Putin’in savaşı Alman köyünü vurdu

Güncelleme Tarihi:

Putin’in savaşı Alman köyünü vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2022 07:00

Ukrayna savaşının neden olduğu enerji krizi Almanya’da bir köyü vurdu. Hükümet enerji açığı nedeniyle kömüre yönelirken linyit çıkarmak için 90 kişilik bir köye tahliye kararı çıktı.

Haberin Devamı

UKRAYNA savaşının ardından Avrupa’da baş gösteren enerji krizi, cephenin çok uzağındaki noktalarda bile insanların hayatını derinden etkiliyor. Almanya’nın Kuzey Vestfalya eyaletinde bulunan ve toplam nüfusu 90 olan küçük Lützerath köyü de bunlardan biri. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yaklaşık 300 köyü kömür madenlerine kurban veren ülkede bu listeye bir yenisi eklendi. Almanya’nın en büyük enerji şirketi olan RWE’nin köyün altında bulunan linyit kömürü yataklarını da kullanmak için bölgedeki Garzweiler madenini genişletme kararının ardından Lützerath köyü tahliye edildi.

Putin’in savaşı Alman köyünü vurdu

AKTİVİSTLER YAŞIYOR

Haberin Devamı

Köy neredeyse tamamen boşaltılırken, yaz aylarından beri yıkımı engellemek için protesto gösterileri düzenleyen aktivistler terk edilen evlere yerleşti. Bir grup çevreci aktivistin ısrarlı protestolarına rağmen, Lützerathlılar tepkinin arzu edilen seviyeye çıkamadığını düşünüyor. Öte yandan, iktidardaki Yeşiller Partisi’ne rağmen, Alman halkında kömüre dönüşe ilişkin büyük bir tepki yok.

İBRE TERSİNE DÖNDÜ

2030 yılında kömür kullanımını tamamen sonlandırmayı taahhüt eden Almanya’da 2019 yılında yapılan anketler, halkın yüzde 73’ünün enerjide kömür kullanımının “bir an önce sonlandırılması gerektiğini” düşünürken, bu yaz yapılan anketlerde ise Almanların yüzde 56’sının kömür santrallarının yeniden açılmasına olumlu baktığını ortaya koydu.

KULLANIM ARTTI

Yeşiller Partili Almanya Enerji Bakanı Robert Habeck de “İstemeseler de kömüre dönüşün gerekli hale geldiğini” söylemişti. Savaştan önce Alman gaz ithalatının yarısından fazlasını Rusya karşılarken, hükümet yetkilileri, uzun vadede iklim politikalarında bir değişiklik olmayacağını vurguluyor. Ülkedeki elektriğin üçte biri ise kömürden elde ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!