New York sinagogu altında sır tünel

Güncelleme Tarihi:

New York sinagogu altında sır tünel
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2024 07:00

New York’ta bir sinagogun altına kazılan tüneller Yahudi cemaatte gerginlik yarattı. Tünelleri kapatmaya gelen görevliler ile kapatılmasına karşı çıkan cemaatten üyeler arasında arbede çıktı.

Haberin Devamı

ABD’nin New York kentinin Brooklyn bölgesinde bir Ortodoks Yahudi sinagogunun altında yasadışı kazılmış tüneller keşfedilirken; kazılan tünelleri pazartesi günü kapatmaya gelen işçileri engellemeye çalışan Yahudiler ve New York polisi arasında çıkan arbedede en az 10 kişi gözaltına alındı.

GENÇLER KAZDI

Tünellerin yaklaşık 6 ay önce kazılmaya başlandığı, ilk olarak geçen ay keşfedildiği ve etraftaki vatandaşların da zaman içinde kazı sesleri duyduğu söylendi. Sinagogun bağlı olduğu Chabad-Lubavitch Yahudi cemaati konu ile ilgili yazılı açıklama yayımlarken, yaşanan arbede ile ilgili soruşturma yürütüleceği ve sinagogun kutsallığının korunacağı bildirildi. Açıklamada, “Chabad-Lubavitch cemaati, pazartesi gecesi 770 Eastern Parkway’deki Chabad Genel Merkezi’nin altındaki sinagoga zarar veren bir grup genç tahrikçinin vandalizminden dolayı acı çekiyor.”

New York sinagogu altında sır tünel


Haberin Devamı

ENGELLEMEYE ÇALIŞTILAR

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, bir grup Yahudinin sinagog içindeki bir duvarın üzerindeki ahşap panelleri söktükleri ve tünelin çimentoyla kapatılmasını engellemek için duvarların içinde oturdukları görülüyor.

NİYE KAZILDI

Şaşkınlığa sebep olan yer altı tünellerinin hangi amaçla kazıldığı ve nereye çıktığı tartışmaları sürerken birkaç iddia ortaya atıldı. Bir iddiaya göre tünellerin sinagogu yasadışı yollarla genişletmek için kazıldığı öne sürülürken; bir diğer iddiaya göre de tüneller, sinagogun kadın bölümünün altından sinagogun bir sokak ötesindeki Union Caddesi’nin köşesindeki bir Yahudi ritüeli temizlik banyosu olan mikveye kadar uzanıyordu. Tünellerin kaçakçılık için kullanılıp kullanılmadığı soruları da gündeme geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!