Napolyon duymasın

Güncelleme Tarihi:

Napolyon duymasın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2014 19:50

İngiltere ile Fransa arasında sekiz yıl önce imzalanan bir savunma anlaşmasında yapılan hata nedeniyle Fransız hükümetinin İngiltere donanamasına iki yeni savaş gemisi inşa etmesi için toplam 214 milyon euro ödediği ortaya çıktı.

Haberin Devamı


2006 yılında Fransa eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac ülkenin tek nükleer uçak gemisi olan Charles de Gaulle’ün üzerindeki iş yükünü azaltmak adınaİngiltere eski başbakanı Tony Blair ile iki ülkenin ortaklaşa üç uçak gemisi inşa etmesi için bir sözleşme imzaladı.

İki ülke daha proje başlamadan üretilecek gemilerin modeli konusunda fikir ayrılığına düşse de Chirac hükümeti İngiltere’ye danışmanlık hizmetleri ve araştırma geliştirme çalışmaları için önce 102 milyon euro ödedi, daha sonra da 112 milyon euroluk endüstri kontratları bağladı.

Ancak 2008 yılında iktidara gelen Nicholas Sarkozy toplamda 3 milyar euro’ya mal olacak uçak gemisi üretimi projesinden vazgeçti.

Fransa’da hükümet, İngiltere’nin HMR Queeen Elizabeth ve HMR Prince Of Wales adlı uçak gemilerini üretmekte kullandığı “gereksiz” ödemeleri hasır altı etmeye çalıştı ancak Fransız Hesap Denetleme Mahkemesi Cour de Comptes durumu fark ederek halka açıkladı.

İngiliz basını, Fransa’nın İngiltere Kraliyet Donanması’nın en gelişmiş iki savaş gemisinin üretimine katkıda bulunmasını “Napolyon mezarında ters dönmüş olmalı” diyerek verdi.

Fransa ve İngiltere hükümetleri uçak gemisi anlaşmasının başarısızlıkla sonuçlanmasına rağmen iki ülkenin savunma ortaklığının artarak devam edeceğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!