Rusya-Ukrayna savaşı yeni yılda alevlendi

Güncelleme Tarihi:

Rusya-Ukrayna savaşı yeni yılda alevlendi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2024 07:00

Yılın son aylarında nispeten düşük yoğunluklu bir seviyede seyreden Rusya-Ukrayna savaşı yeni yıla alevlenerek girdi. Kiev ve Moskova’nın karşılıklı hava saldırılarında çok sayıda kişi hayatını kaybederken, Rusya lideri Putin “saldırıların yoğunlaşacağı” sinyalini verdi.

Haberin Devamı

Geçen yaz Ukrayna’nın başlattığı karşı saldırının kısa süre sonra cephede açmaza dönüşmesi ve özellikle İsrail-Hamas savaşının başlamasının ardından geri planda kalmış gibi görünen Rusya-Ukrayna savaşı, yeni yıla alevlenerek girdi. Rusya, geçen hafta cuma günü uzun bir aradan sonra Ukrayna genelinde geniş bir hava saldırısı düzenlerken, en az 39 kişi hayatını kaybetmişti. Ukrayna güçleri de ülkenin doğusunda Rus işgali altındaki Donetsk’e ve Rusya’nın Belgorod kentine saldırılar düzenlemişti. Karşılıklı füze ve dron saldırıları yeni yılın başlamasıyla da devam etti.

KARŞILIKLI SALDIRILAR

Dün de Rus füzeleri başkent Kiev dahil olmak üzere çok sayıda Ukrayna şehrini hedef aldı. Ukrayna ordusu, Rusya’nın 99 füze ateşlediğini ve bunların 72’sinin hava savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Saldırılar nedeniyle Kiev ve çevresinde 250 bin kişi elektriksiz kalırken, en az 4 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Ayrıca Rusya’nın yanlışlıkla Ukrayna sınırına 150 km mesafedeki Petropavlovka köyünü vurduğu ancak ölü ya da yaralı olmadığı aktarıldı. Rus saldırılarına Belgorod ve çevresine yönelik topçu ateşi ve füzelerle karşılık veren Ukrayna güçlerinin saldırısında ise 1 kişinin öldüğü 5 kişinin yaralandığı bildirildi. Ukrayna, Batı’nın verdiği Patriot hava savunma sistemi ile Rusya’nın fırlattığı 10 adet hipersonik Kinjal füzesinin imha edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

‘KISA SÜREDE BİTECEK’

Saldırılardaki hareketlilik Rusya lideri Vladimir Putin’in yeni yıl açıklamalarının ardından geldi. Yeni yılın ilk günü açıklamalarda bulunan Putin, Ukrayna’daki savaşı “en kısa zamanda” ve “kendi şartları çerçevesinde” bitirmek istediklerini söylemişti. Ukrayna’nın hafta sonu 25 kişinin öldüğü Rusya’nın Belgorod kentine yönelik saldırılarıyla ilgili konuşan Putin, “Tabii ki meydanları, Kiev’i veya herhangi bir şehri vurabiliriz. Bunu anlıyorum. Benim de içim öfkeden yanıyor. Ancak sivillere saldırmamız gerekiyor mu? Hayır, biz askeri hedefleri vuruyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!