PYD-YPG de ateşkes dışında olsun

Güncelleme Tarihi:

PYD-YPG de ateşkes dışında olsun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 00:30

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ankara’da muhtarlara yönelik konuşmasında Suriye’de cumartesi günü yürürlüğe girmesi beklenen ateşkeste terör örgütleri IŞİD ve El Nusra, ateşkes dışı bırakılırken, terör örgütü PKK bağlantılı PYD-YPG’nin ateşkese dahil edilmesine sert çıktı. Erdoğan, PYD-YPG’nin de ateşkes dışı bırakılmasını istedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile Türkiye arasında terör örgütü olup olmadığı konusunda ciddi bir fikir ayrılığına neden olan PKK bağlantılı PYD-YPG ile ilgili sert çıkışta bulundu. Muhtarlara hitaben yaptığı konuşmasında Erdoğan, ABD ve Rusya arasında varılan ateşkes uzlaşmasında, terör örgütleri IŞİD ve El Nusra’nın kapsam dışında bırakılırken, YPG’nin ateşkese dahil edilmesini ağır bir dille eleştirdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

EL NUSRA’NIN DA İYİ OLMASI LAZIM

“El Nusra, o da DAİŞ’e karşı savaşıyor. Peki El Nusra’ya niye kötü diyorsunuz? O zaman onun da iyi olması lazım. El Nusra kötü, PYD ile YPG iyi... Suriye’de ateşkes için varılan uzlaşma, ilkesel olarak olumlu. Biz de Suriyeli kardeşlerimize nefes aldıracak bir ateşkesi destekliyoruz. Bölgede kimin, hangi muhalefet grubunda olduğunun tespitini şayet Rusya, Esed rejimi ve PYD, YPG gibi yapılar gerçekleştirecekse ortada vahim durum var demektir. Cellatlarla kurbanların aynı kefeye konduğu, kontrolün de cellatlara verildiği intibağı doğuran bu durumun daha trajik gelişmelerin kapısını açmasından endişe ediyoruz.

Haberin Devamı

ATEŞ HİÇ KESİLMEYECEK

Şayet bu DAİŞ’le mücadele kılıfı altında bölgeye geldiğinden beri Esed rejimiyle bir olup ılımlı muhaliflere acımasızca saldıran Rusya’nın insafına terk edilmiş bir ateşkesse, korkarız masum insanların tepesine düşen ateş hiç kesilmeyecektir. Suriye’nin gerçek sahiplerinin dışlandığı, onların fedakarlıklarının ve beklentilerinin karşılanmadığı bir ateşkes, sadece Esed rejimine ve onunla birlikte hareket ederlerin ekmeğine yağ sürecek demektir. Zaten bu konuda rejim ve destekçilerinin sicili bozuktur.

Bu süreçte Suriye’deki gelişmelerden en fazla etkilenen ülke konumundaki Türkiye’nin hassasiyetlerinin dikkate alınması gerekiyor. Biz milli güvenliğimizi tehdit eden adımlara karşı bir defa müteyakkız olmaya, ateşkes sürecini yakından takip etmeye devam edeceğiz. PYD/YPG tıpkı PKK, DAİŞ ve El Kaide gibi birer terör örgütüdür.

MÜTTEFİKLİĞE YAKIŞMAZ

Türkiye olarak PKK’ya, DAİŞ’e nasıl bakıyor ve davranıyorsak PYD/YPG’ye de aynı şekilde bakmaya ve davranmaya devam edeceğiz. Bizim ısrarla terör örgütü dediğimiz, buna ilişkin bilgileri, belgeleri paylaştığımız bir örgüte, çok daha ısrarlı şekilde ‘terör örgütü değildir’ denilmesi müttefikliğin ruhuna yakışmaz. Biz imkanlarımızın en sınırlı olduğu dönemde müttefiklik sorumluluğumuzun gereği olarak binlerce kilometre uzaktaki Kore’ye gittik. Binlerce kilometre uzaktaki Vietnam’a, Afganistan’a, Irak’a kendi güvenliği için müdahale eden bir ülkenin Türkiye’den sınırının 100 metre ötesindeki tehditler karşısında sessiz kalmasını beklemesini anlamakta zorlanıyoruz. Bu iş Türkiye için bir beka meselesidir. Müttefiklerimizin artık bu konuda bir yol ayrımına geldiklerini görmeleri için meseleyi daha açık nasıl anlatabiliriz inanın bilmekte zorlanıyorum.”

Haberin Devamı

Bombaların başka başkentlerde mi patlaması lazım

“Esasen DAİŞ ve El Nusra, nasıl ateşkesin dışında tutuluyorsa bunlar gibi bir terör örgütü olan PYD/YPG de ateşkesin kapsamı dışında olmalıdır. PYD, YPG, Esed rejimi ve Rusya’yla bir olup muhaliflerin gücünü kırarak DAİŞ’e en büyük desteği veren odak haline dönüşmüştür. Son Ankara saldırısını PKK ve PYD’nin birlikte gerçekleştirdikleri cümle alemin malumudur. Herhangi bir delile, ispata artık gerek yoktur. Zira her iki örgüt bunu açıkça ilan etmektedir. PYD/YPG’nin PKK’nın uzantısı bir terör örgütü olduğu gerçeğinin artık herkes tarafından kabul edilmesi gerekir. Bu örgütün terör örgütü olduğunun kabulü için illa PKK/PYD’nin bombalarını Ankara’da değil de başka başkentlerde mi patlatması lazım? Böyle bir vicdansızlık, duyarsızlık olabilir mi? Hâlâ kalkıp ‘PKK’yı biz terör örgütü ilan ettik’, peki PYD/YPG’yi niye ilan etmiyorsun, hadi bunları da ilan edin. PKK ile yapamadığınızı PYD/YPG ile mi yapmak istiyorsunuz?”

Haberin Devamı

Rus sözcüden ‘iki pilot’ yanıtı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İki pilot yüzünden Rusya Türkiye gibi bir dostunu kaybetmesi üzücüdür” sözlerine tepki gösterdi.Facebook hesabı üzerinden Cumhurbaşkanı’na yanıt veren Zaharova, “Erdoğan’ın kullandığı cümleyi tersine kurmak gerek. Doğrusu da şu olacaktır: Rusya, Türkiye yüzünden iki pilotunu kaybetmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!