'Misafir işçi hatasına düşmeyeceğiz'

Güncelleme Tarihi:

Misafir işçi hatasına düşmeyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 20:57

ALMANYA’ya yılbaşından bu yana 450 bin mültecinin ulaştığı bildirilirken Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Berlin’de mültecilerin kaldığı bir yurdu ziyaret etti, onlarla selfie çektirdi.

Haberin Devamı

Merkel, 1960’larda misafir işçi göçündeki yapılan hataların tekrarlanmayacağını belirterek hızlı bir şekilde mültecilerin topluma uyumları için çalışmalara başlanması gerektiğini ifade etti. Önceki gün de meclis oturumunda yaptığı konuşmada Merkel, bir kez daha Almanya’nın sorunun üstesinden gelecek güçte olduğunu söyledi. Almanya’ya gelen mültecilerin topluma uyumlarının sağlanması için hızlı şekilde harekete geçileceğini belirten Merkel, 1960’larda çalışmak için gelen misafir işçilerde yapılan hatalardan ders alındığını dile getirdi. 1960 ve 1970’lerde gelen misafir işçilerin tekrar ülkelerine geri dönecekleri fikrinden hareket eden Almanya, 2000 yılına kadar uyum çalışmalarına ağırlık vermemişti. Merkel, Meclis’teki konuşmasında ayrıca Almanya’da kalma hakkı olan mültecilerin burada geçerli olan kurallara dikkat etmeleri ve uyum istemeyen bir sınıfın oluşmaması gerektiğini söyledi.
Özellikle Balkan ülkelerinden ekonomik sebeplerle gelen göçmenlerin kesinlikle geri gönderileceği bilgisini veren Merkel, geri gönderilme işlemlerinin bu zamana kadar olduğundan daha hızlı ve somut olacağını kaydetti. Almanya, mülteciler için 2016 bütçesinde 6 milyar euro ayırdı. Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel de önceki gün itibariyle yılbaşından bu yana 450 bin kayıtlı mültecinin geldiğini belirtti. Berlin, yıl sonuna kadar bu rakamın 800 bini bulacağını hesaplıyor, istihdam planları hazırlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!