Sarkozy’nin gizli konuşmaları patladı

Güncelleme Tarihi:

Sarkozy’nin gizli konuşmaları patladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2014 09:36

Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin önemli danışmalarından gazeteci-yazar Patrick Buisson’un Sarkozy ile yaptığı görüşmelerin yer aldığı bant kayıtları medyaya sızdı. Sarkozy, kayıtlarda gazeteciler için “Havlayan köpekler” diyor.

Haberin Devamı

Haftalık hiciv gazetesi Canard Enchaine (Zincirlenmiş Ördek) gazetesi, iddiaları kabul etmeyen Buisson’a ait kayıtlardan bir bölümü yayınlayınca, eski danışman tape'lerin doğru olduğunu ancak kötü niyetle kaydetmediğini açıkladı.

Buisson’un Sarkozy ile görüşmelerini kaydettiği haberi daha önce haftalık haber dergisi Le Point tarafından yayınlanmıştı. Buisson bunun üzerine Le Point’ın iddialarını yalanlayarak, “yayın yoluyla iftira atmak” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Ancak bugün Canard Enchaine, Le Point’ın iddia ettiği kayıtlardan yazılı bölümler yayınladı. Sarkozy’ye yakınlığı ile bilinen Atlantico sitesi de bu sabah yüzlerce saat sürdüğü kaydedilen ses kayıtlarının bir bölümünü yayınladı.

AĞIR İHANET
Bu gelişmelerin ardından danışman Patrick Buisson, avukatı Gilles-William Goldnadel aracılığıyla, kaynağı henüz bilinmeyen kayıtların gerçek olduğunu kabul etti.

Haberin Devamı

Goldnadel, müvekkilinin kötü bir amaçla değil, çalışma amaçlı olarak Sarkozy’yle görüşmelerini kaydettiğini savunarak, “Bu toplantının ana katılımcılarından olduğu için not alma şansı olmadığından, bir sonraki toplantıya hazırlanabilmek için kayıt etme ihtiyacı duymuştur. Bu kayıtlar zamanla yok edilmiştir. Ama bazıları yok edilmeden önce çalınmış ve kötü amaçlar için kullanılmıştır” dedi.

Sarkozy’nin yakınları, Atlantico sitesine “kayıtlardan Sarkozy’nin kesinlikle haberi olmadığını ve bunun cumhuriyet tarihinde ilk kez görülen ağır bir ihanet olduğunu” dile getirdiler.

HAVLAYAN KÖPEKLER
Kayıtlarda 26 Şubat 2011’de, kabine değişikliğinden bir gün önce yapılan toplantıda, Sarkozy’yi her kelimesinde onaylayan ve “Bravo Nicolas, çok iyi, bu cümleyi sakın değiştirme, çok güçlü” gibi sözlerinden dolayı Buisson’a “yalaka” diyen Canard Encahine, kayıtların yüzlerce saat sürdüğünü, onların arasından “sadece birkaç küçük bölümü seçtiklerini” belirtti. Sarkozy kayıtlarda gazetecilerden “pislik köpekler” diye söz ediyor, kabineden çıkaracağı bakanları hakkında da sert eleştiriler getiriyor :

Gazeteciler hakkında : “Hala şu pislik, havlayan köpeklerin sesini duymadık Elysee’nin bahçesinde...!” Buisson bozularak, “Gazetecilerden mi söz ediyorsun ?”.

Haberin Devamı

Sarkozy: Xavier Darcos, Michelle Alliot Marie, Roselyne Bachelot hepsi berbat bakanlar. Başbakan Fillon’u, Barloo ile değiştirmek hakarettir. O’nun yerini alabilecek tek isim var. Alain Juppe!”

Dışişleri Bakanı Michel Alliot Marie hakkında : “Bana istifa mektubunu vermesini kabul ettim. Ne yani, kimse aptal değil! Olayın ciddiyetinin farkında bile değil. Sanki hiçbir şey yapmamış, devam edebilirmiş gibi davranıyor…”

Sağ kolu İçişleri Bakanı Brice Hortefeux hakkında : Brice bana suç oranının gerilediğini söylüyor. Ama bütün araştırmalar bunun tersini gösteriyor.

“ALO ETIENNE!”
Canard Enchaine, Sarkozy’nin isteği üzerine Buisson’ın, hükümeti destekleyen Le Figaro gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Etienne Mougeotte’ya aradığı kayıtlara da yer veriyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı’nın yapacağı hükümet revizyonu konuşmasının detaylarını önceden Mougeotte’a veren Buisson, “Kesinlikle yeni koşullara uyum ihtiyacını yansıtacak bir başlık atmanı güçlü bir şekilde tavsiye ediyorum” diyor. Le Figaro ertesi gün 28 Şubat 2011’de, hükümet değişikliğini “Arap dünyasındaki değişime karşı Sarkozy’nin stratejisi: Büyük değişiklikle yeni bir hükümet” başlığıyla veriyor.

"SARKOZY'Yİ AŞIRI SAĞA İTEN DANIŞMAN"
Sağın birleşmesini savunan Buisson, Nicolas Sarkozy’nin 2012’deki seçim kampanyasında son derece önemli bir rol oynadı.

Cumhurbaşkanı’nın aşırı sağ konuşmalarına damga vuran Buisson, daha sonra Sarkozy’yi “aşırı sağa iterek seçim kaybettirmekle” eleştirilmişti. Buisson hakkında, kendisinin de sahibi olduğu şirketin de bulunduğu 9 ayrı anket firmasına, ihalesiz verdiği anketlerle ilgili bir soruşturma dosyası da bulunuyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!