Rusya’nın Karadeniz filosunda bir kayıp daha: Ukrayna o gemiyi vurdu

Güncelleme Tarihi:

Rusya’nın Karadeniz filosunda bir kayıp daha: Ukrayna o gemiyi vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2024 07:00

Ukrayna, Kırım’da Rus çıkarma gemisi ‘Sezar Kunikov’u imha ettiğini öne sürdü. Rusya’nın Karadeniz filosundaki üçüncü kaybı olan Sezar Kunikov’un 2015’te İstanbul Boğazı’ndan geçişi sırasında bir personelinin omzunda füze taşıması tartışma yaratmıştı.

Haberin Devamı

Üçüncü yılına girmek üzere olan savaşın karadaki cephe hattında mühimmat yokluğu yüzünden ilerleyemeyen Ukrayna ordusu, Rusya’ya Karadeniz’de darbe vuruyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Karadeniz filosundaki bir başka Rus savaş gemisini daha imha ettiğini öne sürdü. Ordudan yapılan açıklamada, Kırım yarımadası açıklarındaki Alupka kenti yakınlarında “Sezar Kunikov” isimli büyük çıkarma gemisine Magura V5 insansız hava araçları tarafından saldırı düzenlediği kaydedildi. Gövdesindeki hasar sebebiyle battığı iddia edilen Kunikov’dan büyük bir duman bulutunun yükseldiği görüntüler de paylaşıldı. Rusya Savunma Bakanlığı gelişmeyi doğrulamadı.  

Rusya’nın Karadeniz filosunda bir kayıp daha: Ukrayna o gemiyi vurdu

Sezar Kunikov gemisi 2015’te İstanbul Boğazı’ndan geçerken bir Rus askerin omzunda hava savunma füzesiyle nöbet tutması tepki çekmişti.

Haberin Devamı

BOĞAZ’DA ROKETATARLI POZ

Sezar Kunikov çıkarma gemisi, Türkiye için de sembolik öneme sahip. Kasım 2015’te Rus Su-24 savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından yaşanan süreçte Sezar Kunikov, İstanbul Boğazı’ndan geçmişti. Aralık 2015’te geminin geçişi sırasında askeri personelden birinin güvertede omzunda taşınabilir uçaksavar (MANPADS) ile görüntülenmesi tepki çekmişti.

STOLTENBERG: BÜYÜK BAŞARI

Sovyet dönemi sonlarından kalma Kunikov’un battığı doğrulanırsa, Ukrayna tarafından Karadeniz’de vurulan üçüncü Rus gemisi olacak. 1 Şubat’ta küçük bir savaş gemisi olan Ivanovets, Ukrayna dronlarıyla vurulmuş; bir diğer Rus çıkarma gemisi Novoçerkassk ise Aralık 2023’te Kırım’ın Feodosiya Limanı’ndayken batırılmıştı. NATO şefi Jens Stoltenberg, Kunikov’un batırılmasıyla beraber Ukrayna’nın Karadeniz’deki son kazanımlarını “büyük bir başarı” olarak nitelendirdi. Stoltenberg, “Ukraynalılar, Rus Karadeniz filosuna ağır kayıplar verdirdiler. Bu büyük bir başarı, Ukraynalılar için büyük bir zafer” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Karadeniz filosunda bir kayıp daha: Ukrayna o gemiyi vurdu

Haberin Devamı

YENİ GENELKURMAY İLK KEZ CEPHEDE: ‘ŞARTLAR ÇOK ZORLAYICI’

UKRAYNA Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Valeri Zalujni yerine atadığı yeni genelkurmay başkanı Aleksandr Sırski, ilk cephe hattı ziyaretinde Ukrayna ordusu için “şartların aşırı zorlayıcı” olduğunu söyledi. 1000 kilometrelik cephe hattının kilit noktalarından Avdiivka’da Savunma Bakanı Rüstem Omerov ile beraber incelemelerde bulunan Sırski,  “Rus işgalciler çabalarını artırmaya devam ediyor ve personel açısından sayısal bir avantaja sahipler. Düşmanın ilerlemesini önlemek için mümkün olan her şeyi yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD YARDIMI GECİKİYOR

Ukrayna’ya karşı avantaj kazanan Rus ordusunun ön cephede 50 bin kadar askerinin bulunduğu tahmin ediliyor. Rusya’yı durdurabilmesi Batı’dan gelecek yardıma bağlı olan Ukrayna ordusu, stoklarının azalması nedeniyle mühimmat tasarrufu yapmak zorunda kalıyor. Siyasi çekişmeler sebebiyle geçen yıldan bu yana ABD Kongresi’nde bekleyen ve Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık askeri yardım öngören finansman paketi, ABD Senatosu’nda önceki gün onaylandı. Ancak Ukrayna’nın beklediği mühimmata kavuşturacak paketin, Kiev’e askeri desteğin sürmesi karşılığında Beyaz Saray’dan taviz koparmaya çalışan Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden de geçmesi gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!