New York Times'dan '1 Kasım' yorumu

Güncelleme Tarihi:

New York Timesdan 1 Kasım yorumu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 11:38

Amerikan New York Times gazetesi, yazı işleri kurulu imzasıyla 1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yayınladı. Gazetenin bugünkü New York baskısında yer alan makalenin başlığı "Erdoğan'ın korkutma taktikleri işe yaradı".  

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tahminleri aşarak, kesin bir zafer kazandığının belirtildiği yazıda, bu sonucun AK Parti'yi iktidarda kalmak için koalisyon yapma ihtiyacından kurtardığı vurgulandı. 

Yazıda, Erdoğan'ın seçim öncesi yaptığı istikrar vurgusunun altı çizilirken, "Fakat açıkça görülüyor ki korkmuş seçmenleri onun tarafına geri çeken kargaşanın çoğunu çıkaran da Erdoğan'dı" ifadesi dikkat çekiyor.  

New York Times'ın yazı işleri kurulunun değerlendirmelerinden öne çıkan noktalar şöyle: 

12 YILLIK TEK PARTİ İKTİDARINA DEVAM
* AKP oyların yarısını almasına karşın, Meclis'te, Erdoğan'ın geçen yıl göreve geldiğinden beri istediği güçlü icracı başkanlığı yaratmak için anayasayı değiştirmesine olanak verecek sandalye sayısına ulaşamadı. Fakat AKP çoğunluğu, 12 yıllık tek parti iktidarının ve pek muhtemel Erdoğan'ın giderek artan bir şekilde Türk hükümeti üzerindeki otoriter hakimiyetinin devamı anlamı taşıyor.

İLK YILLARDA BATI'DA ÖVÜLÜYORDU
* AKP yönetiminin ilk yıllarında Erdoğan Avrupa ve ABD'de ılımlı İslam'ın yüzü olarak övülüyordu. Türkiye AB üyeliği için çalışırken ve Erdoğan Kürt isyancılarla ateşkes sağlarken, ekonomi büyüyor, insan hakları gelişiyordu. Fakat bunların çoğunun altı oyuldu ve Erdoğan, durmadan, dostu Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından desteklenen otoriter bir yönetime doğru giderken, Batı'da artan bir şekilde eleştirilere maruz kaldı.  

SONUÇLARI MUHALİFLERİ DAHA FAZLA SİNDİRMEK İÇİN KULLANIRSA...
* Seçimin en kötü neticesi, Erdoğan'ın başkanlığı daha güçlü hale getirmeye çalışırken, sonuçları, muhaliflerinin daha fazla sindirilmesini meşrulaştırmak için kullanması olur. O amacı başaramazsa bile Erdoğan, sahne arkasında tahakküm etmeyi sürdürecek. Kürt yanlısı koalisyon ve Erdoğan'a karşı kampanya yürütenlerin, misillemelerin hedefi olacaklarına dair korkular var.

ŞİMDİ ASIL SORU ŞU:
* Erdoğan, yabancı eleştirmenleri hedef almada hızlı davrandı. "Seçim sonuçlarına tüm dünyanın saygı duyması gerekir. Tüm dünyada da böyle bir olgunluğu ben pek görmedim" dedi. Sonuçlara saygı duyulmalı; seçmenler istikrarı yeniden sağlamak için ona güvendi. Şimdi soru, Erdoğan'ın yetkisini demokrasinin varlığını sürdürmesini sağlamak için kullanıp kullanmayacağı...

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!