Macron’un önlemleri öfkeyi dindirmedi

Güncelleme Tarihi:

Macron’un önlemleri öfkeyi dindirmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2018 08:30

Fransa’da yaklaşık bir aydır devam eden ‘sarı yelekliler’ endişesi sürüyor. Cumhurbaşkanı Macron’un önceki akşam açıkladığı ekonomik ve sosyal önlemler ‘yetersiz’ bulunurken, dün lise öğrencileri eğitim reformlarını protesto için meydanlardaydı.

Haberin Devamı

FRANSA’da akaryakıt zamlarıyla patlak veren ve fitili 17 Kasım’da ateşlenen ‘sarı yelekliler’ protestolarının geleceği belirsizliğini koruyor. Üç kişinin hayatını kaybettiği olaylar karşısında sessiz kalmakla eleştirilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önceki akşam “Başka önceliklerim olduğundan, bunların benim umrumda olmadığı gibi bir izlenim vermiş olabilirim. Kendi payıma düşen sorumluluğu alıyorum. Biliyorum, sözlerimle bazılarınızı kırmış olabilirim” diyerek romantik bir tonda Elysees Sarayı’ndan halka seslenmişti. Bununla da kalmayan Macron, ülkede ekonomik ve sosyal olağanüstü hal ilan edeceğini belirterek, milyonları ilgilendiren ekonomik önlemler açıklamıştı.

‘ARTIK ÇOK GEÇ’

2019’dan itibaren asgari ücrete aylık 100 Euro zam yapılması, emeklilerden alınan sosyal katkı payındaki artışın iptal edilmesi, fazla mesai ve yılsonu primi veren şirketlerin vergiden muaf tutulması gibi adımlar, Macron’un açıkladığı ekonomik önlemler arasında. Ancak Macron’un önlemleri yetersiz bulundu. Macron’un açıklamalarını sokakta dinleyen Le Boulou kasabası halkı, “yetersiz”, “blöf”, “okyanusta bir damla” diyerek tepki gösterdi. Bisiklet tamircisi Thierry (55), “Tüm bunlar bir sinema, sorunları çözmüyor” dedi. 34 yaşındaki Gaeten ise “Macron bu konuşmayı üç hafta önce yapsaydı hareketi sakinleştirebilirdi, ancak şimdi çok geç. Bizim için bu konuşmanın bir anlamı yok” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

LİSELİLERDEN ‘KARA SALI’

Ülkedeki lise öğrencileri de eğitim reformunu protesto etmek için liselerde sosyal medya üzerinden ‘Kara Salı’ olarak adlandırdıkları blokaj eylemleri düzenlemeye başladı. Öğrenciler, sınav sisteminin değişmesi, üniversiteye girişin zorlaşması ve yurtdışından gelen öğrencilere ücret artışını protesto ediyor. Fransa Eğitim Bakanlığı, eylemler sırasında ülke genelinde en az 170 lisede eğitimde aksaklık yaşandığını, en az 60 lisenin ise tamamen kapandığını duyurdu. Öğrencilerden bazıları “Navigasyona ihtiyacımız var, geleceğimizi kaybettik” ve “Macron istifa” sloganları atarken, bazı eylemciler çöp kutularını yaktı. Polis öğrencilere biber gazı ile müdahale etti.

Haberin Devamı

Macron’un önlemleri öfkeyi dindirmedi

PAKETİN MALİYETİ 10 MİLYAR EURO

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ‘sarı yelekliler’ eylemlerini durdurmak için ekonomik tavizler açıklamasının ardından Fransa Maliye İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Olivier Dussopt, Macron’un aldığı kararların maliyetinin 8 ila 10 milyar Euro olduğunu belirtti. Macron milyonlarca kişiyi etkileyecek önlemlerin nasıl hayata geçirileceği konusunda detay vermezken, Fransa, Avrupa Birliği’ne yönelik bütçe taahhütleri konusunda Brüksel’e detaylı ‘hesap vermek’ durumunda kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!