‘Obama’nın sözleri yeterince anlaşılır’

Güncelleme Tarihi:

‘Obama’nın sözleri yeterince anlaşılır’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2016 20:56

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen haftaki ABD ziyareti sırasında Başkan Obama’nın basın özgürlüğü konusunda ‘Türkiye’de rahatsız olduğu eğilimler bulunduğu’ açıklamalarını değerlendirdi. Bass, “Başkan Obama’nın dedikleri yeterince anlaşılır. Bu meselenin ‘ikiyüzlü bir yaklaşım’ iddiası ile ele alınmış olmasından şaşkınım” dedi.

Haberin Devamı

ABD Büyükelçisi John Bass, dün Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile bir araya geldiği toplantıda ABD-Türkiye ilişkilerine dair soruları yanıtladı. PKK’ya silah bırakma çağrısında bulunan, PKK’nın elindeki bazı Amerikan silahlarının Irak Ordusu’na verilmiş silahlar olduğunu söyleyen Büyükelçi Bass, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen haftaki ABD ziyaretinin ardından ABD Başkanı Obama’nın bir soru üzerine basın özgürlüğü konusunda “Türkiye’de rahatsız olduğu eğilimler” bulunduğu açıklamalarını da değerlendirdi ve şöyle konuştu:

“Başkan Obama’nın dedikleri yeterince anlaşılır. Birçok vesileyle hem kapalı kapılar ardında hem kamuoyuna açık olarak tartıştığımız şeyleri yansıttığını söyleyebilirim. Hem Başkan Yardımcımızın [Joe Biden] Türkiye’ye son ziyareti sırasında söyledikleri ve hem de ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray sözcülerinden bu konuda duymuş olduğunuz sözler çok tutarlı. Bazı yayınlarda, bu meselenin ABD’li yetkililerin ‘ikiyüzlü’ bir yaklaşımı iddiası ile ele alınmış olmasından şaşkınım... Bu belki de iki ülkenin hukuki sistemlerinde ifade özgürlüğünün desteklenmesi ile ilgili farkın takdir edilmemesinden kaynaklanıyor. Bizim ulusal yasal sistemimizde hakaret ve karalamaya dair bir yasa yoktur. Mesela günlük bazda Başkan Obama’nın Instagram’daki paylaşımlarının altına yapılan yorumlara bakarsanız, benim de gayet hakaretamiz bulduğum yorumlar vardır. Ancak bunlara müsamaha ediyoruz. Çünkü bizim için basın özgürlüğüne ve ifade özgürlüğü, anayasal düzenimizin en önemli iki temelidir.”

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama’nın ikili görüşmelerinde bu konuyu gündeme getirmediğini ve “gıyabında yapılan bu açıklamaların kendisini üzdüğünü” söylemişti. Büyükelçi Bass’in dünkü açıklamalarının diğer satırbaşları ise şöyle:

‘ŞİDDETTEN RAHATSIZIM’

“ABD, Türk hükümetinin vatandaşlarını bütün terörist saldırılara karşı koruma hakkını güçlü bir şekilde savunmaktadır. Bu, bir hükümetin en temel sorumluluğudur. Türkiye’nin güneydoğusunda şehir yerleşimlerinde gördüğüm şiddetin derecesinden çok rahatsızım. Bu şiddet PKK terörist hareketleri tercih ettiği için ve özerklik ilanlarında bulunduğu için ortaya çıktı. Herhangi bir merkezi hükümet için terörist tehditlere karşı tedbir almak doğaldır. Bunu söylemişken, bu operasyonların mümkün olduğu kadar hassas bir şekilde ve sivil kayıpları en aza indirecek şekilde icra edilmesi gerekir.”

Haberin Devamı

PKK’YA ‘SİLAH BIRAK’ ÇAĞRISI

“Bu ülkedeki diplomatlar olarak, bütün bu şiddettin yarattığı acıyı ve ıstırabı hissedebiliyoruz. Bu yüzden de PKK’nın şiddete ve terörist saldırılarına son vermesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. PKK’ya şiddet kampanyasına son vermesi ve silahlarını bırakması çağrısında bulunuyoruz. Böylelikle bu ülke vatandaşlarının, bu meselenin altında yatan ve daha en başta bu şiddeti harekete geçiren sorunları ele almak üzere en iyi yolu belirlemek için bir süreci başlatmaları sağlanabilir.”

YPG’YE SİLAH VERMİYORUZ

“Biz Suriye’de şiddet kullanan tüm grupları reddediyoruz. Türk hükümetinin PYD’ye yönelik ithamlarını dikkatle inceliyoruz. Suriye’de birlikte çalıştığımız her grupla, hangi şekilde çalışıyor olursak olalım, bu çalışmanın DAEŞ’e karşı sürdürülen çalışmalarla sınırlı olduğu konusunda hep çok açık olduk. ABD, YPG’yi silahlandırmıyor. YPG’ye silah ya da mühimmat sağlamıyoruz. Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca PYD tarafından kontrol edilmesi hakkındaki endişelerine oldukça önem veriyoruz. Türkiye bunu milli güvenliğine tehdit olarak görüyor ve biz de bu konuda hassasız.”

Haberin Devamı

‘SİLAHLARI IRAK’A VERMİŞTİK’

PKK dahil bazı terörist gruplarla ilgili gelişmeleri paylaşıyoruz. Birkaç ay önce Türkiye, güneydoğuda bir militanı yakaladıkları vakit, ABD yapımı silahlar bulunduğuna dair bizimle bir bilgi paylaştı. Biz de bunun Irak Ordusu’na verdiğimiz silahlardan olduğunu doğruladık. Bu, PKK’ya karşı meşru mücadelelerinde Türk hükümeti için çok faydalı bir bilgi oldu.”

‘İNCİRLİK ÖNEMLİ’

“İncirlik, DAEŞ’i yenme stratejisinde ve koalisyonun genel mücadelesinde önemli bir etmen ve katkı sağlayıcı olarak önemini koruyor. Tehdit ister Amerikan ister Türk halkını hedef alsın, bu güçlükleri aşabilmek için mümkün olan tüm desteği sağlıyoruz. DAEŞ’e karşı devam eden operasyonlar bağlamında, çatışmanın değişen doğası gereği, İncirlik’teki askeri personelin ailelerinin sayısını azaltmak gerektiğine inanıyoruz. Adana’daki konsolosluğumuzun tüm etkinliklerini yürütmeye devam ettiğinin altını çizmek istiyorum.”

Haberin Devamı

‘CEMAAT İNCELENİYOR’

“Bay (Fethullah) Gülen’in ve onun organizasyonun hareketlerinden bahsedecek olursak, ABD’deki mevcut ya da olası suç faaliyetlerine dair bilgi almaya her zaman açığız. İster Türkiye, ister Almanya ya da herhangi bir başka partner kolluk kuvvetinden gelsin, hepsini çok ciddiye alırız. Bunları ABD yasaları çerçevesinde çok ciddi bir şekilde değerlendiririz. Bay Gülen’in yandaşlarının Federal Seçim Kampanyaları Kanunu’nu ihlal ettiğinin tespit edildiği birkaç vaka var. Bu vakalar Federal Seçim Kurulu
Komisyonu hâlihazırda incelenmekte.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!