Şam, AB’den resmen yardım talep etti

Güncelleme Tarihi:

Şam, AB’den resmen yardım talep etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2023 07:00

Suriye’de can kaybı 2900’ü aşarken, Şam yönetimi AB’den resmen yardım talep etti. AB Komisyonu, üye ülkelerden talebe olumlu yanıt verilmesi çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Depremin Türkiye dışında en şiddetli yaşandığı Suriye’de can kaybı 2900’ü, yaralı sayısı 11 bini aşarken Şam yönetimi, dün yardım için Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması’na resmen başvurdu. Talep, arama kurtarma ekipleri, barınak ve ilaçları içeriyor. Resmi taleple birlikte AB Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi (ERCC), Suriye’de en çok ihtiyacı olan insanlara olası yardımları derhal ulaştırmak üzere üye devletler ve Birleşmiş Milletler ile temasa geçti. 

YAPTIRIM UYGULANIYOR

AB Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic, üye ülkelerden bu talebe olumlu yanıt vermelerini istediğini söyledi. Suriye’ye yönelik yaptırımlar yardım konusunda pürüz yaratma potansiyeli içerse de Lenarcic, sağlanacak yardımların amacı dışında kullanılıp kullanılmadığının yakından takip edileceğini belirtti.

Haberin Devamı

‘TALEP LİSTESİ UZUN’

AB Komisyonu depremzedelerin barınak, su, sağlık gibi ihtiyaç malzemelerine erişebilmelerine yardımcı olmak ve arama kurtarma operasyonlarını desteklemek için acil mali destek kararı aldı. Bu bağlamda ilk etapta 3.5 milyon Euro (70 milyon TL) serbest bırakılıyor. AB, bu ülkeye yönelik mevcut insani yardım projelerini de krize yanıt verecek şekilde düzenliyor. 

DSÖ’DEN ÜÇ UÇAK TIBBİ EKİPMAN YARDIMI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Kluge, DSÖ’nün Türkiye ve Suriye’nin kuzeybatı bölgelerinde etkili olan iki büyük deprem sonrasında en yüksek seviye olan “3. Seviye Acil Durum” ilan ettiklerini duyurdu. DSÖ ayrıca bölgeye kurumun yardımlarının koordine edilmesi için üst düzey bir delegasyonun yanı sıra sağlık personeli ve üç uçak tıbbi malzeme gönderileceğini duyurdu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!