Macron AB’de Rönesans istiyor

Güncelleme Tarihi:

Macron AB’de Rönesans istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2019 08:30

FRANSA Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği tarihinin en önemlisi olarak nitelendirilen 23-26 Mayıs seçimlerine üç aydan az süre kala 28 üye ülkenin medyalarında yayımlanmak üzere bir makale kaleme aldı.

Haberin Devamı

Makale, popülistlerin önünü kesme amaçlı oldukça radikal görüşler içeriyor. Makalede, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın hiç bu kadar önemli olmadığını ancak hiç bu kadar tehlikede de olmadığının altı çizildi. İngiltere’nin AB’den ayrılmasının (Brexit), halklarının modern dünyanın ana şoklarından korunma ihtiyacına cevap veremeyen bir Avrupa’nın krizini sembolize ettiğini belirten Macron’un öne çıkan önerileri şunlar:

AVRUPA GÜVENLİK KONSEYİ: Savunma politikalarının güçlendirilmesini isteyen Macron, ortak kararların alınacağı İngiltere’nin de bağlı olacağı bir Avrupa Güvenlik Konseyi oluşturulmasını istiyor.

DEMOKRASİLERİN KORUNMASI: Macron bu alanda bir ajans oluşturulmasından yana. Hedef ise Avrupa demokrasilerinin seçim süreçlerinin siber saldırılardan ve manipülasyonlardan korunması. Macron, Avrupa’daki siyasi partilerin dış güçlerce finansmanının yasaklanmasından yana.

Haberin Devamı

ORTAK SOSYAL KALKAN: Avrupalı tüm çalışanları korumak amacıyla ortak sosyal kalkan oluşturulmasını isteyen Macron, her ülkeye göre adapte edilecek ve her yıl ele alınacak bir asgari ücret sistemi de önerdi.

AVRUPA KONFERANSI: AB yetkililerinin ve liderlerinin yanı sıra halkın farklı kesimlerinin de katılacağı bir tartışma olması gerektiğine inanan Macron, bu bağlamda bu yıl sonunda Avrupa siyasi projesine ilişkin gerekli tüm değişikliklerin, antlaşmalarda değişiklik de dahil, belirleneceği Avrupa Konferansı toplanmasını hedefliyor.

İKLİM BANKASI: 2050’de sıfır karbon, 2025’te yarıya düşmüş pestisit düzeyinin hedef olmasından yana olan Macron, ekolojik geçişe destek sağlayacak İklim Bankası oluşturulmasından yana.

SCHENGEN VURGUSU

Son dönemde göç krizi nedeniyle sık sık gündeme gelen Schengen’in yeniden ele alınması da Macron’un listesinde yer aldı. Macron, Schengen’den yararlanmak isteyenlerin sorumluluk (sınırların titiz kontrolü) ve dayanışma (ortak sığınma politikası ve mültecilerin kabul ve reddinde aynı kurallar) yükümlülüklerine uyması gerektiğini vurguladı. Ortak sınır polisi, Sığınma Ajansı, İç Güvenlik Konseyi de öneriler arasında yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!