz. Almanya’da yaşayan, Türkiye veya Suriye’de akrabaları, dostları olan insanlara sesleniyorum. Ülkemizde ağlayan, ümit eden, korkan, aciz hissedenlere şunu söylüyorum: Sizin acılarınızı görüyoruz. Sizin acınız bizim acımızdır”  dedi.

Haberin Devamı

Saygı duruşu ve taziye ziyaretleri... Türkiye ile DAYANIŞMA
Frank-Walter Steinmeier

DÜNYA BANKASI’NDAN 1.8 MİLYAR DOLARLIK FON

Dünya Bankası, Türkiye’ye 1.78 milyar dolar yardımda bulunacağını duyurdu. Fonun 780 bin dolarlık kısmı temel altyapının yeniden inşasında, 1 milyar dolarlık kısım ise depremzedelere destek projelerinde kullanılacak. Öte yandan Avrupa Birliği, mart ayında AB Komisyonu ve Dönem Başkanı İsveç’in inisyatifiyle Türkiye’ye yardım için bir bağışçılar konferansı toplamaya hazırlanıyor. Teklif çarşamba günü onay için Türk makamlarına iletildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!