Moskova adeta yanıyor! 120 yıllık sıcaklık rekorunu kırdılar

Güncelleme Tarihi:

Moskova adeta yanıyor 120 yıllık sıcaklık rekorunu kırdılar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2021 10:55

Dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olan ve uzun süren kışları-kısa süren yazlarıyla bilinen Rusya da iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi altına girdi. Ülke alışık olmadığı kadar sıcak bir haziran ayı yaşarken başkent Moskova bir asırdan fazladır görülmeyen sıcaklık rekorunu kırdı.

Haberin Devamı

Yaz aylarında sıcaktan bunalıp kendini şehrin göbeğinde bile olsa derelere, havuzlara, fıskiyelerin kenarına atan ve serinlemeye çalışan insan görüntülerine aşinayız. Ancak dünyanın en soğuk bölgelerine sahip ülkelerden biri olan Rusya bu yerlerden bir tanesi değil...

Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan iklim krizi ve küresel ısınma Rusya'yı da etkisi altına aldı ve başkent Moskova'da alışık olmadığımız görüntüler ortaya çıkardı. Zira Rusya son günlerde görülmemiş bir sıcak hava dalgasını etkisi altına girdi.

Moskova adeta yanıyor 120 yıllık sıcaklık rekorunu kırdılar

Moskova 120 yıldan bu yana en sıcak Haziran gününü yaşadı ve başkent 34.7 dereyle sıcaklık rekoru kırdı. Bu derece sıcaklıklara alışkın olmayan Ruslar ise kendilerini şehir merkezindeki havuzlara ve fıskiyelere atarak serinlemeye çalıştı.

Haberin Devamı

Rus meteoroloji ajansı Roshydromet, bu sıcak dalgasını küresel ısınmaya bağlarken rekorun önümüzdeki günlerde aşılacağını öngörüyor. Roshydromet yetkilisi Marina Makarova yaptığı açıklamada "Bu günlerde Moskova'da kaydedilen sıcaklıklardaki artış 120 yıldır görülmemiş bir şey. Bunun nedeni küresel iklim değişikliği” açıklamasını yaptı.

Moskova adeta yanıyor 120 yıllık sıcaklık rekorunu kırdılar

Ülkenin sıcaklıklarını 1881 yılından beri kayıt altında tutan kurum yarın ve cuma günü sıcaklıkların 35 derecenin de üstüne çıkabileceği konusunda uyarı yaptı.

Geçtiğimiz pazartesi günü, 1901'den bu yana Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşanan en sıcak haziran günü oldu. Kentte termometreler 34.7 dereceyi gösterdi. 

Moskova'da daha önce kaydedilen en yüksek sıcaklık 2010 yılının temmuz ayında ölçülmüş ve termometreler 38 dereceden fazla bir sıcaklık ölçmüştü. 11 yıl önce yaşanan bu rekorla birlikte tüm ülkeyi vuran sıcak dalgası ülkede sağlık sorunlarının yanında büyük yangınlara da yol açmıştı.

Moskova adeta yanıyor 120 yıllık sıcaklık rekorunu kırdılar

Haberin Devamı

Ülkenin ikinci büyük şehri St Petersburg da bu sıcak dalgasından nasibini alıyor. St Petersburg'da sıcaklık 34 dereceye yükselirken bunun da 1998'den beri görülen en yüksek haziran ayı sıcaklığı olduğu açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!