Putin’e 5 maddelik çözüm önerisi

Güncelleme Tarihi:

Putin’e 5 maddelik çözüm önerisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2018 08:30

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te dün sabah Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Almanya Dışişleri Bakanlığı, görüşmenin ardından Rusya-Ukrayna krizinin çözümü için 5 maddeden oluşan bir çözüm bildirisi yayınladı.

Haberin Devamı

Rusya, 25 Kasım’da Ukrayna donanmasına ait üç savaş gemisine el koyarak, 24 Ukrayna askerini gözaltına almış, 2015’ten bu yana ‘dondurulmuş kriz’ olarak adlandırılan süreç yeniden alevlenmişti. Almanya’nın Avrupa güvenliğine yönelik tehditlerin ortadan kalkması için Rusya’nın tavrında önemli revizyona gitmesi gerektiği vurgulanarak 5 madde şu şekilde sıralandı:

Rusya ile Ukrayna arasında 2014 yılında patlak veren krizle ilgili 2015 yılında Almanya, Fransa, Ukrayna ve Rusya’nın katılımıyla Minsk anlaşmaları imzalandı. Dört taraflı vardığı anlaşmaya göre Ukrayna krizinde angaje taraflar ateşkes ilan etmesi ve ağır silahları geri çekmesi öngörülüyordu. Ancak aradan geçen birkaç yıl bu en önemli şartın yerine getirilmediğini gösterdi. Almanya ile Fransa, Minsk anlaşmasının çalıştırılması için hizmet vermeye hazır.

Haberin Devamı

KIRIM’IN STATÜSÜ

Kırım Yarımadası’nın 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilmesi uluslararası hukukun kaba bir şekilde çiğnenmesi anlamına geliyor. Rusya’nın bu tavrı BM tarafından kınanmıştır. Hiçbir uluslararası örgüt veya organizasyonunu gözlemci olarak katılmadığı Kırım referandum sonuçları dünya tarafından tanınmamaktadır. Almanya, Ukrayna toprak bütünlüğünün sonuna kadar arkasında olacaktır.

Ukrayna’nın doğusunda devam eden ihtilafın sona erdirilmesi için ideal denetçi AGİT olmalı. AGİT bünyesinde Ukrayna ile Rusya yanı sıra Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada da yer alıyor. Bu örgüte Ukrayna doğusunda denetimi sağlaması için tüm taraflar destek vermeli.

Almanya, Ukrayna’nın doğusunda Luhansk ile Donetsk bölgelerine BM Barış Gücü konuşlandırılması fikrini destekliyor. Buraya gönderilecek barış gücü, Minsk Anlaşmaları şartlarının yerine getirilmesini sağlamalı.

Ukrayna’da yıllarca devam eden krizin yıprattığı ekonomi ve devlet yönetimi desteğe ihtiyaç duyuyor. Sorunların refah düzeyinin arttırılmasından geçtiğini düşünen Almanya, Ukrayna’ya bu tür yardımın yapılmasından yana.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!