Malezya da Airbus A400M uçuşlarını durdurdu

Güncelleme Tarihi:

Malezya da Airbus A400M uçuşlarını durdurdu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2015 10:20

Airbus'ın İspanya'nın Sevilla kentinde test uçuşu yaptırdığı stratejik nakliye uçağı A400M'nin düşmesi, alıcı ülkelerin birçoğunu harekete geçirdi. Türkiye, Almanya ve İngiltere'den sonra Malezya da elindeki Airbus A400M'lerin uçuşlarını askıya aldı.

Haberin Devamı

Reuters'ın haberine göre, verdiği dört A400M siparişinden ilkini Mart ayında teslim alan Malezya Kraliyet Hava Kuvvetleri, elindeki uçağın uçuşlarını durdurdu.

Türk Hava Kuvvetleri'ne teslim edilmesi planlanan bir Airbus A400M tipi uçak, Cumartesi günü ilk deneme uçuşu sırasında Sevilla kenti yakınlarında düşmüş, kazada mürettebattan dört kişi hayatını kaybetmiş, iki kişi de ağır yaralanmıştı. Olayın ardından Türkiye, Almanya ve İngiltere envanterlerinde bulunan A400M'lerin uçuşlarını askıya almıştı.

Malezya da Airbus A400M uçuşlarını durdurdu

FRANSA VE İSPANYA'DAN GÜCENCE
Fransa ve İspanya savunma bakanları ise Airbus A400M tipi nakliye uçağının güvenilir ve yüksek performansta olduğu konusunda güvence verdi.

Haberin Devamı

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, İspanyol, Alman ve Polonyalı mevkidaşlarını ülkenin batısındaki Loirent kentinde ağırladı. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Le Drian, burada düzenlediği basın toplantısında, İspanya'da test uçuşu sırasında düşen "Airbus A400M tipi" nakliye uçağıyla ilgili soruları yanıtladı.

Fransız bakan, ordunun envanterinde altı adet Airbus A400M tipi uçak bulunduğunu, bu uçakların şu ana kadar bin 700 saat uçuş yaptığını söyledi. Bu uçakların "üst düzey performansa" sahip olduğunu belirten Le Drian, deneme uçuşu sırasında düşen uçak yüzünden söz konusu uçakların güvenilirliği konusunda acele karar verilmemesini istedi.

İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes de Airbus'ın ürettiği askeri uçakların, Avrupa savunma sanayisinin büyük bir bölümünü oluşturduğunu ifade ederek bu uçaklara gerekli desteğin verilmesinin önemine işaret etti. Son kaza yüzünden bu modelin geleceğiyle ilgili acele karar verilmemesi konusunda Fransız meslektaşı ile aynı görüşleri paylaştığını ifade eden Morenes, kazayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, şu anda bu araştırmanın sonucunun beklenmesinden yana olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

KARAKUTULAR BULUNDU
Airbus'ı zor durumda bırakan kazanın nedeni henüz bilinmiyor. İspanyol yetkililer, olay yerinde bulunan iki karakutunun kazayı inceleyen hakime teslim edildiğini açıkladı.

Malezya da Airbus A400M uçuşlarını durdurdu

A400M NAKLİYE UÇAĞI
A400M stratejik ulaştırma uçağı, ağır ve hacimli malzeme taşıma kapasitesine, yüksek sürat ve uzun menzile, "glass" kokpite, havada yakıt ikmaline, gelişmiş savunma yardımcılarına, görev planlama ve bakım bilgi sistemine, gelişmiş aviyoniklere (elektronik sistem) ve "data link"e (veri bağlantısı) sahip, yüksek teknolojiyle geliştirilmiş ulaştırma uçağı özelliği taşıyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki iki A400M Atlas uçağı, havadan personel atlatma ve malzeme atma gibi taktik görevlerle uzun menzilli birlik intikalleri, yolcu ve malzeme taşıma gibi lojistik görevlerde kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!