Macron-Trump zirvesi gergin başladı

Güncelleme Tarihi:

Macron-Trump zirvesi gergin başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2018 14:23

Birinci Dünya Savaşı’nı bitiren “Ateşkes Günü” anma etkinlikleri için Fransa’ya gelen ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un görüşmesi gergin başladı.

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Başkanı Donald Trump'ın Elysee Sarayı'ndaki görüşmesi gergin başladı. Yerel saatle 11.00'de başlayan görüşme Elysee Sarayı’nda gerçekleşti.

Görüşmede iki liderin zıt düşüncelere sahip olduğu Suriye ve Libya ile ilgili güvenlik sorunları, İran'ın nükleer anlaşmasındaki ABD pozisyonu ve Washington'un Avrupa'ya dayattığı gümrük vergileri ele alındı.

Macron'un ABD, Çin ve Rusya'dan korunmak için Avrupa'nın kendi ordusunu oluşturması gerektiğini ileri sürmesi hakkında Trump, "Çok aşağılayıcı. Avrupa önce ABD'nin çok büyük bir şekilde destek verdiği NATO'ya olan borcunu ödemeli" ifadelerini kullanmıştı.

İki devlet başkanının eşleri Brigitte Macron ve Melania Trump ise birlikte bir öğle yemeğinde buluşacak. Öğleden sonra 1918'de ateşkesin imzalandığı, Rethondes'te Emmanuel Macron ve Angela Merkel arasındaki sembolik öneme sahip bir görüşme gerçekleşecek.

Öte yandan 80 ülke liderinin katıldığı Fransa'da 1. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 100. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreninde Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil edecek.

Haberin Devamı

'YAPICI BİR GÖRÜŞME'

Fransa Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Trump ve Macron arasındaki karşılıklı görüşmelerin oldukça yapıcı olduğunu duyurdu. Trump'ın Macron'a, 'Göründüğünden çok daha yakın olduğumuzu düşünüyorum' dediği aktarıldı.

KAŞIKÇI CİNAYETİ

Trump ve Macron, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı olayını da ele aldı. İki liderin, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan yönetiminin daha fazla bilgi vermesi ve olayın Orta Doğu'da istikrarsızlık yaratmaması gerektiği yönünde görüş bildirdikleri açıklandı.

YEMEN'DEKİ SAVAŞ

İki lider, Yemen'deki savaşı sonlandırmak için bir çözüm yolu bulunabileceği konusunda anlaştı.

AVRUPA ORDUSU

"Avrupa güvenliğinin bugün sadece ABD tarafından güvence altına alınması adaletsiz." değerlendirmesinde bulunan Macron, "tam da bu yüzden" daha fazla Avrupa kapasitesine ve daha fazla savunmaya ihtiyaç olduğuna yönelik inancını dile getirdi. 

Haberin Devamı

ABD, İngiliz ve Fransız güçlerinin Suriye'de bu yılın başında Beşşar Esed rejiminin kimyasal silah merkezlerine yönelik yaptıkları operasyonu öven Macron, "Başkan'ın (Trump) 'NATO'da daha fazla külfet paylaşımı' sözlerine katılıyorum. Bununla birlikte, Avrupa savunmasına yönelik önerim bu sözler ile tamamen uyumludur. Önerim, NATO'da daha fazla Avrupa gücü ve kapasitesi anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump ise ülkesinin Avrupa'ya savunma alanında "yardımı sürdüreceğini" ancak Avrupalılar'ın da külfet paylaşımına "adil biçimde" katılması gerektiğini söyledi.

"Avrupa'ya yardım etmek istiyoruz ama bu adil olmak zorunda." diyen Trump, şu anda NATO'da külfet paylaşımının büyük ölçüde ABD üzerinde olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!